Energetska efikasnost

Švedska nastavlja da podržava program energetske efikasnosti u BiH

Svedska undp energetska efikasnost BIH

Foto: www.ba.undp.org

Objavljeno

25.11.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

25.11.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Švedske će učestvovati sa dodatnih 720.000 evra u programu uvođenja mera energetske efikasnosti u objektima javnog sektora u Bosni i Hercegovini (BiH).

Amandman na ugovor o saradnji u programu Zeleni ekonomski razvoj – GED koji se realizuje u oblasti energetske efikasnosti potpisale su Sezin Sinanoglu i Marie Bergstrom u ime Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u BiH i Ambasade Švedske, navodi se u zajedničkom saopštenju.

U ovom trenutku BiH izdavaja oko 20 odsto svog BDP-a na troškove korišćenja energije, što je tri puta više nego u evropskim zemljama. Jačanjem kapaciteta i smanjenjem troškova energije u javnom sektoru mogle bi da postignu uštede i do 50 odsto u javnim budžetima. UNDP od 2014. godine sprovodi program Zeleni ekonomski razvoj – GED širom zemlje sa osnovnim ciljem da se poveća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora širom Bosne i Hercegovine i stvori povoljno okruženje za buduće investicije u ovoj oblasti.

„Verujem da će nove aktivnosti u pogledu modernizacije javne rasvete vrlo brzo dati opipljive rezultate i poslužiti kao dobar primer za realizaciju sličnih projekata širom zemlje,“ rekla je Sezin Sinanoglu, stalna predstavnica UNDP u BiH.

Dodatna sredstva kontinuirano će doprineti smanjenju troškova energije u javnom sektoru u BiH tako što će omogućiti uvođenje mera energetske efikasnosti u više javnih objekata tokom 2017. godine. Pored toga, sredstva bi trebalo da osiguraju pokretanje pilot-projekata energetske efikasnosti sistema javne rasvete u BiH.

„Švedska je čvrsto opredeljena da podrži projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine i smanjenje negativnog uticaja klimatskih promena, kao što je ovaj projekat. Podržavamo održivu platformu za energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekat donosi komfor u renoviranim zgradama, ali i uštedu u javnom budžetu, stvara nova radna mesta i štiti životnu sredinu „, dodala je Marie Bergstrom, šefica odeljenja za razvojnu saradnju u Ambasadi Švedske.

Potpisivanjem amandmana na ugovor o saradnji, ukupan doprinos Kraljevine Švedske u ovom programu porašće na preko 5,5 miliona evra. Ova zemlja kao partner UNDP-a podržava program GED od 2015. godine. Ostali partneri na programu, čija je ukupna vrednost 11,8 miliona evra, su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Fond za zaštitu okoliša u BiH, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kao i kantonalna i entitetska ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

25. novembar 2016. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

25. novembar 2016. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

25. novembar 2016. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

25. novembar 2016. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije