Električna energija

Sve niži troškovi obnovljivih izvora energije putokaz za rešavanje klimatske krize – IRENA

obnovljiva energija irena troskovi cena

Foto: Pixabay

Objavljeno

31.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

31.05.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Obnovljivi izvori energije danas su u mnogim delovima sveta najjeftiniji izvor električne energije iz novih kapaciteta. Ovaj trend biće primetan u sve više zemalja s obzirom na konstantan pad troškova tehnologije korišćenja solarne i energije vetra, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

Troškovi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije – bioenergije, hidroenergije, geotermalne energije i energije vetra na kopnu i moru – bili su na nivou troškova proizvodnje struje iz fosilnih goriva u periodu od 2010. do 2018. godine. Od 2014. godine, globalna (prosečna ponderisana) cena električne energije proizvedene u solarnim fotonaponskim elektranama takođe se smanjila na nivo troška proizvodnje struje iz fosilnih goriva, navodi se u izveštaju Renewable Power Generation Costs in 2018.

Očekuje se da vetrolektrane i solarne elektrane do 2020. obezbede dosledno jeftiniju proizvodnju električne energije nego novi kapaciteti na fosilna goriva, i to bez finansijske podrške

„Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora je okosnica svakog razvoja kome je cilj održivost“, izjavio je Francesco La Camera, generalni direktor agencije IRENA. „Treba da uradimo sve što je u našoj moći da ubrzamo razvoj OIE ako mislimo da postignemo klimatske ciljeve iz Pariskog sporazuma. Ovaj izveštaj šalje jasan signal međunarodnoj zajednici – obnovljivi izvori energije državama obezbeđuju cenovno prihvatljivo rešenje u borbi protiv klimatskih promena“, istakao je La Camera u saopštenju.

Vetrolektrane na kopnu i solarne elektrane na putu su da do 2020. obezbede dosledno jeftiniju proizvodnju električne energije nego novi kapaciteti na fosilna goriva, i to bez finansijske podrške, navodi se u izveštaju. Među elektranama koje će početi proizvodnju 2020. godine, 77% vetroelektrana na kopnu i 83% velikih solarnih elektrana proizvodiće električnu energiju po cenama koje će biti niže od najjeftinijih opcija koje nude nove elektrane na fosilna goriva, uključujući ugalj i prirodni gas.

obnovljiva energija irena troskovi
Foto: Velike solarne elektrane: ukupni troškovi u 2018. po komponentama i zemljama (IRENA)

Troškovi tehnologije korišćenja OIE pali su na rekordno nizak nivo prošle godine. Globalna prosečna ponderisana cena električne energije iz koncentrovane solarne energije smanjena je 26%, bioenergije 14%, solarnih fotonaponskih elektrana i vetroelektrana na kopnu 13%, hidroenergije 12% i geotermalne energije i vetrolektrana na moru 1%.

Vrlo niske cene električne energije iz solarnih i vetroelektrana na kopnu, koje nastavljaju da padaju, kao i smanjenje troškova proizvodnje iz koncentrovane solarne energije i vetroelektrana na moru do 2020. i nakon toga, čine električnu energiju iz obnovljivih izvora cenovno konkurentnom okosnicom globalne transformacije energetskog sektora, navodi se u izveštaju.

Očekuje se da će razvoj elektrifikacije zahvaljujući cenovno konkurentnim obnovljivim izvorima energije doprineti tome da električna energija pokrije skoro 50% finalne potrošnje energije 2050. godine, u odnosu na manje of 20% danas, pokazuje analiza razvoja održivog sektora energetike koju je nedavno sprovela IRENA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

31. maj 2019. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

31. maj 2019. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

31. maj 2019. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

31. maj 2019. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta