Vesti

Švajcarska pomaže povećanje energetske efikasnosti u Trebinju

svajcarska pomaze povecanje energetske efikasnosti u Trebinju

Photo: trebinje.rs.ba

Objavljeno

12.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Švajcarska fondacija Ešertek učestvovaće u finansiranju projekta povećanja energetske efikasnosti zgrade Gradske uprave Trebinja koji je vredan oko 280.000 evra.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je da će ova fondacija sa oko 128.000 evra u ovom projektu, dok će ostatak novca obezbediti Vlada Republike Srpske.

„Želimo da na ovaj način našu Gradsku kuću modernizujemo, da je opremimo modernim sistemima koji će doprineti povećanju energetske efikasnosti“, rekao je Petrović.

On je istakao da se prvo mora uraditi projektna dokumentacija i analiza isplativosti projekta, pa tek onda radovi. Za ovaj posao, kako je naveo Petrović, biće potrebno najmanje godinu i po dana.

Gradonačelnik Trebinja je podsetio da Ambasada Švajcarske učestvuje u sprovođenju više projekata u BiH vezanih za sistem vodovoda i kanalizacije, energetske efikasnosti, podrške nevladinom sektoru, bezbednosti, porodici.

On je sa ambasadorkom Švajcarske u BiH Andreom Rauber Saxer razgovarao o povećanju energetske efikasnosti zgrade Gradske uprave, ali joj je predstavio i projekat razvoja smart city ili „pametnog grada“, kao i sve procedure koje je potrebno uvesti. On je najavio da će Trebinje aplicirati za podršku ovom projektu.

Andrea Rauber Saxer je pozdravila težnje Grada Trebinja da postane smart city.

“Volela bih kada bi svi gradovi u BiH težili da postanu ‘pametni gradovi’ i da država postane ‘pametna država’”, poručila je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

12. mart 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

12. mart 2018. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

12. mart 2018. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

12. mart 2018. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela