Vesti

Švajcarska pomaže povećanje energetske efikasnosti u Trebinju

svajcarska pomaze povecanje energetske efikasnosti u Trebinju

Photo: trebinje.rs.ba

Objavljeno

12.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.03.2018.

Komentari

0

Podeli

Švajcarska fondacija Ešertek učestvovaće u finansiranju projekta povećanja energetske efikasnosti zgrade Gradske uprave Trebinja koji je vredan oko 280.000 evra.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović izjavio je da će ova fondacija sa oko 128.000 evra u ovom projektu, dok će ostatak novca obezbediti Vlada Republike Srpske.

„Želimo da na ovaj način našu Gradsku kuću modernizujemo, da je opremimo modernim sistemima koji će doprineti povećanju energetske efikasnosti“, rekao je Petrović.

On je istakao da se prvo mora uraditi projektna dokumentacija i analiza isplativosti projekta, pa tek onda radovi. Za ovaj posao, kako je naveo Petrović, biće potrebno najmanje godinu i po dana.

Gradonačelnik Trebinja je podsetio da Ambasada Švajcarske učestvuje u sprovođenju više projekata u BiH vezanih za sistem vodovoda i kanalizacije, energetske efikasnosti, podrške nevladinom sektoru, bezbednosti, porodici.

On je sa ambasadorkom Švajcarske u BiH Andreom Rauber Saxer razgovarao o povećanju energetske efikasnosti zgrade Gradske uprave, ali joj je predstavio i projekat razvoja smart city ili „pametnog grada“, kao i sve procedure koje je potrebno uvesti. On je najavio da će Trebinje aplicirati za podršku ovom projektu.

Andrea Rauber Saxer je pozdravila težnje Grada Trebinja da postane smart city.

“Volela bih kada bi svi gradovi u BiH težili da postanu ‘pametni gradovi’ i da država postane ‘pametna država’”, poručila je ona.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine