Energetska kriza

Švajcarska planira da zabrani korišćenje električnih automobila kako bi sprečila restrikcije

svajcarska restrikcije mere elektricna vozila

Cirih (foto: Jörg Vieli from Pixabay)

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Restrikcije struje, posebno u Evropi, donedavno su bile nezamislive, donekle kao i  energetska kriza. Ipak, ta kriza ih je učinila sasvim mogućim, pa nije iznenađenje što su i mere koje bi sprečile restrikcije krajnje neočekivane. Švajcarska će tako, u slučaju problema sa snabdevanjem električnom energijom, tražiti da građani peru veš na najviše 40 stepeni, pa čak će i zabraniti korišćenje električnih vozila. Ako i to ne pomogne ograničiće snabdevanje najvećih potrošača.

Energetska kriza koja je započela pre godinu dana, pre svega zbog naglog oporavka ekonomije posle slabljenja pandemije korona virusa, pojačana je ratom u Ukrajini, jer su ugrožene isporuke prirodnog gasa, koji je važno gorivo i sirovina za građane i firme.

Svi ovi problemi će dostići vrhunac u zimi koja je pred nama, pa evropske zemlje spremaju planove za nepredviđene situacije. Švajcarski Federalni Savet ili tamošnja vlada pripremila je predlog uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije. Zasad je to samo predlog, spreman ako ne bude bilo dovoljno struje za sve potrošače.

Ograničenje upotrebe električnih vozila je predviđenou trećoj fazi eskalacije problema sa snabdevanjem

Uredba predviđa četiri nivoa ograničenja i zabrana, pri čemu je svaki sledeći stroži i znači da se situacija sa snabdevanjem pogoršava.

Švajcarska vlada će tako, za početak, apelovati na građane i privredu da štede, a zatim će tražiti da ograniče grejanje javnih zgrada na najviše 20 stepeni Celzijusa, kao i da veš peru na najviše 40 stepeni. Od prodavnica će se zahtevati da „ključ u bravu“ stave svakod dana dva sata ranije.

Ograničenje korišćenja električnih vozila pojavljuje se u trećoj fazi i odnosi se na privatna vozila. Predlog uredbe navodi da bi njihovi vlasnici mogli da ih koriste samo za apsolutno neophodna putovanja, kao što je obavljanje posla, kupovina, poseta lekaru, prisustvovanje verskim događajima ili odlazak na sud.

Veliki potrošači troše 50 odsto struje u zemlji

Ekstremnije mere su ograničenje potrošnje za velike korisnike električne energije – 34.000 korisnika koji zajedno troše 50 odsto struje u zemlji, što bi moglo da potraje i do mesec dana.

Krajnja opcija, koju bi, kako kažu švajcarske vlasti, trebalo izbegavati po svaku cenu su rotirajuće restrikcije kako bi se održala stabilnost mreže.

Inače, Švajcarska električnu energiju proizvodi u hidroelektranama (60 odsto), nuklearkama (34 odsto) i u termoelektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

6. decembar 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

6. decembar 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

6. decembar 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

6. decembar 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije