Energetska kriza

Švajcarska planira da zabrani korišćenje električnih automobila kako bi sprečila restrikcije

svajcarska restrikcije mere elektricna vozila

Cirih (foto: Jörg Vieli from Pixabay)

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.12.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Restrikcije struje, posebno u Evropi, donedavno su bile nezamislive, donekle kao i  energetska kriza. Ipak, ta kriza ih je učinila sasvim mogućim, pa nije iznenađenje što su i mere koje bi sprečile restrikcije krajnje neočekivane. Švajcarska će tako, u slučaju problema sa snabdevanjem električnom energijom, tražiti da građani peru veš na najviše 40 stepeni, pa čak će i zabraniti korišćenje električnih vozila. Ako i to ne pomogne ograničiće snabdevanje najvećih potrošača.

Energetska kriza koja je započela pre godinu dana, pre svega zbog naglog oporavka ekonomije posle slabljenja pandemije korona virusa, pojačana je ratom u Ukrajini, jer su ugrožene isporuke prirodnog gasa, koji je važno gorivo i sirovina za građane i firme.

Svi ovi problemi će dostići vrhunac u zimi koja je pred nama, pa evropske zemlje spremaju planove za nepredviđene situacije. Švajcarski Federalni Savet ili tamošnja vlada pripremila je predlog uredbe o ograničenjima i zabranama korišćenja električne energije. Zasad je to samo predlog, spreman ako ne bude bilo dovoljno struje za sve potrošače.

Ograničenje upotrebe električnih vozila je predviđenou trećoj fazi eskalacije problema sa snabdevanjem

Uredba predviđa četiri nivoa ograničenja i zabrana, pri čemu je svaki sledeći stroži i znači da se situacija sa snabdevanjem pogoršava.

Švajcarska vlada će tako, za početak, apelovati na građane i privredu da štede, a zatim će tražiti da ograniče grejanje javnih zgrada na najviše 20 stepeni Celzijusa, kao i da veš peru na najviše 40 stepeni. Od prodavnica će se zahtevati da „ključ u bravu“ stave svakod dana dva sata ranije.

Ograničenje korišćenja električnih vozila pojavljuje se u trećoj fazi i odnosi se na privatna vozila. Predlog uredbe navodi da bi njihovi vlasnici mogli da ih koriste samo za apsolutno neophodna putovanja, kao što je obavljanje posla, kupovina, poseta lekaru, prisustvovanje verskim događajima ili odlazak na sud.

Veliki potrošači troše 50 odsto struje u zemlji

Ekstremnije mere su ograničenje potrošnje za velike korisnike električne energije – 34.000 korisnika koji zajedno troše 50 odsto struje u zemlji, što bi moglo da potraje i do mesec dana.

Krajnja opcija, koju bi, kako kažu švajcarske vlasti, trebalo izbegavati po svaku cenu su rotirajuće restrikcije kako bi se održala stabilnost mreže.

Inače, Švajcarska električnu energiju proizvodi u hidroelektranama (60 odsto), nuklearkama (34 odsto) i u termoelektranama.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

Davos 2023: Energetska tranzicija izlaz iz sumorne globalne perspektive

6. decembar 2022. - Najviši predstavnici politike i privrede su kao odgovor na energetsku krizu istakli čiste tehnologije, obnovljivu energiju i dekarbonizaciju

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

Rumunija namerava da proširi rudnik lignita i poseče preko 100 hektara šuma

6. decembar 2022. - Kako bi se proširila eksploatacija uglja i proširio rudnik lignita, više od 100 hektara šume...

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

Svetski ekonomski forum: Deceniju koja dolazi obeležiće ekološke i društvene krize

6. decembar 2022. - Prema WEF-ovoj analizi, neizvesnu i turbulentnu deceniju koja je pred nama karakterisaće ekološke i društvene krize

Baluku Albanija neto izvoznica struje ove godine aukcija solarne elektrane

Baluku: Albanija do kraja decenije postaje neto izvoznica struje; ove godine aukcija za solarne elektrane

6. decembar 2022. - Albanija cilja da postane lider u energetici u regionu i, pre kraja 2030, neto izvoznica struje, kaže vicepremijerka Belinda Baluku