x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Studijske posete – nemačko iskustvo i znanje za bolje upravljanje rudarskim otpadom u Srbiji

01.07.2019. | Komentari: 0Autor:

Photo: Plejades & DMT
Studijske posete – nemačko iskustvo i znanje za bolje upravljanje rudarskim otpadom u Srbiji

Dve studijske posete organizovane su u Nemačkoj za zaposlene u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije na temu upravljanja rudarskim otpadom. Posete predstavljaju deo projekta Katastar rudarskog otpada u Republici Srbiji, koji se uspešno realizuje u Srbiji od 2017. godine kroz partnerstvo Evropske unije i  Republike Srbije.

Studijske posete Nemačkoj organizovane su sa ciljem da se obezbede informacije o najboljim praksama u upravljanju rudarskim otpadom i da se podstakne razmena informacija o najboljim dostupnim tehnologijama za upravljanje rudarskim otpadom, kao i tehničkim, organizacionim i administrativnim aspektima u ovoj oblasti.

Posete su se realizovane tokom aprila i maja meseca, 2019. godine, na osnovu programa koji je predložio konzorcijum PLEJADES & DMT koji implementira projekat, a odobrilo ga je Ministarstvo rudarstva i energetike, kao krajnji korisnik ovog projekta. U studijskim posetama učestvovalo je ukupno 10 zaposlenih iz Ministarstva rudarstva i energetike, po pet zaposlenih u okviru svakog studijskog putovanja.


Dragana Erdeljan Jelisavac (šef odseka za rudarstvo, Sektor za geologiju i rudarstvo, Ministarstvo rudarstva i energetike)  

Posete koje je organizovao izvođač radova obuhvatile su prema zahtevu iz projektnog zadatka primere dobre prakse upravljanja rudarskim otpadom, kao i posete organima saveznih država nadležnih za rudarstvo i institucijama i kompanijama  zaduženim za upravljanje rudarskim otpadom.

Posete organima, institucijama i kompanijama saveznih država Saksonija-Anhalt, Turingija i Saksonija pružile su nam osnovne informacije o načinu upravljanja ovom vrstom otpada, kao i pojašnjenja u vezi implementacije odrednica EU Direktive 2006/21.

Terenski obilazak nam je pružio direktan uvid u tehnologiju odlaganja i upravljanja otpadom kod aktivnih rudnika kalijuma, halita i uglja, kao i način sanacije, rekultivacije i upravljanja neaktivnim odlagalištima urana, uglja, antimona,  kao i način upravljanja i prečišćavanja otpadnih voda iz odlagališta.


Jedno putovanje u istočnu Nemačku, drugo u zapadnu Nemačku

Istočna Nemačka i rudarske oblasti u državama Hesia, Turingija, Saksonija-Anhalt i Saksonija bili su u fokusu prve studijske posete, Drugo putovanje bilo je usmereno na rudarske oblasti Rur i Sauerland u državi Severna Rajna – Vestfalija u zapadnoj Nemačkoj.

Nemačka je zemlja sa dugom rudarskom istorijom, a tokom ove dve posete zaposleni u Ministarstvu su imali priliku da obiđu veliki broj različitih institucija i lokacija (u nastavku su predstavljene neke):

  • Rudarske kompanije koje upravljaju aktivnim rudnicima (K+S KALI GmbH, MIBRAG Mitteldeutsche Braunkohlengesellschaft mbH),
  • Neaktivni rudnici koji se nalaze u fazi zatvaranja, remedijacije i rekultivacije (RAG Aktiengesellschaft, WISMUT GmbH, LMBV Lausitzer i Mitteldeutsche Bergbau-Verwaltungsgesellschaft mbH, ogranak KSE),
  • Institucije nadležne za sektor rudarstva u državama Turingija i Saksonija,
  • Vladine agencije koje finansiraju i upravljaju procesima zatvaranja rudnika koji se nalaze u vlasništvu države, uključujući i procese remedijaciju, saniranja zemljišta i rekultivaciju (LAF State Agency for Exemption Saxony-Anhalt).

Mihailo Milošević (Odsek za sistemsko uređenje oblasti geologije i rudarstva, Sektor za geologiju i rudarstvo, Ministarstvo rudarstva i energetike)  

Što se tiče posete broj jedan u Nemačkoj, meni kao pravniku u Ministarstvu rudarstva i energetike je posebno značila poseta nadležnim organima u državi Turingiji kao i Saksoniji. Mogli smo iz prve ruke da se upoznamo da pozitivnom praksom i iskustvima kolega koji se pored ostalog bave i  izdavanjem odobrenja za istraživanje i eksploataciju mineralnih sirovina kao i tretiranja rudarskog otpada. Takođe, od posebnog značaja je bilo i upoznati se sa  procedurama koje se tiču vođenje naknade koju imaju obavezu da plaćaju nosioci odobrenja.

Vredno iskustvo smo stekli i posetom privrednom društvu K+S KALI GmbH – aktivnog rudnika kalijuma i halita, gde smo mogli da se upoznamo sa obavezama nosioca odobrenja i načinu postupanja pri odlaganju čvrstog otpada i podzemnog zatrpavanja.


Dragocen i živ dijalog srpskih i nemačkih eksperata

Tokom studijskih putovanja vodilo se računa da svi procesi u okviru upravljanja rudarskim otpadom budu pokriveni, od projektovanja i izdavanja dozvola, preko rada aktivnih rudnika do zatvaranja rudnika, rekultivacije zemljišta i brige o lokacijama nakon zatvaranja. Učesnici posete su posetili različite vrste rudnika (podzemne rudnike i površinske kopove, kao i rudnike metala, uranijuma, kalijuma, soli, mrkog uglja i lignita). U sklopu samih poseta, kao i održanih sastanaka, obuhvaćeni su svi važni tehnički, administrativni, finansijski i aspekti projektnog menadžmenta.

Boravak u Nemačkoj omogućio je srpskim i nemačkim ekspertima da uspostave dinamičan dijalog koji je sadržao i sveobuhvatne sesije sa pitanjima i odgovorima. Razmena informacija je uspešno vođena i ostvareni su zadovoljavajući rezultati. Zaposleni u Ministarstvu dobili su dragocene informacije od nemačkih kolega o upravljanju rudarskim otpadom u Nemačkoj koje mogu doprineti daljem unapređenju ovog sektora u Srbiji.


Piter Bajer (tim lider, konzorcijum PLEJADES & DMT)   

Dve posete koje je naš konzorcijum PLEJADES & DMT uspešno organizovao u okviru projekta “Katastar rudarskog otpada Republike Srbije” uključivale su posete i aktivnim rudnicima i rudnicima koji su u procesu zatvaranja, a obuhvaćeni su bili rudnici sa širokim spektrom sirovina koje se u njima vade (metali, uranijum, mrki ugalj, lignit, so i kalijum), kao i rudarski otpad.

Tokom sastanaka i obilazaka lokacija ostvarena je kvalitetna razmena informacija između domaćina i predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike. To smatramo jednom vrstom potvrde da su studijske ture bile veoma uspešne.


 

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.