Voda

Studija izvodljivosti za obnovu vodovoda i kanalizacije u Brčkom

vodovod i kanalizacija Brcko

Slika: JP Komunalno Brčko

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.12.2016.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) raspisala je tender u okviru projekta obnove i proširenja mreže vodovoda i kanalizacije u Distriktu Brčko, Bosna i Hercegovina.

U objavljenom pozivu, EBRD traži pružaoce konsultantskih usluga za izradu studije izvodljivosti projekta čiji je cilj smanjivanje gubitaka vode u sistemu, curenja kanalizacije i unapređenja kvaliteta vode.

Kao zasebna regija Bosne i Hercegovine, Distrikt Brčko pripremio je planove za rehabilitaciju i širenje mreže vodovoda i kanalizacije. Naručilac radova je Javno preduzeće Komunalno Brčko, koje jedino pruža komunalne usluge za potrebe 93.000 stanovnika distrikta i istoimenog grada. JP Komunalno ima dva postrojenja za preradu vode: jedno od njih prerađuje vodu iz reke Save, a drugo kao izvor sirove vode koristi podzemne bunare. U gradu ne postoji postrojenje za preradu kanalizacionog otpada, tako da se otpadne vode izbacuju pravo u reku Savu.

Studija izvodljivosti treba da pruži uvid u procedure Javnog preduzeća Komunalno Brčko, kao i performanse u tehničkom, operativnom, ekološkom, društvenom i finansijskom smislu. Na osnovu toga bi se dogovorila podrška ciljevima restrukturiranja preduzeća, odnosno smanjivanju gubitaka vode, napretku u naplati usluga, standardima za preradu vode i drugim ciljevima navedenim u dokumentaciji za zajam.

Vrednost prioritenih investicija u okviru projekta je procenjena na 12 miliona evra. EBRD treba da odobri zajam od 10 miliona evra, dok bi još 2 miliona evra mogao da, u obliku granta, obezbedi neki međunarodni donator.

Početak angažovanja, koje bi trajalo četiri meseca, očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine. Prijave po pozivu se očekuju najkasnije do 6. januara 2017. godine u 23:59 po vremenu u Londonu.

Projekat obnove vodovoda je deo šireg poduhvata koji je distrikt pokrenuo sa ciljem da unapredi komunalne usluge. U oktobru su zvaničnici Distrikta i EBRD-a predstavili plan saradnje na izgradnji obilaznice na regionalnom putu, rekonstrukciji „Luke“ Brčko i zameni dotrajalih električnih brojila.

„Na tom projektu smo uspostavili saradnju s kolegama iz švedske vlade i to je projekat na kome ćemo uraditi detaljnu studiju izvodljivosti i opravdanosti, a onda iduće godine s Vladom Brčko Distrikta razgovarati o investicionim prioritetima u oblasti vode i kanalizacije,“ izjavio je tada Jan Braun, šef Kancelarije EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

12. decembar 2016. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Svetski dan okeana 2024

Svetski dan okeana 2024: probudimo nove dubine

12. decembar 2016. - 'Probudimo nove dubine' slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana okeana, koji se obeležava svakog 8. juna od 2008. godine

Klimatske promene ugrozavaju vodne resurse severne Grcke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

12. decembar 2016. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

12. decembar 2016. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata