Životna sredina

Starosedeoci Nevade se protive izgradnji rudnika litijuma

Indijansko pleme se protivi izgradnji rudnika litijuma

Foto: Lithium Americas

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.05.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sjedinjene Američke Države bi želele da postanu najveći proizvođač električnih automobila. Za to im treba litijum za baterije. Ali izgradnji velikog rudnika litijuma u Nevadi protive se tradicionalna plemena, čiji predstavnici tvrde da je na toj lokaciji nad članovima njihove zajednice počinjen masakar.

Pripadnici više starosedelačkih zajednica u Nevadi protestuju zbog projekta rudnika litijuma na prevoju Taker pas. Po njihovim rečima, na tom mestu je 1865. godine je američka konjica pogubila 30 pripadnika lokalnog plemena.

„Budući da smo prvobitni stanovnici ove zemlje,to znači imamo kulturne veze i korene sa ovim pejzažima“, rekao je za Sky News Gari Makini, član plemena Dak Vali Šošoni Pajute.

Za mene je to sveta zemlja“, kaže Majron Smart. Ispričao je da je njegova baka preživela pomenuto krvoproliće, pa da industrijalizacija područja narušava uspomenu na nju.

Federalni sud u Nevadi presudio je protiv starosedelačkih plemena koja već tri godine pokušavaju da zaustave izgradnju jednog od najvećih rudnika litijuma na svetu. Projekat radi kanadska kompanija Lithium Americas.

U prvoj presudi, iz 2021, stoji da se iz dokaza koje su iznela plemena ne može sa sigurnošću utvrditi da se masovni zločin dogodio u okviru predloženog projektnog područja.

Međutim, pripadnici brojnih indijanskih zajednica nastavljaju da se protive investiciji. Kažu da su njihovi dokazi o masakru iz 1865. i jednom nevezanom međuplemenskom sukobu ukorenjeni u predanju.

I zaštitnici životne sredine se protive otvaranju rudnika

„U vreme naših predaka, nisu vodili nikakvu dokumentaciju. Nisu slali pisma, nisu zapisivali u dnevnike. Dakle, vlada Sjedinjenih Država i nije mogla da sazna za našu priču. Ove priče su se prenosile s generacije na generaciju, tako da imamo direktnu vezu s onima koji su preživeli ova krvoprolića, i tako ove priče ostaju u našim porodicama“, istakao je Makini.

Pored starosedelačkih plemena, otvaranju rudnika se protive i zaštitnici životne sredine. Tvrde da bi njegovim puštanjem u rad bio prekršen Zakon o rudarstvu iz 1872. i da bi bila uništena glavna staništa tetreba, pastrmki i antilopa.

Početak proizvodnje litijuma planiran je za 2028. godinu

Kompanija procenjuje da na Taker pasu može da proizvede litijuma za do 800.000 električnih vozila godišnje i značajno smanjiti zavisnost od stranih dobavljača. Predsednik Džo Bajden namerava da učini Sjedinjene Američke Države glavnim proizvođačem električnih vozila i redukuje kupovinu litijuma iz zemalja poput Kine.

Njegova administracija je sredinom marta saopštila da će pod određenim uslovima obezbediti povoljan zajam od 2,26 milijardi dolara za izgradnju postrojenja za proizvodnju litijum-karbonata na Taker pasu.

Takođe, General Motors će investirati 650 miliona dolara ukoliko Lithium Americas obezbedi kapital da pokrije troškove razvoja projekta.

Radovi na izgradnji su počeli u martu 2023, s planom da proizvodnja u rudniku Thacker Pass počne 2028. gorine. Kompanija namerava da proizvodi 40.000 tona litijum-karbonata godišnje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ustavni sud Srbije odluku u korist Rio Tinta

Ustavni sud Srbije doneo odluku u korist Rio Tinta

17. maj 2024. - Ustavni sud Srbije je proglasio ukidanje prostornog plana za projekat Jadar iz 2022. neustavnim i nezakonitim, presudivši tako u korist Rio Tinta

Demonstranti katanac ulaz Ustavni sud Srbije Rio Tintovog projekta Jadar

Demonstranti stavili katanac na ulaz u Ustavni sud Srbije zbog Rio Tintovog projekta Jadar

17. maj 2024. - Ne damo Jadar i SEOS su održali protestni skup ispred Ustavnog suda protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

17. maj 2024. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

Krivicne prijave protiv demonstranata Loznici protive projektu Jadar

Krivične prijave protiv demonstranata u Loznici koji se protive projektu Jadar

17. maj 2024. - Policija je na protestu u Loznici protiv Rio Tintovog projekta rudnika litijuma i postrojenja za preradu privela sedam osoba i podnela krivične prijave