OIE

Srpsko-albanski konzorcijum gradiće hidroelektrane

srpsko-albanski konzorcijum gradnja hidroelektrana

Foto: Pixabay

Objavljeno

10.11.2016.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

10.11.2016.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srpsko-albanski konzorcijum gradiće hidroelektranu u Albaniji, a zatim i objekte ove vrste širom sveta.

Ovo je rezultat dogovora koji su postigli premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, a zajedničko preduzeće bi trebalo da bude registrovano do kraja ove nedelje. Prema pisanju beogradskog dnevnog lista Blic koji se poziva na neimenovani izvor u Vladi Srbije, konzorcijum koji će graditi brane i hidroelektrane širom sveta činiće beogradsko preduzeće Hidrotehnika-Hidroenergetika i Albanska nacionalna elektroprivredna korporacija (KEŠ).

Balkan Green Energy News nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu informacije da su svi papiri za registraciju prvog srpsko-albanskog konzorcijuma spremni i da bi ono trebalo da bude osnovano ove nedelje. Kako nezvanično saznajemo u preduzeću Hidrotehnika-Hidroenergetika, direktor ove kompanije Radovan Draškić prošle nedelje je imao sastanke u vezi sa ovom temom.

Ovo nije prvi put da se pominje saradnja firme Hidrotehnika-Hidroenergetika sa albanskim kompanijama. Mediji su 2014. godine pisali o formiranju zajedničkog preduzeća sa albanskom kompanijom „Arena Invest“ koje bi radilo na igradnji brana i drugih objekata hidroenergetskog sistema, po kojima je srpska firma poznata. Budući da Albanija ima veliki hidropotencijal, ulazak na njeno tržište bio bi šansa za srpske građevince, tvrdili su tada predstavnici domaćeg preduzeća sa 70 odsto kapitala u vlasništvu države.

Strateško povezivanje ili politika

Da li zaista postoji prostor za stratešku saradnju i povezivanje srpskih i albanskih kompanija ili je ovo deo političke priče o integraciji Balkana, pokazaće vreme. Podsetimo da je sredinom oktobra u Nišu održan Poslovni forum Srbija-Albanija koji je okupio oko 300 privrednika iz obe zemlje. Nekoliko dana kasnije srpska Ezo grupa i albanski privatnik Aleksandar Biberaj potpisali su Memorandum o osnivanju zajedničke srpsko-albanske kompanije u oblasti upravljanja opasnim industrijskim otpadom i reciklaže naftnog taloga.

Prema podacima dostupnim na sajtu Privredne komore Srbije, Albanija spada u grupu srednje značajnih zemalja kada je reč o robnoj razmeni u izvozu Srbije. Po vrednosti izvoza, Albanija se 2013. godine našla na 24. mestu među 172 zemlje u koje je Srbija plasirala svoje proizvode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

10. novembar 2016. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

10. novembar 2016. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

10. novembar 2016. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

10. novembar 2016. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu