OIE

Srbija poziva konsultante za projekat koji promoviše biomasu

Photo: Pixabay

Objavljeno

13.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je poziv za nezavisne konsultanate na projektu koji promoviše korišćenje biomase u sistemima daljinskog grejanja.

Program pod nazivom „Promocija obnovljivih izvora energije: Razvoj tržišta biomase u Srbiji“ pokrenut je da bi omogućio prelazak sa fosilnih goriva na ekološki prihvatljiva rešenja. Projekat finansira nemačka razvojna banka KfW, koja od 2012. godine pokušava da realizuje ovaj projekat u Srbiji, a deo je obezbedila Vlada Švajcarske i SECO kroz donaciju.

Planirane aktivnosti projekta čine glavne investicije (kotlovi, toplotne pumpe, sekundarna oprema, građevinski radovi), komplementarne investicije, obuka i konsultantske usluge. U toku programa u bliskoj budućnosti do 15 sistema daljinskog grejanja može pristupiti programu.

Izabrani konsultant – poželjno inženjerska kompanija – treba da pomogne Ministarstvu i sistemima daljinskog grejanja u pripremi i praćenju sprovođenja investicija. Od konsultanta se očekuje da sprovede sveobuhvatne mere na sistemima daljinskog grejanja (podrška upravljanju, poslovnoj politici, korporativnom i finansijskom planiranju i praćenju, odnosu prema klijentima) i pruži tehničku pomoć i obuku. Faza implementacije procenjuje se na pet godina.

Glavni konsultant treba da ima godišnji promet od 1.500.000 evra u protekle tri godine, dok pridruženi partneri treba da podnesu dokaze o godišnjem prometu od najmanje 100.000 evra. Odgovore na poziv za izražavanje interesa treba dostaviti KfW banci i Ministarstvu rudarstva i energetike najkasnije do 26. januara.

Tagovi: , , ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

13. januar 2017. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

13. januar 2017. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka

Zaštita ugroženih vrsta ptica važnija od izgradnje vetroparka u Grčkoj

13. januar 2017. - Nadležne institucije u Grčkoj su se opredelile u korist zaštite ptica i dale negativno mišljenje o izgradnji vetroparka u Akarnaniji

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

13. januar 2017. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna