Životna sredina

Srbija očekuje poziv za otvaranje poglavlja 27

Poglavlje 27 Srbija

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija očekuje potvrdu Brisela za otvaranje poglavlja 27 o životnoj sredini, a prvi nacrt pregovaračke pratforme biće spreman polovinom 2017. godine, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Stana Božović.

“U razgovorima sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Direktorata za životnu sredinu i Direktorata za klimatske promene čuli smo da će Srbija poglavlje 27 otvoriti bez ikakvih kočnica”, rekla je Božović na predstavljanju projekta za pomoć Srbiji u prilagođavanju ekološkim standardima EU.

Za prilagođavanje evropskim standardima biće potrebno 10 milijardi evra i donošenje ili izmena 700 propisa. Planirane aktivnosti trajaće 25 godina, tako da će Srbija tražiti takozvana prelazna merila, odnosno odlaganje početka primene nekih evropskih standarda za godine nakon pristupanja.

Ovogodišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju ukazuje da je potrebno poboljšati administrativne kapacitete, zatvoriti nepropisne deponije, ulagati u razdvajanje otpada, reciklažu i poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i napredak u upravljanju rečnim basenima.

Božović je rekla da je iz pretpristupnih fondova za 2017. godinu predviđeno 100 miliona evra za infrastrukturne projekte u Brusu, Blacu, Kraljevu i Nišu koji će duplirati trenutni nacionalni kapacitet za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Ona je dodala da će prilagođavanju EU doprineti i Zeleni budžetski fond, koji bi trebalo da počne da funkcioniše 1. januara 2017. godine i koji je usklađen sa Strategijom aproksimacije u oblasti životne sredine.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je životna sredina najobimnije poglavlje u pristupanju EU, kao i jedno od najsloženijih i najizazovnijih u pogledu finansiranja.

“Poglavlje 27 čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana”, rekao je Benedikt.

Predstavljeni projekat “Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine” trajaće do oktobra 2018. godine, uz finansijsku podršku EU, i pomoći će Srbiji da primeni evropske propise i planira projekte u toj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

15. decembar 2016. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. aprila živi na kredit

15. decembar 2016. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

15. decembar 2016. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

15. decembar 2016. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić