Životna sredina

Srbija očekuje poziv za otvaranje poglavlja 27

Poglavlje 27 Srbija

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija očekuje potvrdu Brisela za otvaranje poglavlja 27 o životnoj sredini, a prvi nacrt pregovaračke pratforme biće spreman polovinom 2017. godine, izjavila je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Stana Božović.

“U razgovorima sa visokim predstavnicima Evropske komisije, Direktorata za životnu sredinu i Direktorata za klimatske promene čuli smo da će Srbija poglavlje 27 otvoriti bez ikakvih kočnica”, rekla je Božović na predstavljanju projekta za pomoć Srbiji u prilagođavanju ekološkim standardima EU.

Za prilagođavanje evropskim standardima biće potrebno 10 milijardi evra i donošenje ili izmena 700 propisa. Planirane aktivnosti trajaće 25 godina, tako da će Srbija tražiti takozvana prelazna merila, odnosno odlaganje početka primene nekih evropskih standarda za godine nakon pristupanja.

Ovogodišnji izveštaj Evropske komisije za Srbiju ukazuje da je potrebno poboljšati administrativne kapacitete, zatvoriti nepropisne deponije, ulagati u razdvajanje otpada, reciklažu i poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i napredak u upravljanju rečnim basenima.

Božović je rekla da je iz pretpristupnih fondova za 2017. godinu predviđeno 100 miliona evra za infrastrukturne projekte u Brusu, Blacu, Kraljevu i Nišu koji će duplirati trenutni nacionalni kapacitet za prečišćavanje komunalnih otpadnih voda.

Ona je dodala da će prilagođavanju EU doprineti i Zeleni budžetski fond, koji bi trebalo da počne da funkcioniše 1. januara 2017. godine i koji je usklađen sa Strategijom aproksimacije u oblasti životne sredine.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da je životna sredina najobimnije poglavlje u pristupanju EU, kao i jedno od najsloženijih i najizazovnijih u pogledu finansiranja.

“Poglavlje 27 čini jednu trećinu ukupnog evropskog zakonodavstva. Ono je najskuplje i zahteva ogromne investicije, ali je i najvažnije, jer se tiče kvaliteta života svih građana”, rekao je Benedikt.

Predstavljeni projekat “Dalja implementacija Strategije za aproksimaciju u oblasti životne sredine” trajaće do oktobra 2018. godine, uz finansijsku podršku EU, i pomoći će Srbiji da primeni evropske propise i planira projekte u toj oblasti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kalifornija litijum geotermalna energija stanton rio tinto

Kalifornija iz geotermalnih voda može da zadovolji potrebe SAD za litijumom

01 децембра 2021 - Llitijum bi se dobijao iz geotermalne vode što je mnogo ekološki prihvatljivija metoda od danas najzastupljenijih, a to su ekstrakcija iz slanih pustinja ili rudnika

Protest 3 bezopasan vazduh stop ekološkom izbeglistvu

Protest #3 za bezopasan vazduh – stop ekološkom izbeglištvu

28 новембра 2021 - Ekološke grupe u Srbiji su se ujedinile, izjavio je Bojan Simišić iz Eko straže na trećem protestu za bezopasan vazduh u Beogradu

Građani blokirali Srbiju kivni zbog “litijumskih” zakona

27 новембра 2021 - Građani su nezadovoljni jer nova zakonska rešenja omogućavaju državi da lakše obavlja eksproprijaciju i sprovodi referendume

Protest 3 za bezopasan vazduh 28 novembra Terazijama

Protest #3 za bezopasan vazduh 28. novembra u podne na Terazijama

26 новембра 2021 - Eko straža je pozvala građane na treći protest za bezopasan vazduh u Beogradu, koji je zakazala za nedelju, 28. novembra, s početkom u podne