OIE

Srbija će tražiti pravo preče kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Srbija ce traziti pravo prece kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Foto: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Srbija priprema novu energetsku politiku, koja će podrazumevati veće korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i pravo preče kupovine zelene energije koja će se proizvoditi u elektranama na njenoj teritoriji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da su među pet ključnih reformskih zadataka nova energetska politika, ali i klimatske promene i zaštita životne sredine.

Srbiji će u formulisanju nove energetske politike najviše pomoći Norveška

On je naveo da će u definisanju te nove energetske politike Srbiji pomoći pre svega Norveška, a delom i Velika Britanija. Izrada te politike, kako je naveo, podrazumeva široko znanje i shvatanje onoga što je pred nama.

Delovi te politike su, prema njegovim rečima, mnogo više obnovljvih izvora energije, zatim stvaranje uslova da se ta energija prihvati u sistem, što znači gradnju reverzibilnih hidroelektrana, ali i osiguravanje da zelena energija koja se proizvede u Srbiji tu i bude potrošena.

Vučić je naveo da je super što je liberalizovano tržište, ali Srbija mora da obezbedi da kada neko koristi njen resurs, vetar, na primer, ta energija ostane u zemlji.

„Ako ništa drugo, moramo da imamo pravo preče kupovine, koje danas nemamo, već nam neko to učini na našu molbu. Ako koristite naš resurs onda ta energija prvo mora da završi u Srbiji, jer nam je potrebna, pa tek onda je izvozite“, objasnio je Vučić, i dodao da se isto odnosi i na solar.

Nuklearke su naisplatljivija, najčistija, najbolja energija

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se raspravlja o gradnji reverzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, ali to mora da se se uradi kada je reč o modularnim nuklearnim reaktorima, i da se uključi stručna javnost.

To je danas naisplatljivija, najčistija, najbolja energija, pitanje je koliko je Srbiji potrebno za školovanje stručnjaka, ali modularni reaktori mogu da budu rešenje da se obezbedi dovoljno energije, rekao je on.

Najveći probem je trenutno obezbediti dovoljne količine uglja

Vučić je istakao da potpuno podržava gradnju modularnih reaktora, da je to budućnost, i naveo da je Francuska uključila 14 nuklearki, želi da gradi još, a grade ih i svi oko Srbije.

Trenutno, kako je istakao, Srbija najveći problem ima sa kopanjem uglja. Vučić je naglasio da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 tona na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje.

On je najavio da će uskoro početi razgovori o nabavci gasa sa Gaspromom i dodao da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskog gasa. Tako će biti još najmanje dve godine, a možda i duže, poručio je Vučić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

9. maj 2022. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

9. maj 2022. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

toplotni talas berze cene struje jie srbija evropa

Šta se krije iza rekordnih cena na berzama Jugoistočne Evrope: Krivci prenosna mreža, ali i još ponešto

9. maj 2022. - Rekordno visoke temperature nisu razlog za rekordan rast cena na berzama od 50 do čak 170 odsto, pokazale au analize

zeleni celik elektricna vozila studija

Prelazak na zeleni čelik neznatno utiče na cenu električnih vozila

9. maj 2022. - Prelazak na 100 odsto zelenog čelika do 2040. koštao bi samo osam evra, zbog troškova CO2 emisija, kao i pada troškova proizvodnje čelika