OIE

Srbija će tražiti pravo preče kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Srbija ce traziti pravo prece kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Foto: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija priprema novu energetsku politiku, koja će podrazumevati veće korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i pravo preče kupovine zelene energije koja će se proizvoditi u elektranama na njenoj teritoriji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da su među pet ključnih reformskih zadataka nova energetska politika, ali i klimatske promene i zaštita životne sredine.

Srbiji će u formulisanju nove energetske politike najviše pomoći Norveška

On je naveo da će u definisanju te nove energetske politike Srbiji pomoći pre svega Norveška, a delom i Velika Britanija. Izrada te politike, kako je naveo, podrazumeva široko znanje i shvatanje onoga što je pred nama.

Delovi te politike su, prema njegovim rečima, mnogo više obnovljvih izvora energije, zatim stvaranje uslova da se ta energija prihvati u sistem, što znači gradnju reverzibilnih hidroelektrana, ali i osiguravanje da zelena energija koja se proizvede u Srbiji tu i bude potrošena.

Vučić je naveo da je super što je liberalizovano tržište, ali Srbija mora da obezbedi da kada neko koristi njen resurs, vetar, na primer, ta energija ostane u zemlji.

„Ako ništa drugo, moramo da imamo pravo preče kupovine, koje danas nemamo, već nam neko to učini na našu molbu. Ako koristite naš resurs onda ta energija prvo mora da završi u Srbiji, jer nam je potrebna, pa tek onda je izvozite“, objasnio je Vučić, i dodao da se isto odnosi i na solar.

Nuklearke su naisplatljivija, najčistija, najbolja energija

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se raspravlja o gradnji reverzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, ali to mora da se se uradi kada je reč o modularnim nuklearnim reaktorima, i da se uključi stručna javnost.

To je danas naisplatljivija, najčistija, najbolja energija, pitanje je koliko je Srbiji potrebno za školovanje stručnjaka, ali modularni reaktori mogu da budu rešenje da se obezbedi dovoljno energije, rekao je on.

Najveći probem je trenutno obezbediti dovoljne količine uglja

Vučić je istakao da potpuno podržava gradnju modularnih reaktora, da je to budućnost, i naveo da je Francuska uključila 14 nuklearki, želi da gradi još, a grade ih i svi oko Srbije.

Trenutno, kako je istakao, Srbija najveći problem ima sa kopanjem uglja. Vučić je naglasio da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 tona na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje.

On je najavio da će uskoro početi razgovori o nabavci gasa sa Gaspromom i dodao da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskog gasa. Tako će biti još najmanje dve godine, a možda i duže, poručio je Vučić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica

Bezbednost telekomunikacija restrikcija struje Evropa

Bezbednost telekomunikacija u slučaju restrikcija struje – evo šta Evropa radi

04 октобра 2022 - Neadekvatna priprema za restrikcije struje u Evropi može da dovede do prekida u telekomunikacijama, vodosnabdevanju i drugim sektorima

Tople probe od 3. oktobra, grejna sezona od 15. oktobra

Počele tople probe, grejanje od 15. oktobra

04 октобра 2022 - Miroslav Čučković, gradski menadžer, je istakao da će temperature u stanovima tokom zime biti kao i prethodnih godina

epcg gvozd 2024.

EPCG obezbedio finansiranje za vetropark Gvozd

03 октобра 2022 - EPCG je okrivila pandemiju za kašnjenje realizacije projekta gradnje vetroparka Gvozd, čija je planirana snaga 54,6 MW