OIE

Srbija će tražiti pravo preče kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Srbija ce traziti pravo prece kupovine za energiju proizvedenu iz vetra i solara na svojoj teritoriji

Foto: Kenueone from Pixabay

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Srbija priprema novu energetsku politiku, koja će podrazumevati veće korišćenje obnovljivih izvora energije, ali i pravo preče kupovine zelene energije koja će se proizvoditi u elektranama na njenoj teritoriji.

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, izjavio je da su među pet ključnih reformskih zadataka nova energetska politika, ali i klimatske promene i zaštita životne sredine.

Srbiji će u formulisanju nove energetske politike najviše pomoći Norveška

On je naveo da će u definisanju te nove energetske politike Srbiji pomoći pre svega Norveška, a delom i Velika Britanija. Izrada te politike, kako je naveo, podrazumeva široko znanje i shvatanje onoga što je pred nama.

Delovi te politike su, prema njegovim rečima, mnogo više obnovljvih izvora energije, zatim stvaranje uslova da se ta energija prihvati u sistem, što znači gradnju reverzibilnih hidroelektrana, ali i osiguravanje da zelena energija koja se proizvede u Srbiji tu i bude potrošena.

Vučić je naveo da je super što je liberalizovano tržište, ali Srbija mora da obezbedi da kada neko koristi njen resurs, vetar, na primer, ta energija ostane u zemlji.

„Ako ništa drugo, moramo da imamo pravo preče kupovine, koje danas nemamo, već nam neko to učini na našu molbu. Ako koristite naš resurs onda ta energija prvo mora da završi u Srbiji, jer nam je potrebna, pa tek onda je izvozite“, objasnio je Vučić, i dodao da se isto odnosi i na solar.

Nuklearke su naisplatljivija, najčistija, najbolja energija

Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da se raspravlja o gradnji reverzibilnih hidroelektrana Bistrica i Đerdap 3, ali to mora da se se uradi kada je reč o modularnim nuklearnim reaktorima, i da se uključi stručna javnost.

To je danas naisplatljivija, najčistija, najbolja energija, pitanje je koliko je Srbiji potrebno za školovanje stručnjaka, ali modularni reaktori mogu da budu rešenje da se obezbedi dovoljno energije, rekao je on.

Najveći probem je trenutno obezbediti dovoljne količine uglja

Vučić je istakao da potpuno podržava gradnju modularnih reaktora, da je to budućnost, i naveo da je Francuska uključila 14 nuklearki, želi da gradi još, a grade ih i svi oko Srbije.

Trenutno, kako je istakao, Srbija najveći problem ima sa kopanjem uglja. Vučić je naglasio da mora da se uloži dosta novca kako bi se podigao kapacitet proizvodnje sa 60.000 tona na 75.000, pa na 90.000 tona kako bi se obezbedilo dovoljno struje.

On je najavio da će uskoro početi razgovori o nabavci gasa sa Gaspromom i dodao da je Srbija 100 odsto zavisna od ruskog gasa. Tako će biti još najmanje dve godine, a možda i duže, poručio je Vučić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prodaja toplotnih pumpi Evropi 2023 pala radnici otkaze

Prodaja toplotnih pumpi u Evropi 2023. pala, radnici dobijaju otkaze

9. maj 2022. - Prodaja toplotnih pumpi je prošle godine u grupi 14 evropskih zemalja smanjena 4,7 odsto, po evidenciji granske asocijacije EHPA

krizevci ZEZ Sunce solar gradska trznica

Krenula kampanja za ulaganje u prvu zadružnu solarnu elektranu u Hrvatskoj

9. maj 2022. - Građani Hrvatske od danas imaju mogućnost da postanu suvlasnici prve zadružne solarne elektrane koja će biti izgrađena u Križevcima

Janom Investments trziste Hrvatske solarne elektrane 30 megavata

Janom Investments ušao na tržište Hrvatske sa projektom solarne elektrane od 30 megavata

9. maj 2022. - Prva investicija kompanije janom Investments u Hrvatskoj biće solarna elektrana u Slavoniji planiranog kapaciteta 30 megavata

bih krovovi solar samir avdakovic ats

Avdaković: Krovovi bi mogli da obezbede polovinu godišnje potrošnje struje u BiH

9. maj 2022. - Potencijal za korišćenje solarne energije postoji, ne samo na krovovima, nego i u agraru i na jezerima, izjavio je profesor Samir Avdaković