Električna energija

Srbija će smanjiti akcize na gorivo na pumpama za 20 odsto

Srbija smanjiti akcize gorivo pumpama 20 odsto

Foto: Andreas160578 from Pixabay

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Država će ukinuti carinu na naftu iz trećih zemalja koju NIS bude kupovao ako to bude neophodno, a Vlada Srbije će smanjiti akcize na benzin i dizel za 20 odsto, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i rekao da će marža biti ograničena na šest dinara.

NIS najveći deo nafte za svoju rafineriju u Pančevu dobija iz Rusije, preko terminala u Omišlju na Krku u Hrvatskoj, pa bi Srbija bila u velikoj nevolji ukoliko Evropska unija zabrani njen uvoz, upozorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za B92. On je otkrio da za nešto više od dve nedelje treba da stigne velika količina i da će rezerve biti potpuno popunjene.

Za poljoprivrednike će cene ostati ograničene bar još mesec i po dana

Država radi na diverzifikaciji snabdevanja, ali je teško dopremiti naftu, izjavio je Vučić i dodao da će razgovarati s prestolonaslednikom Abu Dabija Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom. U međuvremenu, Vlada Srbije je pripremila odluku o ukidanju carine na mogući uvoz nafte iz trećih zemalja, ukoliko za to bude potrebe, a prihodi od nje ionako nisu veliki, po predsednikovim rečima.

Osim toga, vlada će danas ili sutra smanjiti akcize na benzin i evrodizel za 20 odsto, a naftne kompanije su pristale da ograniče maržu na šest dinara, naglasio je Vučić. Ali za poljoprivrednike će cene ostati ograničene bar još mesec i po dana, kazao je.

Vlada se odriče 14 dinara po litru goriva

Srbija je 10. februara, usled naglog rasta cena sirove nafte, na 30 dana ograničila cenu benzina na 171 dinar, a dizela na 179 dinara. Vučić je rekao da će dizel danas u veleprodaji koštati 193 dinara, što znači da su vlasnici pumpi na gubitku. NIS bi to mogao da izdrži, ali manje firme ne, naglasio je.

Akcize sada čine 57,84 odnosno 59,48 dinara. Računajući i porez na dodatu vrednost od 20 odsto, država bi se najavljenom merom odrekla 13,88 dinara po litru benzina i 14,28 dinara po litru dizela.

Pored akciza, u maloprodajnu cenu na pumpama ulaze 2,6 dinara po litru za formiranje obaveznih državnih rezervi i 0,15 dinara za unapređenje energetske efikasnosti. PDV se obračunava na ukupni zbir sa delom cene koji ide distributeru goriva.

Država na sebe preuzima 90 odsto poskupljenja

Po Vučićevoj tvrdnji, ovim merama država na sebe preuzima 90 odsto poskupljenja, da bi dalja povećanja za potrošače bila minimalna. U budžet će se zbog toga, po tekućim cenama, mesečno slivati preko 35 miliona evra manje nego sada, izjavio je.

Vlada Crne Gore je takođe, početkom meseca, predložila da se akcize smanje 20 odsto. Izmene zakona su u skupštinskoj proceduri.

Vučić je izjavio i da će vlada u martu morati da plati 150 miliona evra za uvoz struje i gasa. U kolubarskom basenu se dnevno proizvedu 62 hiljade tona uglja, a potrebno je 90 hiljada tona, pa Srbija traži gde da dokupi te količine, napomenuo je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Država na berzi kupila akcije EPCG za 15 miliona evra

23 септембра 2022 - Vlada Crne Gore je deonice kupila po početnoj ceni, 4,49 evra po komadu, saopštila je Montenegroberza

Makron Francuska iskljucivo obnovljive nuklearke prvog vetroparka na moru

Makron: Francuska ne može da se oslanja isključivo ni na obnovljive ni na nuklearke

23 септембра 2022 - Predsednik Emanuel Makron je na otvaranju prvog francuskog vetroparka na moru obećao brže izdavanje dozvola za projekte zelene energije i nuklearki

terra solar lebane

Lebane dobija solarnu elektranu od 8 MW

23 септембра 2022 - Vlasnici firme Terra Solar, prema podacima Agencije za privredne registre, su Nikola Oklobdžija i Ivan Pantelić

radionice solarni paneli pks usaid subotica prozjumeri

Kako do solarnih panela na krovu firme – radionice

23 септембра 2022 - Proizvodnja energije za sopstvenu potrošnju može pomoći privredi da smanji troškove za struju, čija cena poslednjih meseci stalno raste