OIE

Spremno 30 miliona evra za grejanje na geotermalnu energiju u Hrvatskoj

hrvatska geotermalna energija javni poziv

Foto: Mike Goad from Pixabay

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodeliće 30 miliona evra za šest projekata procene geotermalnog potencijala za korišćenje toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja i poljoprivrednoj proizvodnji.

Sredstva dolaze iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. godina u okviru programa za podsticanje energetske efikasnosti, grejanja i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Finansiraće se istraživanje geotermalnog potencijala za šest projekata, odnosno na šest područja koja se nalaze u Panonskom delu Hrvatske, navodi se u javnom pozivu koji je objavilo Ministarstvo.

Ciljaju se ležišta u blizini sistema za daljinsko grejanje i poljoprivredne proizvodnje

Procena geotermalnog potencijala uključivaće i procenu geotermalnih ležišta gde ne postoji dovoljno podataka da se taj potencijal može sa sigurnošću potvrditi. To se posebno  odnosi na područja blizu postojećih sistema daljinskog grejanja ili poljoprivrednih zona, a gde postoji potreba za toplotnom energijom.

Geološko-geofizičkom studijom za projekte snimanja geofizičkih podataka analiziraće se devet lokacija, od kojih će se na osnovu studije odabrati šest prostora na kojima bi se nastavilo s istražnim radovima.

Namera je da se izrade dve geotermalne bušotine

Nakon procene geotermalnog potencijala na osnovu geofizičkih snimanja te geološko-geofizičkih studija, izdvojiće se dva najperspektivnija područja kako bi se na svakom od njih, izradila po jedna istražna geotermalna bušotina, navodi se u pozivu.

Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala sprovodi se na području Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, i Sisačkomoslavačke županije i obuhvata lokalitete Velika Gorica, Zaprešić, Osijek, Vukovar, Vinkovci i Sisak.

Celu proceduru sprovodi Agencija za ugljikovodike (AZU), a prijave se mogu dostaviti od 5. do 25. maja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

5. maj 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

5. maj 2023. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

5. maj 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

5. maj 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)