OIE

Spremno 30 miliona evra za grejanje na geotermalnu energiju u Hrvatskoj

hrvatska geotermalna energija javni poziv

Foto: Mike Goad from Pixabay

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodeliće 30 miliona evra za šest projekata procene geotermalnog potencijala za korišćenje toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja i poljoprivrednoj proizvodnji.

Sredstva dolaze iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. godina u okviru programa za podsticanje energetske efikasnosti, grejanja i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Finansiraće se istraživanje geotermalnog potencijala za šest projekata, odnosno na šest područja koja se nalaze u Panonskom delu Hrvatske, navodi se u javnom pozivu koji je objavilo Ministarstvo.

Ciljaju se ležišta u blizini sistema za daljinsko grejanje i poljoprivredne proizvodnje

Procena geotermalnog potencijala uključivaće i procenu geotermalnih ležišta gde ne postoji dovoljno podataka da se taj potencijal može sa sigurnošću potvrditi. To se posebno  odnosi na područja blizu postojećih sistema daljinskog grejanja ili poljoprivrednih zona, a gde postoji potreba za toplotnom energijom.

Geološko-geofizičkom studijom za projekte snimanja geofizičkih podataka analiziraće se devet lokacija, od kojih će se na osnovu studije odabrati šest prostora na kojima bi se nastavilo s istražnim radovima.

Namera je da se izrade dve geotermalne bušotine

Nakon procene geotermalnog potencijala na osnovu geofizičkih snimanja te geološko-geofizičkih studija, izdvojiće se dva najperspektivnija područja kako bi se na svakom od njih, izradila po jedna istražna geotermalna bušotina, navodi se u pozivu.

Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala sprovodi se na području Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, i Sisačkomoslavačke županije i obuhvata lokalitete Velika Gorica, Zaprešić, Osijek, Vukovar, Vinkovci i Sisak.

Celu proceduru sprovodi Agencija za ugljikovodike (AZU), a prijave se mogu dostaviti od 5. do 25. maja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

5. maj 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

Milos Mladenovic, SEEPEX, energetska tranzicija

Ideje D&G kao odgovor na izazove energetske tranzicije ili kako smo zavoleli Bodrijara

5. maj 2023. - O evropskom tržištu električne energije nakon okončanja energetske krize, ali i o uzrocima krize, daljim tendencijama razvoja tržišta energije i globalne ekonomije, razgovarali smo sa direktorom SEEPEX -a Milošem Mladenovićem

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

5. maj 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

5. maj 2023. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.