OIE

Spremno 30 miliona evra za grejanje na geotermalnu energiju u Hrvatskoj

hrvatska geotermalna energija javni poziv

Foto: Mike Goad from Pixabay

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.05.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja dodeliće 30 miliona evra za šest projekata procene geotermalnog potencijala za korišćenje toplotne energije u sistemima daljinskog grejanja i poljoprivrednoj proizvodnji.

Sredstva dolaze iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. godina u okviru programa za podsticanje energetske efikasnosti, grejanja i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora.

Finansiraće se istraživanje geotermalnog potencijala za šest projekata, odnosno na šest područja koja se nalaze u Panonskom delu Hrvatske, navodi se u javnom pozivu koji je objavilo Ministarstvo.

Ciljaju se ležišta u blizini sistema za daljinsko grejanje i poljoprivredne proizvodnje

Procena geotermalnog potencijala uključivaće i procenu geotermalnih ležišta gde ne postoji dovoljno podataka da se taj potencijal može sa sigurnošću potvrditi. To se posebno  odnosi na područja blizu postojećih sistema daljinskog grejanja ili poljoprivrednih zona, a gde postoji potreba za toplotnom energijom.

Geološko-geofizičkom studijom za projekte snimanja geofizičkih podataka analiziraće se devet lokacija, od kojih će se na osnovu studije odabrati šest prostora na kojima bi se nastavilo s istražnim radovima.

Namera je da se izrade dve geotermalne bušotine

Nakon procene geotermalnog potencijala na osnovu geofizičkih snimanja te geološko-geofizičkih studija, izdvojiće se dva najperspektivnija područja kako bi se na svakom od njih, izradila po jedna istražna geotermalna bušotina, navodi se u pozivu.

Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala sprovodi se na području Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, i Sisačkomoslavačke županije i obuhvata lokalitete Velika Gorica, Zaprešić, Osijek, Vukovar, Vinkovci i Sisak.

Celu proceduru sprovodi Agencija za ugljikovodike (AZU), a prijave se mogu dostaviti od 5. do 25. maja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. maj 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. maj 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. maj 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

5. maj 2023. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine