OIE

Španija uvela ugovore o razlici i postigla najnižu cenu struje iz vetra u Evropi

vetropark-aukcija-ugovori-o-razlici

Foto: Pixabay/enriquelopezgarre

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je dodelila ugovore za ukupno 3 GW kapaciteta iz obnovljivih izvora energije na aukcijama na kojima se po prvi put primenjivao model ugovora o razlici (eng. Contracts for Difference – CfD), što je dovelo do postizanja najniže cene za električnu energiju proizvedenu iz vetra u Evropi, od 20 evra po MWh, objavila je asocijacija WindEurope.

Model CfD omogućava najniže cene obnovljive energije jer svodi troškove novih projekata na najmanju meru. Ugovori o razlici su povoljni za države, jer podrazumevaju da vlada i dobija novac, a ne samo isplaćuje. Na taj način građani imaju dvostruku korist – i kao potrošači i kao poreski obveznici, objašnjava izvršni direktor WindEurope, Giles Dickson.

Model CfD je jeftiniji za države i potrošače od svih drugih sistema podsticaja

Kod modela CfD, koji zagovara WindEurope, vetroparkovi vraćaju novac kada je tržišna cena viša od cene dobijene na aukcijama, dok država plaća samo onda kada je tržišna cena niža od aukcijske, što ovaj model čini jeftinijim za države i potrošače od svih drugih sistema podsticaja.

Odobreni projekti u Španiji mogu potpisati ugovore o otkupu električne energije nakon što prodaju količinu određenu na aukciji

Na aukciji odžanoj 21. januara, dodeljeni su ugovori o razlici za period od 12 godina. Odobreni projekti moraju da prodaju utvrđenu količinu struje na tržištu prema CfD, ali nakon što se dostigne ta količina, investitori mogu da nastave da prodaju struju prema tom ugovoru ili da, na primer, potpišu ugovore o otkupu električne energije (eng. Power Purchase Agreement – PPA) sa industrijskim kupcima.

1 GW kapaciteta dodeljeno projektima vetroelektrana, a još najmanje 1,5 GW će biti na aukciji ove godine

Na aukciji 21. januara bilo je tri posebna segmenta – 1 GW za vetroelektrane, 1 GW za solar, i još 1 GW za sve obnovljive izvore energije. Projekti iz energije vetra dobili su ukupno 1 GW, dok je su solarni projekti dobili celu kvotu kapaciteta u segmentu u kome nije propisana određena tehnologija. Ponude u segmentu vetra kretale su se od 20 evra za MWh do 28,89 evra za MWh.

Španska Vlada planira da na aukcijama dodeli 1,5 GW godišnje u periodu od 2021. do 2025. godine samo za segment vetra. WindEurope takođe podseća da je aukcija za 3 GW 21. januara zapravo bila odložena aukcija iz 2020. godine, što znači da će ove godine biti dodeljeno još bar 1.5 GW kpaciteta za vetroelektrane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

28. januar 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

28. januar 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

28. januar 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

28. januar 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.