OIE

Španija, solarna sila broj jedan u Evropi, poručuje: udvostručićemo cilj za 2030.

Španija je predvodila solarni napredak EU u 2022. godini, planira da skoro udvostručiti svoje solarne kapacitet do 2030.

Foto: Julian Hacker from Pixabay

Objavljeno

23.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je 2022. godine zabeležila rekordni godišnji porast fotonaponskih kapaciteta, što joj je ujedno donelo i titulu najvećeg solarnog tržišta u Evropi i petog u svetu po novoinstaliranom kapacitetu. I tu ne namerava da stane, pa planira da skoro udvostruči svoje ciljeve za solarne elektrane do 2030. godinu.

Španija je 2022. godine instalirala 8.620 MWdc novih fotonaponskih elektrana. Segment prozjumera ili postrojenja za sopstvenu potrošnju povećan je čak 108 odsto, ili 3.008 MWdc, dok je kapacitet elektrana instaliranih na zemlji uvećan 5.612 MWdc.

Najveći deo novog kapaciteta instaliran je bez ikakve vrste pomoći ili subvencija, piše u Nacionalnom izveštaju o istraživanju primene solarne energije u Španiji za 2022.

Na kraju prošle godine ukupni instalirani kapacitet solarnih elektrana instaliranih na zemlji dostigao je 23.804 MWdc, dok su postrojenja u sektoru sopstvene potrošnje imala 6.268 MWdc.

Instalacije su bile vođene visokim tržišnim cenama na promptnom tržištu, u kombinaciji sa aukcijama i naporima da se osigura energetska nezavisnost

Industrijski sektor čini 47 odsto novih kapaciteta sopstvene potrošnje, sledi stambeni sektor (32 odsto) i komercijalni sa 20 odsto. Izveštaj procenjuje da je jedan odsto instalacija prozjumera van mreže (off-grid).

Gradnja velikog broja postrojena podstaknuta je visokim cenama električne energije na tržištu, namerom da se postigne energetska nezavisnost i aukcijama održanim prethodnih godina, navodi se u Izveštaju.

Prema podacima španskog operatora tržišta OMIE, prosečne dnevne veleprodajne cene iznosile su 168 evra po MWh, dostižući maksimum od 700 evra, što je ublaženo uvođenjem limita za za cena gasa.

U posljednjih pet godina, Španija je povećala svoje kapaciteta za solar više od 24.175 MWdc, pa je na kraju 2022. bio 30.103,2 MWdc.

spain-pv-solar-sector-iea-report-total-capacity

Za velike projekte nisu bile potrebne subvencije

U izveštaju se ističe da su svi veliki solarni kapaciteti pušteni u rad tokom 2020. (3,5 GW), 2021. (4,3 GW) i 2022. (5,3 GW) razvijeni bez ikakve vrste državne pomoći. Elektrane su izgrađene uglavnom kroz ugovore o otkupu električne energije (eng. power purchase agreements – PPAs), aukcije ili trgovačke projekte.

„Četvrtu godinu zaredom Španija je bila najaktivnije tržište za obnovljive PPA ugovore, kako po ugovorenom kapacitetu, tako i po broju ugovora. Tokom 2022. Španija je potpisala PPA ugovore za 3,2 GW, od čega najviše za fotonaponske elektrane“, navodi se u Izveštaju, koji je pripremila Međunarodn agencija za energetiku (IEA).

Sa druge strane, sektor sopstvene potrošnje, dobijao je određenu pomoć.

Cilj za solar za 2030. biće ažuriran u novom NEKP-u

U junu je španska vlada predstavila predlog za nove ciljeve za obnovljive izvore energije za 2030. u okviru revidiranog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP).

Ažuriranje cilja za 2030, koje je trenutno u fazi konsultacija, ukazuje da će cilj za solarne elektrane biti povećan sa 39 GW na 76 GW, od čega će 57 GW biti elektrane postavljene na zemlji, a preostalih 19 GW postrojenja za prozjumere.

Očekivane promene u modelu evropskog energetskog tržišta imaće, kako piše u Izveptaju, direktan uticaj na špansko tržište.

Reforme će, kako se navodi, verovatno ići u pravcu jačanja terminskih ugovora, kao što su PPA ugovori, i promena u dizajnu aukcija za obnovljive izvore energije, dok se od vlade očekuje da igra aktivniju ulogu u osiguravanju pristupačnosti PPA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. avgust 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

23. avgust 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

23. avgust 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

23. avgust 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji