OIE

Španija, solarna sila broj jedan u Evropi, poručuje: udvostručićemo cilj za 2030.

Španija je predvodila solarni napredak EU u 2022. godini, planira da skoro udvostručiti svoje solarne kapacitet do 2030.

Foto: Julian Hacker from Pixabay

Objavljeno

23.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Španija je 2022. godine zabeležila rekordni godišnji porast fotonaponskih kapaciteta, što joj je ujedno donelo i titulu najvećeg solarnog tržišta u Evropi i petog u svetu po novoinstaliranom kapacitetu. I tu ne namerava da stane, pa planira da skoro udvostruči svoje ciljeve za solarne elektrane do 2030. godinu.

Španija je 2022. godine instalirala 8.620 MWdc novih fotonaponskih elektrana. Segment prozjumera ili postrojenja za sopstvenu potrošnju povećan je čak 108 odsto, ili 3.008 MWdc, dok je kapacitet elektrana instaliranih na zemlji uvećan 5.612 MWdc.

Najveći deo novog kapaciteta instaliran je bez ikakve vrste pomoći ili subvencija, piše u Nacionalnom izveštaju o istraživanju primene solarne energije u Španiji za 2022.

Na kraju prošle godine ukupni instalirani kapacitet solarnih elektrana instaliranih na zemlji dostigao je 23.804 MWdc, dok su postrojenja u sektoru sopstvene potrošnje imala 6.268 MWdc.

Instalacije su bile vođene visokim tržišnim cenama na promptnom tržištu, u kombinaciji sa aukcijama i naporima da se osigura energetska nezavisnost

Industrijski sektor čini 47 odsto novih kapaciteta sopstvene potrošnje, sledi stambeni sektor (32 odsto) i komercijalni sa 20 odsto. Izveštaj procenjuje da je jedan odsto instalacija prozjumera van mreže (off-grid).

Gradnja velikog broja postrojena podstaknuta je visokim cenama električne energije na tržištu, namerom da se postigne energetska nezavisnost i aukcijama održanim prethodnih godina, navodi se u Izveštaju.

Prema podacima španskog operatora tržišta OMIE, prosečne dnevne veleprodajne cene iznosile su 168 evra po MWh, dostižući maksimum od 700 evra, što je ublaženo uvođenjem limita za za cena gasa.

U posljednjih pet godina, Španija je povećala svoje kapaciteta za solar više od 24.175 MWdc, pa je na kraju 2022. bio 30.103,2 MWdc.

spain-pv-solar-sector-iea-report-total-capacity

Za velike projekte nisu bile potrebne subvencije

U izveštaju se ističe da su svi veliki solarni kapaciteti pušteni u rad tokom 2020. (3,5 GW), 2021. (4,3 GW) i 2022. (5,3 GW) razvijeni bez ikakve vrste državne pomoći. Elektrane su izgrađene uglavnom kroz ugovore o otkupu električne energije (eng. power purchase agreements – PPAs), aukcije ili trgovačke projekte.

„Četvrtu godinu zaredom Španija je bila najaktivnije tržište za obnovljive PPA ugovore, kako po ugovorenom kapacitetu, tako i po broju ugovora. Tokom 2022. Španija je potpisala PPA ugovore za 3,2 GW, od čega najviše za fotonaponske elektrane“, navodi se u Izveštaju, koji je pripremila Međunarodn agencija za energetiku (IEA).

Sa druge strane, sektor sopstvene potrošnje, dobijao je određenu pomoć.

Cilj za solar za 2030. biće ažuriran u novom NEKP-u

U junu je španska vlada predstavila predlog za nove ciljeve za obnovljive izvore energije za 2030. u okviru revidiranog Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP).

Ažuriranje cilja za 2030, koje je trenutno u fazi konsultacija, ukazuje da će cilj za solarne elektrane biti povećan sa 39 GW na 76 GW, od čega će 57 GW biti elektrane postavljene na zemlji, a preostalih 19 GW postrojenja za prozjumere.

Očekivane promene u modelu evropskog energetskog tržišta imaće, kako piše u Izveptaju, direktan uticaj na špansko tržište.

Reforme će, kako se navodi, verovatno ići u pravcu jačanja terminskih ugovora, kao što su PPA ugovori, i promena u dizajnu aukcija za obnovljive izvore energije, dok se od vlade očekuje da igra aktivniju ulogu u osiguravanju pristupačnosti PPA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

23. avgust 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

23. avgust 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

23. avgust 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

23. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom