OIE

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

Solarni-Paneli

Foto: iStock

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energtska kriza koja već neko vreme potresa region i svet u fokus je stavila potrebu za novim rešenjima u energetici kada je reč o redovnom snabdevanju energentima, ali i uštedama energije koje privreda, stanovništvo, ali i javni sektor mogu ostvariti. Demokratizacija energetike, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, sigurno je jedan od načina da se ovo i postigne, što jasno ilustruje primer škola u Americi, koje već godinama postavljaju solarne instalacije i time popunjavaju rupe u budžetu, a neke uspevaju i da obezbede veće plate za nastavnike.

Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći i veći. Od 2014 do 2019, taj rast je bio preko 80%, a ukupan kapacitet ovih instalacija je dostigao skoro 1,4 GW, što je dovoljno da pokrije potrebe za električnom energijom oko 250,000 američkih domaćinstava.

Škola u Arkanzasu uz pomoć solara obezbedila povećanje plata nastavnicima

Jedna srednja škola u državi Arkanzas uspela je da za tri godine proizvodnje električne energije uz pomoć solarnih panela obezbedi sufict od 1,8 miliona dolara u budžetu lokalne školske uprave, koja je pre toga imala deficit od 250.000 dolara.

Ovakav finansijski preokret naveo je lokalne vlasti da se obavežu na povećanje nastavničkih plata, u iznosu od dve do tri hiljade dolara godišnje.

Korišćenje solara u svim školama u Americi bi imalo efekat kao zatvaranje 18 termoelektrana

Takođe, procenjuje se da kada bi sve škole u Americi proizvodile svoju struju iz solara, efekat u smislu smanjenja emisija CO2 bi bio ravan zatvaranju 18 termoelektrana na ugalj.

Sve više solarnih projekata u školama iniciraju sami učenici

Važno je i spomenuti da se sve veći broj solarnih projekata u školama sprovodi na inicijativu samih učenika, koji, po svemu sudeći, dobro shvataju značaj zelene energetike i inovacija u cilju unapređenja života čitave zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

30 септембра 2022 - Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta

Rama Glavno pitanje cena da li ce biti struje

Rama: Glavno pitanje nije cena struje, već da li će je biti

30 септембра 2022 - Premijer Albanije Edi Rama pozvao je ponovo stanovništvo da štedi struju, naglasivši da nije reč samo o finansijskom trošku

Pobednicka koalicija Italiji zagovara gas nuklearnu energiju

Pobednička koalicija u Italiji zagovara gas, nuklearnu energiju

28 септембра 2022 - Desničarski savez kojeg predvodi Đorđa Meloni zalaže se za povećanje domaće proizvodnje gasa i korišćenje nuklearne energije

Dodik ERS investitorima Republici Srpskoj fiksnu cenu struje pet godina

Dodik: ERS će investitorima u Republici Srpskoj ponuditi fiksnu cenu struje na pet godina

28 септембра 2022 - Milorad Dodik očekuje da će Republika Srpska privući investicije u industriju ponudom petogodišnjih ugovora o otkupu struje za 80 evra po megavat-satu