OIE

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

Solarni-Paneli

Foto: iStock

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Energtska kriza koja već neko vreme potresa region i svet u fokus je stavila potrebu za novim rešenjima u energetici kada je reč o redovnom snabdevanju energentima, ali i uštedama energije koje privreda, stanovništvo, ali i javni sektor mogu ostvariti. Demokratizacija energetike, uz korišćenje obnovljivih izvora energije, sigurno je jedan od načina da se ovo i postigne, što jasno ilustruje primer škola u Americi, koje već godinama postavljaju solarne instalacije i time popunjavaju rupe u budžetu, a neke uspevaju i da obezbede veće plate za nastavnike.

Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći i veći. Od 2014 do 2019, taj rast je bio preko 80%, a ukupan kapacitet ovih instalacija je dostigao skoro 1,4 GW, što je dovoljno da pokrije potrebe za električnom energijom oko 250,000 američkih domaćinstava.

Škola u Arkanzasu uz pomoć solara obezbedila povećanje plata nastavnicima

Jedna srednja škola u državi Arkanzas uspela je da za tri godine proizvodnje električne energije uz pomoć solarnih panela obezbedi sufict od 1,8 miliona dolara u budžetu lokalne školske uprave, koja je pre toga imala deficit od 250.000 dolara.

Ovakav finansijski preokret naveo je lokalne vlasti da se obavežu na povećanje nastavničkih plata, u iznosu od dve do tri hiljade dolara godišnje.

Korišćenje solara u svim školama u Americi bi imalo efekat kao zatvaranje 18 termoelektrana

Takođe, procenjuje se da kada bi sve škole u Americi proizvodile svoju struju iz solara, efekat u smislu smanjenja emisija CO2 bi bio ravan zatvaranju 18 termoelektrana na ugalj.

Sve više solarnih projekata u školama iniciraju sami učenici

Važno je i spomenuti da se sve veći broj solarnih projekata u školama sprovodi na inicijativu samih učenika, koji, po svemu sudeći, dobro shvataju značaj zelene energetike i inovacija u cilju unapređenja života čitave zajednice.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

srbija azerbejdzan gas turska budimpesta

Region se sprema za zimu: Mađarska će uvoziti gas iz Turske, Srbija pregovara sa Azerbejdžanom

10. avgust 2022. - Situacija je veoma nestabilna, pa je najbolja politika osigurati što više opcija za snabdevanje pred dolazak zime

energetika 2023 savez energeticara

Energetika 2023 održava se na Zlatiboru od 12. do 15. septembra

10. avgust 2022. - Na savetovanju Energetika 2023 biće predstavljena 62 rada u okviru osam tematskih celina i održana četiti panela na najaktuelnije teme

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

10. avgust 2022. - Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe MSP i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije

EU preorijentisala energetske krize obaranje neto emisija nulu

EU se preorijentisala sa energetske krize na obaranje neto emisija na nulu

10. avgust 2022. - EU se zalaže da se na globalnom nivou duplira stopa povećanja energetske efikasnosti i utrostruči rast kapaciteta zelene energije, kaže komesarka Kadri Simson.