OIE

Solarni paneli iznad voćnjaka doprinose uštedi vode i smanjuju vrućinu

Istraživanje pokazalo da solarni paneli doprinose uštedi vode i smanjenju temperature voćnjaka

Foto: Sun'Agri / Twitter

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.09.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Rezultati istraživanja sprovedenog na jugu Francuske pokazali su da fotonaponski sistemi postavljeni iznad plantaža jabuke, trešnje i nektarine uzrokuju smanjenje toplote i veću vlažnost tla u periodima visokih temperatura.

Agrosolar postaje sve popularnije rešenje. To je kombinacija poljoprivrede i proizvodnje struje iz fotonaponskih panela. Uređaji se u nizovima obično podižu na visinu od skoro dva i po metra, tako da se zemljište ispod može koristiti za uzgoj povrća i voća ili ispašu stoke. Na ovaj način postiže se simbioza – prekid borbe za prostor između poljoprivrednika i investitora u solarnu energiju.

U departmanima Buš di Ron (Ušće Rone) i Drom na jugu Francuske, kompanija Sun’Agri je proučila performanse agrosolarnih sistema u kombinaciji sa rodom voća. Kompanija je tri godine pratila niz parametara u voćnjacima sa stablima jabuke, trešnje i nektarine, iznad kojih se nalaze solarni paneli. Rezultati su upoređeni sa onima iz kontrolnih voćnjaka, onih koji nisu natkriveni.

Voćnjaci natkriveni solarnim panlima zahtevaju manje navodnjavanja

Analiza otkriva da je temperatura na oglednom imanju u Buš di Ronu bila 3,8 stepeni Celzijusa niža nego u običnim voćnjacima. Zatim, da je vlažnost tla bila 14 odsto veća. Kompanija je takođe otkrila da je taj agronaponski sistem doprineo očuvanju vode. Potreba za navodnjavanjem  je bila do 30 odsto manja nego na referentnim parcelama, a 22 procenta u proseku od 2019. do 2021. godine.

Sun’Agri svojim dinamičkim panelima prilagođava orijentaciju fotonaponskih panela fiziološkim potrebama voćki, u skladu sa vremenskim prilikama.

Solarni paneli obezbeđuju povoljnu mikroklimu za rast biljaka

Mikrometeorološki senzori bili su smešteni na različitim visinama ispod solarnih ploča. Oni su merili temperaturu, vlažnost vazduha i osunčanost. Pomoću posebnih uređaja za merenje aktivnog zračenja za fotosintezu procenjivan je rast biljke i njene potrebe. Senzori su bili postavljeni i na samim stablima i pratili nivo vode, funkcionisanje, stres i temperaturu organa. Prizemni senzori su merili količinu vode u zemlji.

Studija je također pokazala da se dostupnost vode u tlu manje smanjila pod solarnim panelima. Ovaj efekat se pripisuje regulaciji mikroklime u hladu panela, koja je poboljšala uslove za biljke i smanila transpiraciju i potrebe za zalivanjem.

Kompanija je 2021. godine objavila da su njeni paneli smanjili rizik od prolećnog mraza po vinovu lozu. Kada temperatura pada ka kritičnom nivou, fotonaponski paneli se pomeraju u horizontalan položaj, paralelno sa tlom. Time do zore zadržavaju toplotu iz zemljišta. Ovih dodatnih nekoliko stepeni sprečava mraz i štiti najosetljivije delove drveća i vinove loze, kao što su pupoljci.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

4. septembar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

4. septembar 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

4. septembar 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. septembar 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora