OIE

Solarni paneli između železničkih šina

solarni paneli izmedju sina

Foto: Sun-Ways/LinkedIn

Objavljeno

21.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2024.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Švajcarski startap Sun-Ways našao je način da integriše proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i železničku infrastrukturu. Firma montira solarne panele između železničkih šina i uklanja ih kada je potrebno radi održavanja koloseka.

Startap Sun-Ways dobio je od švajcarske Federalne kancelarije za saobraćaj odobrenje za trogodišnji projekat postavljanja solarnih panela između železničkih šina.

Ideja postavljanja solarnih panela duž pruge nije nova, ali ono što izdvaja Sun-Way jeste mogućnost privremenog uklanjanja panela kada je to potrebno radi održavanja i popravke železničke infrastrukture. Ta firma je svoj sistem razvila u saradnji sa Federalnim politehničkim univerzitetom u Lozani (EPFL).

Solarni moduli ovog startapa mogu se instalirati ručno ili mehanički, pomoću mašine kompanije Scheuchzer, specijalizovane za održavanje železnice. Paneli se postavljaju kao tepih koji se odmotava dok se mašina kreće, a na dnevnom nivou može biti instalirano hiljadu kvadratnih metara, navode u Sun-Wayu.

Realizacija pilot-projekta će početi u januaru u kantonu Nešatel na zapadu zemlje. Biće postavljeno 48 solarnih panela, sa instalacijama, na deonici pruge od 100 metara u blizini železničke stanice Buts. Proizvedena energija će ići u mrežu i koristiće se za snabdevanje domaćinstava. Poduhvat je vredan 623.000 evra.

„Ovo će biti prvi put da će solarni paneli biti postavljeni na železničkom koloseku sa vozovima koji prolaze iznad  njih“, rekao je generalni direktor Sun-Waysa Žozef Skuderi.

Paneli bi mogli da budu postavljeni širom švajcarske železničke mreže

Federalna kancelarija za saobraćaj je prošle godine odbila da izda dozvolu za ovaj projekat zbog nedostatka tehničkih referenci. Nakon deset meseci testiranja i izrade prototipa, Sun-Ways je upotpunio svoju tehničku i bezbednosnu dokumentaciju i dobio dozvolu.

U međuvremenu, kompanija se pročula u Švajcarskoj i inostranstvu učestvujući na takmičenjima za startapove. Osvojila je dve nagrade. Tako se uključila u slične projekte u Francuskoj, Španiji, Rumuniji i Južnoj Koreji. Pregovara sa potencijalnim partnerima u Kini, na Tajlandu, u Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ambicije ovog startapa su velike. Solarni paneli bi mogli da budu postavljeni po celoj švajcarskoj železničkoj mreži, dugoj 5.317 kilometara, kažu u kompaniji. Pokrivali bi površinu koju zauzima 760 fudbalskih terena. Proizvodnja bi iznosila jedan teravat-sat obnovljive energije godišnje, što je dva odsto ukupne potrošnje Švajcarske.

Sun-Ways je razvio i posebnu uslugu za vlasnike privatnih železnica

U Švajcarskoj je Sun-Ways uvodi posebnu uslugu za vlasnike privatnih železnica, koje vode do skladišta i industrijskih centara. Opština Egle će izraditi studiju izvodljivosti za ugradnju solarne elektrane snage 288 kilovata na 1.500 metara dugoj deonici železnice koja opslužuje njenu industrijsku zonu.

Ipak, ostalo je još dosta posla. Međunarodna unija železnica je izrazila je zabrinutost da bi u solarnim panelima mogle da nastanu mikropukotine, povećavajući rizik od požara u zelenim područjima, kao i da bi odsjaj mogao da omete mašinovođe u toku upravljanja vozovima.

Međutim, u startapu tvrde da su njihovi fotonaponski sistemi otporniji nego konvencionalni i da postoji mogućnost implementacije antireflektivne tehnologije.

Čišćenje panela takođe jedno je od opravdanih pitanja, jer se iznad njih kreću vozovi i brze se prljaju. Sun-Ways predlaže da se za uklanjanje prašine sa površine solarnih panela koriste četke prikačene na kraj kompozicija.

U tom startapu kažu da rade i na rešenjima za otapanje leda i snega na fotonaponskim panelima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU agende reformi Zapadnog Balkana aukcije za OIE

EU odobrila agende reformi zemalja Zapadnog Balkana, uključujući planove za aukcije za OIE

21. oktobar 2024. - Vlade u regionu, osim BiH, sada mogu da povlače sredstva iz Plana rasta EU uporedo sa sprovođenjem reformi i postizanjem međuciljeva

Raspisan javni poziv za postavljanje solarnih panela na javnim objektima

Raspisan javni poziv lokalnim samoupravama za postavljanje solarnih panela na objekte od javnog značaja

21. oktobar 2024. - Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za ugradnju solarnih panela na objekte od javnog značaja.

rhe bistrica prostorni plan vlada srbije

Vlada Srbije usvojila Prostorni plan za RHE Bistrica

21. oktobar 2024. - Usvajanje Prostornog plana je još jedan korak u realizaciji ovog trenutno najvažnijeg projekta u srpskoj energetici

epcg ivan bulatovic investicije gvozd perucica

EPCG planira da u naredne tri godine investira 300 miliona evra

21. oktobar 2024. - Izvršni direktor Ivan Bulatović govorio je na panelu Postoji li zelena Evropa bez zelenog Zapadnog Balkana na skupu MONTENEGRO 2024