OIE

Solarni paneli i na zgradi televizije HRT

Foto: Voltaro from Pixabay

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska radiotelevizija (HRT) instaliraće solarnu elektranu snage 1-1,5 megavata na krovovima i nadstrešnicama parkinga i tako postati prva televizija u regionu koja sama proizvodi energiju koju troši. HRT se priključuje solarnom bumu u regionu i šalje poruku da proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju ne moraju da se bave samo domaćinstva ili klasične proizvodne firme.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su sporazum na osnovu kojeg će ova agencija pružiti tehničku pomoć državnoj televiziji da izgradi krovne solarne elektrane. Reč je o izradi studije za  solarne elektrane na Prisavlju, a tender za izbor izvođača radova trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

Solarni paneli će doprineti finansijskoj održivosti HRT-a

Julije Domac, direktor agencije REGEA, rekao je da se ovim sporazumom pokazuje konkretna namera da se utiče na klimatske promene u delu u kojem HRT to može, na krovovima i na nadstrešnicama parkinga HRT-a.

Domac ističe da će se na ovaj način doprineti i finansijskoj održivosti HRT-a koji će imati jeftiniju električnu energiju.
Ono što je možda važnije od tih kilovat-sati koji će biti proizvedeni je poruka koju šaljemo sa HRT-a, a to je poruka održivosti i odgovornosti prema vlastitoj energiji i obnovljivim izvorima energije kojima je Hrvatska izuzetno bogata, rekao je Domac, preneo je HRT.

Opcija za finansiranje je i.WSCO

U ime HRT-a sporazum je potpisao direktor Robert Šveb, koji je rekao da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nema alternativu.

HRT želi da na ovaj način podstakne i ostale institucije, ali i građane Hrvatske da se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektomstaklene bašte, dodao je on.
Šveb je istakao da je namera HRT-a da instalaciju finansira iz fondova EU ili kroz ESCO model.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

1. jun 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

1. jun 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. jun 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. jun 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu