OIE

Solarni paneli i na zgradi televizije HRT

Foto: Voltaro from Pixabay

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska radiotelevizija (HRT) instaliraće solarnu elektranu snage 1-1,5 megavata na krovovima i nadstrešnicama parkinga i tako postati prva televizija u regionu koja sama proizvodi energiju koju troši. HRT se priključuje solarnom bumu u regionu i šalje poruku da proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju ne moraju da se bave samo domaćinstva ili klasične proizvodne firme.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su sporazum na osnovu kojeg će ova agencija pružiti tehničku pomoć državnoj televiziji da izgradi krovne solarne elektrane. Reč je o izradi studije za  solarne elektrane na Prisavlju, a tender za izbor izvođača radova trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

Solarni paneli će doprineti finansijskoj održivosti HRT-a

Julije Domac, direktor agencije REGEA, rekao je da se ovim sporazumom pokazuje konkretna namera da se utiče na klimatske promene u delu u kojem HRT to može, na krovovima i na nadstrešnicama parkinga HRT-a.

Domac ističe da će se na ovaj način doprineti i finansijskoj održivosti HRT-a koji će imati jeftiniju električnu energiju.
Ono što je možda važnije od tih kilovat-sati koji će biti proizvedeni je poruka koju šaljemo sa HRT-a, a to je poruka održivosti i odgovornosti prema vlastitoj energiji i obnovljivim izvorima energije kojima je Hrvatska izuzetno bogata, rekao je Domac, preneo je HRT.

Opcija za finansiranje je i.WSCO

U ime HRT-a sporazum je potpisao direktor Robert Šveb, koji je rekao da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nema alternativu.

HRT želi da na ovaj način podstakne i ostale institucije, ali i građane Hrvatske da se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektomstaklene bašte, dodao je on.
Šveb je istakao da je namera HRT-a da instalaciju finansira iz fondova EU ili kroz ESCO model.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

Srbija dobila EU grant za dalekovode, pametna brojila

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 224 miliona evra za sedam projekata, od čega 17 miliona za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

Kosovo vanredne mere bezbednost snabdevanja strujom

Kosovo* uvelo vanredne mere za bezbednost snabdevanja strujom

05 августа 2022 - Kosovo* je uvelo vanredne mere u trajanju do 180 dana u sektoru snabdevanja električnom energijom zbog skoka cena širom Evrope