OIE

Solarni paneli i na zgradi televizije HRT

Foto: Voltaro from Pixabay

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska radiotelevizija (HRT) instaliraće solarnu elektranu snage 1-1,5 megavata na krovovima i nadstrešnicama parkinga i tako postati prva televizija u regionu koja sama proizvodi energiju koju troši. HRT se priključuje solarnom bumu u regionu i šalje poruku da proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju ne moraju da se bave samo domaćinstva ili klasične proizvodne firme.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su sporazum na osnovu kojeg će ova agencija pružiti tehničku pomoć državnoj televiziji da izgradi krovne solarne elektrane. Reč je o izradi studije za  solarne elektrane na Prisavlju, a tender za izbor izvođača radova trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

Solarni paneli će doprineti finansijskoj održivosti HRT-a

Julije Domac, direktor agencije REGEA, rekao je da se ovim sporazumom pokazuje konkretna namera da se utiče na klimatske promene u delu u kojem HRT to može, na krovovima i na nadstrešnicama parkinga HRT-a.

Domac ističe da će se na ovaj način doprineti i finansijskoj održivosti HRT-a koji će imati jeftiniju električnu energiju.
Ono što je možda važnije od tih kilovat-sati koji će biti proizvedeni je poruka koju šaljemo sa HRT-a, a to je poruka održivosti i odgovornosti prema vlastitoj energiji i obnovljivim izvorima energije kojima je Hrvatska izuzetno bogata, rekao je Domac, preneo je HRT.

Opcija za finansiranje je i.WSCO

U ime HRT-a sporazum je potpisao direktor Robert Šveb, koji je rekao da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nema alternativu.

HRT želi da na ovaj način podstakne i ostale institucije, ali i građane Hrvatske da se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektomstaklene bašte, dodao je on.
Šveb je istakao da je namera HRT-a da instalaciju finansira iz fondova EU ili kroz ESCO model.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

1. jun 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

1. jun 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena

virtuelne elektrane bih agregatori pandurevci nosbih pandurevic

Bum virtuelnih elektrana u BiH: sedam agregatora upravlja elektranama snage 120 MW

1. jun 2022. - Virtuelne elektrane omogućile su malim proizvođačima zelene energije da skuplje prodaju svoju struju nego u sistemu fid-in tarifa

peter sijarto energetska zajednica madjarska srbija republika srpska

Sijarto: Pozdravljam formiranje energetske zajednice Mađarske, Republike Srpske i Srbije

1. jun 2022. - Peter Sijarto, koji je posetio BiH, je istakao da je Mađarskoj, kao zemlji koja nema izlaz na more, regionalna saradnja jako važna