OIE

Solarni paneli i na zgradi televizije HRT

Foto: Voltaro from Pixabay

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.06.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Hrvatska radiotelevizija (HRT) instaliraće solarnu elektranu snage 1-1,5 megavata na krovovima i nadstrešnicama parkinga i tako postati prva televizija u regionu koja sama proizvodi energiju koju troši. HRT se priključuje solarnom bumu u regionu i šalje poruku da proizvodnjom energije za sopstvenu potrošnju ne moraju da se bave samo domaćinstva ili klasične proizvodne firme.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) potpisali su sporazum na osnovu kojeg će ova agencija pružiti tehničku pomoć državnoj televiziji da izgradi krovne solarne elektrane. Reč je o izradi studije za  solarne elektrane na Prisavlju, a tender za izbor izvođača radova trebalo bi da bude raspisan do kraja godine.

Solarni paneli će doprineti finansijskoj održivosti HRT-a

Julije Domac, direktor agencije REGEA, rekao je da se ovim sporazumom pokazuje konkretna namera da se utiče na klimatske promene u delu u kojem HRT to može, na krovovima i na nadstrešnicama parkinga HRT-a.

Domac ističe da će se na ovaj način doprineti i finansijskoj održivosti HRT-a koji će imati jeftiniju električnu energiju.
Ono što je možda važnije od tih kilovat-sati koji će biti proizvedeni je poruka koju šaljemo sa HRT-a, a to je poruka održivosti i odgovornosti prema vlastitoj energiji i obnovljivim izvorima energije kojima je Hrvatska izuzetno bogata, rekao je Domac, preneo je HRT.

Opcija za finansiranje je i.WSCO

U ime HRT-a sporazum je potpisao direktor Robert Šveb, koji je rekao da tranzicija ka obnovljivim izvorima energije nema alternativu.

HRT želi da na ovaj način podstakne i ostale institucije, ali i građane Hrvatske da se pridruže kako bi svi zajedno dali doprinos u smanjenju emisija gasova sa efektomstaklene bašte, dodao je on.
Šveb je istakao da je namera HRT-a da instalaciju finansira iz fondova EU ili kroz ESCO model.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

1. jun 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

1. jun 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

1. jun 2022. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

1. jun 2022. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'