OIE

Solarni bum u Sloveniji – instalirano skoro 2.500 solarnih elektrana u 2019.

Solarni-bum-Slovenija-instalirano-2500-solarnih-elektrana-2019.

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.08.2020.

Država

Podeli

Objavljeno

06.08.2020.

Država

Podeli

U Sloveniji je prošle godine instalirano 2.496 solarnih solarnih fotonaponskih sistema ukupne snage 31,2 MW od čega je velika većina za vlastitu potrošnju građana. U odnosu na 2018. to je rast od 233%.

Povećanje broj prozjumera – onih koji proizvode električnu energiju za svoje potrebe, u Sloveniji je deo trenda koji vlada Evropom. U Holandiji je tako prošle godine bilo 200.000 novih solarnih instalacija, a lider je Španija u kojoj postoji 1 GW fotonaponskih sistema koji građanima i firmama omogućavaju da sami proizvode čistu energiju koju troše. Najveći broj solarnih panela u Španiji postavljen je u poslednje tri godine.

U odnosu na 2018. zabeležen je rast broja solarnih elektrana od 233%

Rast distribuiranih sistema za proizvodnju energije za sopstvenu potrošnju posledica je pojeftinjenja solarne tehnologije, dobro osmišljenih modela državne podrške i smanjenja administrativnih barijera.

Prozjumeri mogu da instaliraju solarne panele maksimalne ukupne snage do 11 kW

U Sloveniji je maksimalna snaga solarnih elektrana za sopstvenu potrošnju 11 kW. Ako prozjumer proizvede više energije nego što potroši, onda se višak predaje u mrežu, a obračun predate i povučene količine iz mreže se obavlja jednom godišnje. Prošle godine postavljeno je 2.482 solarnih sistema za sopstvenu potrošnju ukupne snage od 30,68 MW.

Država, takođe, ima i sistem za subvencionisanje obnovljive izvore energije i visokoefikasne kogeneracije. U oviru ovog sistema prošle godine priključeno je 14 solarnih elektrana ukupne snage 1,5 MW, navodi se u izveštaju o tržištu solarne energije u Sloveniji koji je pripremio PV portal.

Proizvodnja svih solarnih elektrana prošle godine bile je 268 GWh ili 1,8% ukupne proizvodnje električne energije

Na kraju 2019. bilo je ukupno 8.038 solarnih elektrana ukupnog kapaciteta 313 MW. One su proizvele 268 GWh što je 5,5% manje nego u rekordnoj 2017. godini.

Učešće solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije iznosilo je prošle godine 1,8%.

Slovenačke firme koje se bave solarnom energijom imaju ukupni godišnji prihod veći od sto miliona evra.

Komentara: (3)
Gojkan Stojinović / 09.08.2020.

Naravno kod nas je svaki vid „nezavisnosti“ makar i delimične unapred viđen kao napad na sistem, kao terorizam i rad protiv velike države. Ovi sistemi ni kod nas više nisu prevelika investicija, posebno ako se uzme u obzir ROI. Ali avaj, nema volje, nema nikog od „ekipe“ ko se „ubacio“ u ovaj posao pa da se krene… Kako mi jedan političar iz stranke na vlasti reče: „Nije važna partija, važna je bratija!“

Ned / 09.08.2020.

Kod nas nemozes nista dok Bicakcicu makar jedan stan ne kupis, pa ceon da uzme u razmatranje koliko procenata da mu dajes da ti odobri.

Ivan Belić / 02.02.2022.

Pozdrav!
Zainteresiran sam za montažu solarne enektrane od 10 kw u hrvatskoj!
Točnijeje u čakovcu
Dali radite to i koliko bi me to stajalo?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

6. avgust 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

6. avgust 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

6. avgust 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

6. avgust 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana