Vesti

Solarne elektrane čine 40 odsto svih novih kapaciteta na obnovljive izvore energije

Solarne elektrane cine 40 odsto svih novih kapaciteta za prozvodnju struje

Slika: libre1808 from Pixabay

Objavljeno

22.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Globalni instalirani kapaciteti solarnih elektrana sledeće godine biće uvećani za 203 GW, što će biti prvi put da godišnji rast pređe nivo od 200 GW, samo pet godina posle prelaska granice od 100 GW, što je još jedan podatak koji demonstrira nezadrživi rast korišćenja solarne energije u svetu.

Globalna snaga solarnih postrojenja povećana je 2020. za 138,2 GW, što je rast u odnosu na 2019. od 18 odsto i novi rekord. Zahvaljujući ovim brojkama, u svetu bi do kraja 2025. mogle da budu instalirane fotonaponske elektrane snage 2,1 TW, u poređenju sa 773,2 GV krajem 2020, navodi se u izveštaju Global Market Outlook o solarnoj industriji u 2020. sa projekcijama za period 2021-2025, koji je priremila organizacija SolarPower Europe.

Lideri u gradnji novih solarnih elektrana su Kina, SAD, Vijetnam

Uprkos uticaju COVID-19, prošle godine je instalirano 138,2 GW novih kapaciteta, a udeo solara u ukupnoj instalaciji elektrana na obnovljive izvore energije je 39 odsto, čime su fotonaponski sistemi potvrdili svoju dominaciju. Udeo vetropakova je nekoliko procenama niži, dok ostatak najvećim delom otpada na hidroelektrane, i vrlo malo na elektrane na biogoriva.

Još jedna značajna prekretnica u 2020. je podatak da je globalni solarni kapacitet dostigao 773,2 GW, što je prvi put više od tri četvrtine teravata.

solarne elektrane trziste projekcije

Zemlje sa najviše instaliranih fotonaponskih elektrana u 2020. su Kina sa 48,2 GW, SAD sa 19,2 GW, Vijetnam sa 11,6 GW, Japan sa 8,2 GW i Australija sa 5,1 GW.

Godišnji prag od 200 GW novih instalacija biće pređen samo pet godina nakon što je preskočen prag od 100 GW

Kada se pogleda unazad, u 2020, vidimo impresivan rast solarne energije uprkos svim projekcijama koje su govorile da se to neće desiti, a kada se pogleda unapred, imamo razloga da budemo zadovoljni jer će se u naredne četiri godine nastaviti snažan rast, izjavio je Michael Schmela, šef sektora za tržišne informacije u organizaciji SolarPower Europe.

Sledeće godine, prema njegovim rečima, očekuje se rast od 25 odsto ili dodatnih 203 GW, što će biti prvi put da se na godišnjem nivou instalira više od 200 GW. Ovo je posebno impresivno s obzirom na to da će prag od 200 GW biti pređen 2022. samo pet godina nakon prelaska granice od 100 GW, dodao je on.

70 odsto globalne energije i dalje potiče iz neobnovljivih izvora koji zagađuju

Međutim, upozorila je da nema baš previše razloga za slavlje.

Oko 70 odsto globalne energije i dalje potiče iz neobnovljivih izvora koji zagađuju, zbog čega je neophodno da kreatori politika omoguće industriji da ubrza gradnju solarnih elektrana, kako bi se iskoristio sav solarni potencijal i ispunili ciljevi Pariskog sporazuma, poručio je Schmela.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

timmermans-cene-energije-tranzicija

Timmermans: skok cena energije treba da vodi ubrzavanju energetske tranzicije, a ne usporavanju

17 September 2021 - Samo oko jedne petine porasta cene energije se može pripisati skoku cene emisione jedinice za CO2, dok je ostatak jednostavno posledica nestašice na tržištu, kaže potpredsednik Evropske komisije zadužen za klimatsku akciju.

U Nevesinju se planira treca solarna elektrana u Hercegovini

U Nevesinju se planira treća solarna elektrana u Hercegovini

17 September 2021 - Firma iz Banjaluke traži od Vlade Republike Srpske koncesiju za izgradnju i korišćenje elektrane Nevesinje.

eps e3 international energetski usevi vrba kolubara

EPS planira da sagoreva biomasu i ugalj u termoelektranama

17 September 2021 - Elektroprivreda Srbije pokrenula je sa američkom kompanijom E3 International pilot projekat za korišćenje biomase iz energetskih zasada.