Energetska efikasnost

Solarna dolina u Novom Sadu – Stambene jedinice već u prodaji

Solarna dolina Novi Sad

Slika: www.solarnadolina.rs

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat stambenog naselja  Solarna dolina kod Novog Sada trenutno je u prvoj fazi izgradnje a prve stambene jedinice biće useljene već sledećeg leta.

Naselje se nalazi na padinama Fruške gore, u novosadskom naselju Karagača koje administrativno pripada Petrovaradinu. Smešteno je na 300m od državnog puta I reda M-21 Novi Sad – Ruma.

Izgradnja naselja Solarna dolina predviđena je u dve faze. Prva faza izgradnje započeta je u aprilu 2016. godine, sa rokom završetka u junu 2017. godine. U okviru faze I predviđena je izgradnja 10 stambenih jedinica i upravno-poslovnog objekta, kao i pratećih objekata – garaža koje su opciono predviđene za svaku stambenu jedinicu. Početak realizacije faze II (ostatak naselja) predviđen je za 2018. godinu.

„Kod dva od četiri objekta, sa ukupno sedam stambenih jedinica, završene su grube instalacije i trenutno su u fazi malterisanja. Takođe, krenuli su i grubi građevinski radovi za preostala dva stambena objekta prve faze (sa po tri stambene jedinice) i za centralni upravno-poslovni objekat naselja“, kaže o projektu za Balkan Green Energy News investitor i inženjer koji je radio na razvoju projekta Nikola Džolev.

Obnovljivi izvori energije za grejanje, hlađenje i toplu vodu

Kada je reč o merama energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, projektom su predviđene toplotne pumpe vazduh-voda, a ceo krov centralne upravne zgrade od 250 m2 biće pod solarnim kolektorima. Preko 60% energije potrebne za grejanje i pripremu sanitarne tople vode (STV) obezbediće ovi solarni paneli, dok bi ostatak proizvele visoko efikasne toplotne pumpe. U drugoj fazi biće izgrađene i dodatna postrojenja ovog tipa za potrebe novih objekata.

„Očekivana potrošnja primarne (električne) energije za grejanje, pripremu STV i hlađenje je oko 8 kWh/m2 godišnje, što je oko 15 puta niže u odnosu na nove zgrade građene u C energetskom razredu, priključene na toplanu, koje koriste prirodni gas i električnu energiju za grejanje i pripremu STV. Ovo u konačnom bilansu daje prosečno smanjenje CO2 emisija na godišnjem nivou 5-7 puta u odnosu na na pomenute zgrade na toplani u zavisnosti od toga da li koriste uslugu daljinskog grejanja za pripremu STV ili imaju lokalni izvor (električni bojler) za tu namenu“, objašnjava Džolev.

Stambene jedinice će imati ugrađenu opremu automatike za pametne kuće, te će moći daljinski, korišćenjem besplatne mobilne aplikacije, da upravljaju sistemom za grejanje i hlađenje u svom domu, odnosno da prate i kontrolišu temperaturu vazduha u kući, i to po svih prostorijama zasebno.

Svaka stambena jedinica imaće svoj nezavisan priključak za grejanje i hlađenje, odnosno pripremu STV, sa merenjm isporučene toplotne energije u podstanici. Kompletna energija za održavanje termičkog komfora se doprema iz energane smeštene na poslovnom objektu. Osim daleko nižih troškova, stanari neće morati da brinu o održavanju toplotnih izvora, koje će biti povereno specijalizovanoj firmi.

Projekat je razvio i realizuje novosadska firma Termo-inženjering, čiji je vlasnik Mitko Džolev. Više detalja pogledajte na sajtu projekta Solarna dolina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

26. oktobar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

26. oktobar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

26. oktobar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

26. oktobar 2016. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike