Energetska efikasnost

Solarna dolina u Novom Sadu – Stambene jedinice već u prodaji

Solarna dolina Novi Sad

Slika: www.solarnadolina.rs

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat stambenog naselja  Solarna dolina kod Novog Sada trenutno je u prvoj fazi izgradnje a prve stambene jedinice biće useljene već sledećeg leta.

Naselje se nalazi na padinama Fruške gore, u novosadskom naselju Karagača koje administrativno pripada Petrovaradinu. Smešteno je na 300m od državnog puta I reda M-21 Novi Sad – Ruma.

Izgradnja naselja Solarna dolina predviđena je u dve faze. Prva faza izgradnje započeta je u aprilu 2016. godine, sa rokom završetka u junu 2017. godine. U okviru faze I predviđena je izgradnja 10 stambenih jedinica i upravno-poslovnog objekta, kao i pratećih objekata – garaža koje su opciono predviđene za svaku stambenu jedinicu. Početak realizacije faze II (ostatak naselja) predviđen je za 2018. godinu.

„Kod dva od četiri objekta, sa ukupno sedam stambenih jedinica, završene su grube instalacije i trenutno su u fazi malterisanja. Takođe, krenuli su i grubi građevinski radovi za preostala dva stambena objekta prve faze (sa po tri stambene jedinice) i za centralni upravno-poslovni objekat naselja“, kaže o projektu za Balkan Green Energy News investitor i inženjer koji je radio na razvoju projekta Nikola Džolev.

Obnovljivi izvori energije za grejanje, hlađenje i toplu vodu

Kada je reč o merama energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, projektom su predviđene toplotne pumpe vazduh-voda, a ceo krov centralne upravne zgrade od 250 m2 biće pod solarnim kolektorima. Preko 60% energije potrebne za grejanje i pripremu sanitarne tople vode (STV) obezbediće ovi solarni paneli, dok bi ostatak proizvele visoko efikasne toplotne pumpe. U drugoj fazi biće izgrađene i dodatna postrojenja ovog tipa za potrebe novih objekata.

„Očekivana potrošnja primarne (električne) energije za grejanje, pripremu STV i hlađenje je oko 8 kWh/m2 godišnje, što je oko 15 puta niže u odnosu na nove zgrade građene u C energetskom razredu, priključene na toplanu, koje koriste prirodni gas i električnu energiju za grejanje i pripremu STV. Ovo u konačnom bilansu daje prosečno smanjenje CO2 emisija na godišnjem nivou 5-7 puta u odnosu na na pomenute zgrade na toplani u zavisnosti od toga da li koriste uslugu daljinskog grejanja za pripremu STV ili imaju lokalni izvor (električni bojler) za tu namenu“, objašnjava Džolev.

Stambene jedinice će imati ugrađenu opremu automatike za pametne kuće, te će moći daljinski, korišćenjem besplatne mobilne aplikacije, da upravljaju sistemom za grejanje i hlađenje u svom domu, odnosno da prate i kontrolišu temperaturu vazduha u kući, i to po svih prostorijama zasebno.

Svaka stambena jedinica imaće svoj nezavisan priključak za grejanje i hlađenje, odnosno pripremu STV, sa merenjm isporučene toplotne energije u podstanici. Kompletna energija za održavanje termičkog komfora se doprema iz energane smeštene na poslovnom objektu. Osim daleko nižih troškova, stanari neće morati da brinu o održavanju toplotnih izvora, koje će biti povereno specijalizovanoj firmi.

Projekat je razvio i realizuje novosadska firma Termo-inženjering, čiji je vlasnik Mitko Džolev. Više detalja pogledajte na sajtu projekta Solarna dolina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije