Energetska efikasnost

Solarna dolina u Novom Sadu – Stambene jedinice već u prodaji

Solarna dolina Novi Sad

Slika: www.solarnadolina.rs

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.10.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Projekat stambenog naselja  Solarna dolina kod Novog Sada trenutno je u prvoj fazi izgradnje a prve stambene jedinice biće useljene već sledećeg leta.

Naselje se nalazi na padinama Fruške gore, u novosadskom naselju Karagača koje administrativno pripada Petrovaradinu. Smešteno je na 300m od državnog puta I reda M-21 Novi Sad – Ruma.

Izgradnja naselja Solarna dolina predviđena je u dve faze. Prva faza izgradnje započeta je u aprilu 2016. godine, sa rokom završetka u junu 2017. godine. U okviru faze I predviđena je izgradnja 10 stambenih jedinica i upravno-poslovnog objekta, kao i pratećih objekata – garaža koje su opciono predviđene za svaku stambenu jedinicu. Početak realizacije faze II (ostatak naselja) predviđen je za 2018. godinu.

„Kod dva od četiri objekta, sa ukupno sedam stambenih jedinica, završene su grube instalacije i trenutno su u fazi malterisanja. Takođe, krenuli su i grubi građevinski radovi za preostala dva stambena objekta prve faze (sa po tri stambene jedinice) i za centralni upravno-poslovni objekat naselja“, kaže o projektu za Balkan Green Energy News investitor i inženjer koji je radio na razvoju projekta Nikola Džolev.

Obnovljivi izvori energije za grejanje, hlađenje i toplu vodu

Kada je reč o merama energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, projektom su predviđene toplotne pumpe vazduh-voda, a ceo krov centralne upravne zgrade od 250 m2 biće pod solarnim kolektorima. Preko 60% energije potrebne za grejanje i pripremu sanitarne tople vode (STV) obezbediće ovi solarni paneli, dok bi ostatak proizvele visoko efikasne toplotne pumpe. U drugoj fazi biće izgrađene i dodatna postrojenja ovog tipa za potrebe novih objekata.

„Očekivana potrošnja primarne (električne) energije za grejanje, pripremu STV i hlađenje je oko 8 kWh/m2 godišnje, što je oko 15 puta niže u odnosu na nove zgrade građene u C energetskom razredu, priključene na toplanu, koje koriste prirodni gas i električnu energiju za grejanje i pripremu STV. Ovo u konačnom bilansu daje prosečno smanjenje CO2 emisija na godišnjem nivou 5-7 puta u odnosu na na pomenute zgrade na toplani u zavisnosti od toga da li koriste uslugu daljinskog grejanja za pripremu STV ili imaju lokalni izvor (električni bojler) za tu namenu“, objašnjava Džolev.

Stambene jedinice će imati ugrađenu opremu automatike za pametne kuće, te će moći daljinski, korišćenjem besplatne mobilne aplikacije, da upravljaju sistemom za grejanje i hlađenje u svom domu, odnosno da prate i kontrolišu temperaturu vazduha u kući, i to po svih prostorijama zasebno.

Svaka stambena jedinica imaće svoj nezavisan priključak za grejanje i hlađenje, odnosno pripremu STV, sa merenjm isporučene toplotne energije u podstanici. Kompletna energija za održavanje termičkog komfora se doprema iz energane smeštene na poslovnom objektu. Osim daleko nižih troškova, stanari neće morati da brinu o održavanju toplotnih izvora, koje će biti povereno specijalizovanoj firmi.

Projekat je razvio i realizuje novosadska firma Termo-inženjering, čiji je vlasnik Mitko Džolev. Više detalja pogledajte na sajtu projekta Solarna dolina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

26. oktobar 2016. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

26. oktobar 2016. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

26. oktobar 2016. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

26. oktobar 2016. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.