Otpad

Sokobanja prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za primarnu selekciju ambalažnog otpada

Sokobanja-prvi-grad-u-Srbiji-sa-kompletnim-sistemom-za-primarnu-selekciju-ambalaznog-otpada

Foto: Facebook/Sekopak

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, zahvaljujući projektu koji zajednički sprovode Opština Sokobanja, javno komunalno preduzeće Napredak i Sekopak, operater upravljanja ambalažnim otpadom.

U okviru projekta “Vašu ambalažu u reciklažu”, u Sokobanji je obezbeđeno 350 kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje, saopštio je Sekopak.

Prema najnovijim podacima u Srbiji se sakupi i pošalje na reciklažu 55% ambalažnog otpada.

Prema rečima Isidora Krstića, predsednika Opštine Sokobanja, činjenica da je Sokobanja najstarija srpska banja, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa.

Sekopakovo strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvija sisteme prikupljanja ambalažnog otpada, a cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

“Sve članice Sekopaka daju veliku podršku uspostavljanju primarne selekcije otpada u gradovima širom Srbije. Izuzetno je važno da kako kompanije, tako i svi građani, imaju svest o tome da su pravilno odlaganje otpada i reciklaža neophodni procesi koji jedino mogu da nam obezbede čistiju životnu sredinu”, izjavila je Slobodanka Cucić, menadžer korporativnih poslova u Apatinskoj pivari, jednoj od osnivača Sekopaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

4. jun 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

4. jun 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

4. jun 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

4. jun 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja