Otpad

Sokobanja prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za primarnu selekciju ambalažnog otpada

Sokobanja-prvi-grad-u-Srbiji-sa-kompletnim-sistemom-za-primarnu-selekciju-ambalaznog-otpada

Foto: Facebook/Sekopak

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, zahvaljujući projektu koji zajednički sprovode Opština Sokobanja, javno komunalno preduzeće Napredak i Sekopak, operater upravljanja ambalažnim otpadom.

U okviru projekta “Vašu ambalažu u reciklažu”, u Sokobanji je obezbeđeno 350 kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje, saopštio je Sekopak.

Prema najnovijim podacima u Srbiji se sakupi i pošalje na reciklažu 55% ambalažnog otpada.

Prema rečima Isidora Krstića, predsednika Opštine Sokobanja, činjenica da je Sokobanja najstarija srpska banja, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa.

Sekopakovo strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvija sisteme prikupljanja ambalažnog otpada, a cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

“Sve članice Sekopaka daju veliku podršku uspostavljanju primarne selekcije otpada u gradovima širom Srbije. Izuzetno je važno da kako kompanije, tako i svi građani, imaju svest o tome da su pravilno odlaganje otpada i reciklaža neophodni procesi koji jedino mogu da nam obezbede čistiju životnu sredinu”, izjavila je Slobodanka Cucić, menadžer korporativnih poslova u Apatinskoj pivari, jednoj od osnivača Sekopaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

4. jun 2018. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

4. jun 2018. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

4. jun 2018. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

4. jun 2018. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom