Otpad

Sokobanja prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za primarnu selekciju ambalažnog otpada

Sokobanja-prvi-grad-u-Srbiji-sa-kompletnim-sistemom-za-primarnu-selekciju-ambalaznog-otpada

Foto: Facebook/Sekopak

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, zahvaljujući projektu koji zajednički sprovode Opština Sokobanja, javno komunalno preduzeće Napredak i Sekopak, operater upravljanja ambalažnim otpadom.

U okviru projekta “Vašu ambalažu u reciklažu”, u Sokobanji je obezbeđeno 350 kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje, saopštio je Sekopak.

Prema najnovijim podacima u Srbiji se sakupi i pošalje na reciklažu 55% ambalažnog otpada.

Prema rečima Isidora Krstića, predsednika Opštine Sokobanja, činjenica da je Sokobanja najstarija srpska banja, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa.

Sekopakovo strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvija sisteme prikupljanja ambalažnog otpada, a cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

“Sve članice Sekopaka daju veliku podršku uspostavljanju primarne selekcije otpada u gradovima širom Srbije. Izuzetno je važno da kako kompanije, tako i svi građani, imaju svest o tome da su pravilno odlaganje otpada i reciklaža neophodni procesi koji jedino mogu da nam obezbede čistiju životnu sredinu”, izjavila je Slobodanka Cucić, menadžer korporativnih poslova u Apatinskoj pivari, jednoj od osnivača Sekopaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dri revizija upravljanje opasnim otpadom

Izveštaj revizora o opasnom otpadu u Srbiji: ne zna se koliko ga ima, ko ga stvara, kako se tretira

4. jun 2018. - Izveštaj o reviziji "Upravljanje opasnim otpadom" Državna revizorska institucija pripremila je za period 2020-2021.

Električni i elektronski otpad

Električni i elektronski otpad: Gde u Srbiji reciklirati i može li se od starih uređaja zaraditi

4. jun 2018. - Suočeni sa nedostatkom informacija, većina ljudi odustane od reciklaže, tako da stari uređaj završi u komunalnom otpadu ili u podrumu

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

Otpad je resurs: EU uvodi strožiju regulativu i zabranjuje izvoz plastičnog otpada

4. jun 2018. - Evropski parlament je podržao predlog o uvođenju strožijih pravila o otpremanju otpada iz zemlja Evropske...

severna makedonija ebrd upravljanje otpadom nuredini kredit

Severna Makedonija obezbedila novac za prvo veliko ulaganje u sistem za upravljanje otpadom

4. jun 2018. - Projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i donacijama drugih međunarodnih i vladinih institucija