Otpad

Sokobanja prvi grad u Srbiji sa kompletnim sistemom za primarnu selekciju ambalažnog otpada

Sokobanja-prvi-grad-u-Srbiji-sa-kompletnim-sistemom-za-primarnu-selekciju-ambalaznog-otpada

Foto: Facebook/Sekopak

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Sokobanja je postala prvi grad u Srbiji koji ima kompletan sistem za primarnu selekciju i odlaganje ambalažnog otpada, zahvaljujući projektu koji zajednički sprovode Opština Sokobanja, javno komunalno preduzeće Napredak i Sekopak, operater upravljanja ambalažnim otpadom.

U okviru projekta “Vašu ambalažu u reciklažu”, u Sokobanji je obezbeđeno 350 kontejnera različitih boja za sakupljanje pet ambalaže, papira i stakla kao i 4.000 kanti za sakupljanje ambalažnog otpada za svako domaćinstvo na teritoriji Sokobanje, saopštio je Sekopak.

Prema najnovijim podacima u Srbiji se sakupi i pošalje na reciklažu 55% ambalažnog otpada.

Prema rečima Isidora Krstića, predsednika Opštine Sokobanja, činjenica da je Sokobanja najstarija srpska banja, gde je razvoj zdravstvenog turizma zasnovan na prirodnim faktorima, obavezuje na efikasnu zaštitu i očuvanje prirodnih resursa.

Sekopakovo strateško opredeljenje je da u saradnji sa lokalnim samoupravama, odnosno komunalnim preduzećima, zajednički razvija sisteme prikupljanja ambalažnog otpada, a cilj je da u narednom periodu bude pokrivena cela zemlja, rekla je Violeta Belanović Kokir, direktorka Sekopaka.

“Sve članice Sekopaka daju veliku podršku uspostavljanju primarne selekcije otpada u gradovima širom Srbije. Izuzetno je važno da kako kompanije, tako i svi građani, imaju svest o tome da su pravilno odlaganje otpada i reciklaža neophodni procesi koji jedino mogu da nam obezbede čistiju životnu sredinu”, izjavila je Slobodanka Cucić, menadžer korporativnih poslova u Apatinskoj pivari, jednoj od osnivača Sekopaka.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

4. jun 2018. - Potpisan je ugovor o izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Vranju, vredan 12,5 miliona evra

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

4. jun 2018. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

4. jun 2018. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

vetroturbine-recikliranje

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

4. jun 2018. - Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala