Otpad

Smanji otpad, doniraj odeću – spisak lokacija gde možete predati odeću koja vam ne treba

doniranje odece mapa tekstilni otpad

Slika: Greenfest

Objavljeno

25.03.2021.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Objavljeno

25.03.2021.

Država

Komentari

2 Comments

Podeli

Mapa organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće izrađena je u okviru projekta “Tekstilni otpad nije u modi” koji realizuju Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative / F.fm podcast uz finansijsku podršku Evropske unije.

Doniranje odeće prestaje da bude problem zahvaljujući Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

Oko 16% građana donira odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja

Mapa sadrži više od 30 organizacija širom Srbije koje prihvataju donacije uprkos trenutnoj medicinskoj situaciji sa COVID-19.

Centar je prošle godine sproveo istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta Vreme je za novu modu koje je pokazalo da postoji veliki potencijal u oblasti doniranja korišćene, a ispravne odeće. Trenutno, oko 16% građana donira korišćenu odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja.

U mapu će se stalno dodavati nove lokacije

“Nastavićemo da unosimo nove lokacije kako bi ceo proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji, a svi koji žele da se nađu na ovoj mapi mogu da nas kontaktiraju direktno sa stranice na kojoj se mapa nalazi”, rekla je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

 

doniranje odece spisak tekstilni otpad

Prema rečima Dunje Jovanović i Marije Radaković, iz Udruženja za održive inicijative / F.fm podcast, mapa je izrađena zahvaljujući i građanima koji su preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju odeću. “Želimo da im se zahvalimo na odličnom odzivu i brzim reakcijama”, dodale su one

Na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, u par klikova se može doći do svih potrebnih informacija kada se neko odluči da donira odeću.

Do 2025. sve države EU moraju da odvojeno prikupljaju tekstilni otpad

Inače, EU je u okviru Evropskog zelenog dogovora usvojila novi Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju, koji posebno naglašava održivo korišćenj resursa, pre svega u oblastima tekstila i građevinarstva.

Akcioni plan predviđa da se ove godine donese EU strategija za tekstil. Osim toga usvojena Direktiva (EU) 2018/851 o izmeni Okvirne direktive 2008/98/EZ za upravljanje otpadom predviđa obavezu da, zaključno sa 1. januarom 2025. godine, sve države članice uvedu odvojeno prikupljanje tekstilnog otpada i istovremeno obezbede da ono što je prikupljeno ne završi u spalionicama ili na deponijama.

Tagovi: ,

Komentara: (2)

Svetlana Prijobic / 29.03.2021.

Odlicna akcija…svi imamo nesto sto vise ne koristimo, a nekome ce mnogo znaciti. Korist je obostrana, a i zadovoljstvo.

HADZI ZORAN JOVANOVIC / 31.03.2021.

U Novom Sadu primaju samo odeću za decu a ne i za odrasle.Kome da poklonimo odeću za odrasle jer te odeće ima mnogo više nego za decu.?????

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Izracunaj hrane bacas prepolovi ustede zastite prirode

Izračunaj koliko hrane bacaš i prepolovi količinu radi uštede i zaštite prirode

02 April 2021 - S novim kalkulatorom finska domaćinstvima mogu da izračunaju koliko hrane im propadne i kako to utiče na okolinu, da bi mogla bolje da planiraju

doniranje odece mapa tekstilni otpad

Smanji otpad, doniraj odeću – spisak lokacija gde možete predati odeću koja vam ne treba

25 March 2021 - Mapa organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće izrađena je u okviru projekta "Tekstilni otpad nije u modi".

lidl reciklirana plastika dan reciklaze mart

Svetski dan reciklaže 18. mart: Lidl staroj plastici daje novi život

17 March 2021 - Lidl će potrošačima u Srbiji ponuditi proizvode koji su napravljeni od najmanje 95 odsto reciklirane plastike.

srbija predlozi wbif grant transbalkanski koridor otpadne vode

Srbija nominovala projekte za grantove iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan

03 March 2021 - Ministarstvo za evropske integracije predložilo je devet projekata za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 157 miliona evra.