Otpad

Smanji otpad, doniraj odeću – spisak lokacija gde možete predati odeću koja vam ne treba

doniranje odece mapa tekstilni otpad

Slika: Greenfest

Objavljeno

25.03.2021.

Država

Podeli

Objavljeno

25.03.2021.

Država

Podeli

Mapa organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće izrađena je u okviru projekta „Tekstilni otpad nije u modi“ koji realizuju Centar za unapređenje životne sredine i Udruženje za održive inicijative / F.fm podcast uz finansijsku podršku Evropske unije.

Doniranje odeće prestaje da bude problem zahvaljujući Mapi organizacija i institucija koje primaju donacije korišćene odeće, saopštio je Centar za unapređenje životne sredine.

Oko 16% građana donira odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja

Mapa sadrži više od 30 organizacija širom Srbije koje prihvataju donacije uprkos trenutnoj medicinskoj situaciji sa COVID-19.

Centar je prošle godine sproveo istraživanje o životnom ciklusu odevnih predmeta Vreme je za novu modu koje je pokazalo da postoji veliki potencijal u oblasti doniranja korišćene, a ispravne odeće. Trenutno, oko 16% građana donira korišćenu odeću, 16% je čuva u ormanu, a 55% poklanja.

U mapu će se stalno dodavati nove lokacije

„Nastavićemo da unosimo nove lokacije kako bi ceo proces doniranja bio što zastupljeniji u celoj Srbiji, a svi koji žele da se nađu na ovoj mapi mogu da nas kontaktiraju direktno sa stranice na kojoj se mapa nalazi“, rekla je Ivana Jovčić, direktorka Centra za unapređenje životne sredine.

 

doniranje odece spisak tekstilni otpad

Prema rečima Dunje Jovanović i Marije Radaković, iz Udruženja za održive inicijative / F.fm podcast, mapa je izrađena zahvaljujući i građanima koji su preko društvenih mreža prosleđivali lokacije organizacija koje primaju odeću. „Želimo da im se zahvalimo na odličnom odzivu i brzim reakcijama“, dodale su one

Na mapi organizacija koje prihvataju donacije korišćene odeće, u par klikova se može doći do svih potrebnih informacija kada se neko odluči da donira odeću.

Do 2025. sve države EU moraju da odvojeno prikupljaju tekstilni otpad

Inače, EU je u okviru Evropskog zelenog dogovora usvojila novi Akcioni plan za cirkularnu ekonomiju, koji posebno naglašava održivo korišćenj resursa, pre svega u oblastima tekstila i građevinarstva.

Akcioni plan predviđa da se ove godine donese EU strategija za tekstil. Osim toga usvojena Direktiva (EU) 2018/851 o izmeni Okvirne direktive 2008/98/EZ za upravljanje otpadom predviđa obavezu da, zaključno sa 1. januarom 2025. godine, sve države članice uvedu odvojeno prikupljanje tekstilnog otpada i istovremeno obezbede da ono što je prikupljeno ne završi u spalionicama ili na deponijama.

Tagovi: ,
Komentara: (11)
Svetlana Prijobic / 29.03.2021.

Odlicna akcija…svi imamo nesto sto vise ne koristimo, a nekome ce mnogo znaciti. Korist je obostrana, a i zadovoljstvo.

HADZI ZORAN JOVANOVIC / 31.03.2021.

U Novom Sadu primaju samo odeću za decu a ne i za odrasle.Kome da poklonimo odeću za odrasle jer te odeće ima mnogo više nego za decu.?????

BG / 20.04.2021.

U Beogradu na 4 lokacije niko nije hteo da primi odecu za starije a naveli su da primaju. Jel moguce da nikome ne treba? toliko smo bogata zemlja da treba da je bacimo u kontejner? Strasno!!!

Biljana Vidakovic / 16.06.2021.

Postovani, Ja imam gomilu decje garderobe koju su moja deca prerasla. Gde mogu u Beogradu da doniram tu odecu?
Mnogo hvala!
Biljana Vidakovic

Vesna Narancic / 11.05.2022.

Poštovani,imam povecu količinu decije(0-4/5 godina)garderobe,ako ima zainteresovanih nek se jave,takođe ima i nešto obuce.Sve je čisto i u dobrom stanju

Ćorović Mila / 13.05.2022.

Gde u Beogradu moze da se odnese stara odeca koja je skoro nova.
Dajte br.trlefona za proveru kako me ne bi vratili.

dusanka kostadinovic / 13.05.2022.

Kome u Nisu i okolini da poklonim odecu za odrasle i posudje.Hvala.

Suada Licina / 10.10.2022.

Postovani, imam garderobu za decake od 10-14.g. letnju i zimsku i igracke od 1-14 god.. Takodje imam nesto i zenske garderobe, uglavnom zimska. Ranije sam deciju garderobu i igracke nosila u domove za decu bez roditeljskog staranja. Sada ne primaju sa opravdanjem da nemaju dopust zbog korone. Molim Vas da mi javite gde mogu da odnesem ovu garderobu i igracke. Sve je u dobrom stanju. Hvala!

Ljiljana Knežević / 31.05.2023.

Molim vas recite gde mogu donirati garderobu za odrasle..i mušku i žensku..živim u Zemunu ..molim broj telefona kome se treba obratiti..Hvala

Srđan Mojsević / 14.08.2023.

Molim, gde ima lokacija u blizini Lazarevca, da se donira ( veći deo od odraslih a ima i dečije) obuća i odeća. Mi smo beogradska opština udaljena 60 km od Beograda. Po ovoj mapi, bliže nam je Valjevo

Gordana Savić / 27.10.2023.

Gde u Beogradu mogu da donesem mušku i žensku odeću i obuću .

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

25. mart 2021. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

25. mart 2021. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

25. mart 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

25. mart 2021. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene