OIE

Slovenija, Rumunija i Bugarska ne planiraju da uvedu tendere za obnovljive izvore energije

Slovenija, Rumunija i Bugarska ne planiraju da uvedu tendere za obnovljive izvore energije

Slika: CEER

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ukupno 11 evropskih zemalja, uključujući Sloveniju, Rumuniju i Bugarsku, kratkoročno posmatrano nemaju planove za uvođenje tendera za podršku obnovljivim izvorima energije (OIE), dok je Hrvatska jedna od zemalja koje nameravaju da ih uvedu, pa bi ove godine trebalo da objavi tendere za biomasu, navodi se u izveštaju Tenderske procedure za OIE u Evropi: Presek stanja i prva iskustva, koju je pripremio Savet evropskih energetskih regulatora (CEER).

Izveštaj daje pregled ključnih elemenata tendera za OIE u članicama EU (izuzev Slovačke), Norveškoj i Islandu.

Do kraja 2017. godine, 13 zemalja je uvelo tenderske procedure za jednu ili više tehnologija OIE. Osim toga, pet zemalja je usvojilo ili je trebalo da usvoji potrebne propise, čime se otvara put za sprovođenje tendera u 2018. ili kasnije. Ali, 11 zemalja nema planove za uvođenje tendera u narednom kratkoročnom periodu, zaključuje se u izveštaju.

U cilju usklađivanja sa Smernicama EU o državnoj pomoći za zaštitu životne sredine i energetiku (EEAG), usvojenim 2014. godine, članice EU trebalo je da posle 2017. godine uvedu konkurentne procedure za određivanje nivoa podrške za OIE.

Međutim, nisu sve zemlje imale zakonsku obavezu u skladu sa EEAG da primenjuju konkurentne tenderske procedure, a nisu odlučile da ih samoinicijativno uvedu. Smernice omogućavaju fleksibilnost članicama EU s obzirom nacionalne okolnosti, pa čak i dozvoljava odustajanje od konkurentnih procedura kada ishod nije optimalan.

Fid-in-premije nadjačale fid-in tarife

U izveštaju se navodi da su tenderi u većini država bili namenjeni određenoj tehnologiji ili vrsti OIE), odnosno nisu bili tehnološki neutralni.

Kada se pogledaju izabrane tehnologije, najzastupljeniji su vetroparkovi na moru i kopnu, solarni sistemi i biomasa. Samo dve države, od analiziranih u studiji, odlučilo se da na tenderima omogući prijavljivanje i prekograničnim projektima.

Kada je reč o mehanizmimi za određivanje cena kada su ponude uspešne, pay-as-bid metoda, gde ponuđači dobijaju podršku u skladu sa njihovom ponudom, primenjena je u devet od 14 analiziranih zemalja.

Izveštaj pokazuje da većina država članica koristi fid-in-premije (FIP) nasuprot fid-in tarifama (FIT). Ovo je u skladu sa onim što CEER preporučuje, s obzirom na to da ova organizacija smatra da FIP teže da približe OIE stvarnim tržišnim uslovima.

Nema dovoljno dokaza za procenu efikasnosti tendera

CEER pozdravlja uvođenje tendera jer subvencije određene kroz takve postupke imaju tendenciju da budu niže u odnosu na administrativne procedure, posebno uzimajući u obzir prilagodljivost tendera tehnološkim inovacijama i smanjenim troškovima solarnih panela i vetrogeneratora.

Za one OIE za koje postoje dokazi sa terena, nivo konkurencije i kretanja cena je pozitivan, čime se pokazuje da tenderi za zrelije tehnologije smanjuju troškove. Visoke stope uspešnosti već su vidljive kod solarnih sistema.

Međutim, još nisu dostupni dokazi za tenderske procedure koje se primjenjuju na druge tehnologije. A, to je ključni kriterijum za procenu efikasnosti tendera kao instrumenta koji bi doprineo dekarbonizaciji, zaključuje se u izveštaju.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

22. jun 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

22. jun 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

22. jun 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

22. jun 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.