Energetska efikasnost

Slovenija proširila program podsticaja za grejanje na biomasu, smanjila subvencije za e-vozila

Slovenija-podsticaji-grejanje-biomasa-subvencije-e-vozila

Foto: Pixabay

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.05.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Javni fond za životnu sredinu, Eko sklad, raspisao je novi poziv za subvencije socijalno ugroženim građanima za zamenu starih uređaja za grejanje u stambenim zgradama novim, energetski efikasnim grejanjem na drvnu biomasu. Program je proširen na celu zemlju, navodi se u saopštenju Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

U prethodnom krugu subvencije su se odobravale samo u opštinama obuhvaćenim odlukom o planu kvaliteta vazduha. Za razliku od prethodnog, koji je predviđao zamenu samo onih uređaja za grejanje koji rade na čvrsta goriva, novi poziv je proširen i na uređaje koje koriste lož ulje i gas. Subvencije će pokrivati 100% troškova zamene starih uređaja, navodi se u saopštenju.

Takođe za razliku od prethodnog poziva, novi omogućava odobravanje subvencija čak i ako osoba koja se prijavljuje – primalac redovne socijalne pomoć – nije vlasnik ili suvlasnik stambene zgrade ili stana na koji se prijava odnosi.

Smanjene subvencije za kupovinu električnih vozila

Eko sklad je objavio i novi poziv za subvencije za kupovinu električnih i hibridnih vozila za građane i firme, koji predviđa niže iznose subvencija u odnosu na prethodni.

Iznos subvencije za vozila kategorije L7e i plug-in hibridna i električna vozila sa pomoćnim punjenjem smanjen je sa 4.500 evra na 2.000 evra, a subvencija za kupovinu vozila kategorije L6e smanjena je sa 3.000 evra na 1.500 evra.

Sa druge strane, zahtevano smanjenje emisija CO2 za plug-in električna vozila sa pomoćnim punjenjem smanjeno je sa 80 g CO2 po kilometru na 50g CO2 po kilometru, navodi se u pozivu.

Još jedna važna izmena se tiče uslova za prijavljivanje za subvencije za test vozila. Naime, u novom pozivu test vozilo koje se kupuje mora biti prvi put registrovano u Republici Sloveniji, za razliku od prethodnog kruga, u kom se zahtevalo da automobil bude prvi put registrovan u Evropskoj uniji.

Takođe, prodavac vozila sada mora biti prvi korisnik, umesto prvi vlasnik kako je ranije zahtevano, navodi se na sajtu ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

30. maj 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

30. maj 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

30. maj 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

30. maj 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela