Životna sredina

Slovenija povećala subvencije za 2018. u cilju borbe protiv klimatskih promena

Slovenija-povecala-subvencije-za-2018.-u-cilju-borbe-protiv-klimatskih-promena

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu javnog fonda za životnu sredinu Eko sklad, kojim upravlja Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, a kojim se povećava iznos subvencija za 2018. godinu u cilju borbe protiv klimatskih promena, navodi se u saopštenju vlade.

Eko sklad sada ima na raspolaganju 15 miliona evra za subvencionisanje kupovine bojlera na drvnu biomasu i toplotnih pumpi u 2018. godini, što je povećanje od 5 miliona evra, saopštila je vlada.

Budžet za subvencije za razvoj biciklističke infrastructure je povećan za 1,5 miliona evra na 3,5 miliona, a za kupovinu ekološki prihvatljivih autobusa i komunalnih vozila za 17,2 miliona evra na 21 milion evra.

Dodatnih 600.000 evra je izdvojeno za nevladine organizacije (NVO) koje promovišu niskougljenični razvoj.

Eko sklad će takođe nastaviti da odobrava subvencije predviđene zakonom o energetici, u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, saopštila je vlada i dodala da je obezbeđeno 50 miliona evra kreditnih sredstava za finansiranje projekata za zaštitu životne sredine koje sprovode pojedinci, kompanije i lokalne zajednice.

Slovenija, koja je poznata po sprovođenju snažnih politika zaštite životne sredine, je 2017. godine isplatila 143,5 miliona evra proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, prema ranijem saopštenju Ministarstva infrastrukture.

Ove subvencije su instrument državne pomoći, koji je odobrio EU, čiji je cilj da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije (OIE) od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE bio je oko 21%.

Vlada Slovenije je ranije usvojila predlog rezolucije o Energetskom konceptu Slovenije, koji predviđa smanjenje emisija sa efektom staklene bašte za najmanje 80% do 2050. godine u poređenju sa 1990. godinom.

Međutim, prelazak na niskougljeničnu ekonomiju uključuje i nastavak korišćenja nuklearne energije, pa bi rad nuklearne elektrane Krško bio produžen do 2043. godine, navodi se u predlogu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

18. jul 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

18. jul 2018. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

18. jul 2018. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu

rimac technology bmw saradnja elektricna vozila

Rimac će proizvoditi baterijske sisteme za električna vozila BMW-a

18. jul 2018. - Firma Rimac Technology, koja je u vlasništvu kompanije Rimac Grupa, sklopila je partnerstvo sa nemačkim automobilskim gigantom BMW