Životna sredina

Slovenija povećala subvencije za 2018. u cilju borbe protiv klimatskih promena

Slovenija-povecala-subvencije-za-2018.-u-cilju-borbe-protiv-klimatskih-promena

Foto: Pixabay

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je usvojila rebalans budžeta za 2018. godinu javnog fonda za životnu sredinu Eko sklad, kojim upravlja Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, a kojim se povećava iznos subvencija za 2018. godinu u cilju borbe protiv klimatskih promena, navodi se u saopštenju vlade.

Eko sklad sada ima na raspolaganju 15 miliona evra za subvencionisanje kupovine bojlera na drvnu biomasu i toplotnih pumpi u 2018. godini, što je povećanje od 5 miliona evra, saopštila je vlada.

Budžet za subvencije za razvoj biciklističke infrastructure je povećan za 1,5 miliona evra na 3,5 miliona, a za kupovinu ekološki prihvatljivih autobusa i komunalnih vozila za 17,2 miliona evra na 21 milion evra.

Dodatnih 600.000 evra je izdvojeno za nevladine organizacije (NVO) koje promovišu niskougljenični razvoj.

Eko sklad će takođe nastaviti da odobrava subvencije predviđene zakonom o energetici, u ukupnom iznosu od 50 miliona evra, saopštila je vlada i dodala da je obezbeđeno 50 miliona evra kreditnih sredstava za finansiranje projekata za zaštitu životne sredine koje sprovode pojedinci, kompanije i lokalne zajednice.

Slovenija, koja je poznata po sprovođenju snažnih politika zaštite životne sredine, je 2017. godine isplatila 143,5 miliona evra proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, prema ranijem saopštenju Ministarstva infrastrukture.

Ove subvencije su instrument državne pomoći, koji je odobrio EU, čiji je cilj da pomogne Sloveniji da do 2020. godine dostigne nacionalni udeo obnovljivih izvora energije (OIE) od 25%. Na kraju 2016. udeo OIE bio je oko 21%.

Vlada Slovenije je ranije usvojila predlog rezolucije o Energetskom konceptu Slovenije, koji predviđa smanjenje emisija sa efektom staklene bašte za najmanje 80% do 2050. godine u poređenju sa 1990. godinom.

Međutim, prelazak na niskougljeničnu ekonomiju uključuje i nastavak korišćenja nuklearne energije, pa bi rad nuklearne elektrane Krško bio produžen do 2043. godine, navodi se u predlogu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Srbija priprema prostor za uvodjenje alternativnih goriva u vodni saobracaj

Srbija priprema prostor za uvođenje alternativnih goriva u vodni saobraćaj

18 октобра 2021 - Agencija za upravljanje lukama priprema Studiju razvoja infrastrukture za snabdevanje brodova alternativnim gorivima.

uvoz-automobila-carina-bih-elektricna-vozila-hibridna

BiH planira da ukine carinu na uvoz automobila na električni pogon

13 октобра 2021 - Bescarinski uvoz električnih vozila i stopa od 5% na hibridna vozila bili bi na snazi do kraja 2022. godine.

ursula-von-der-leyen-plan-zapadni-balkan

EU očekuje kvalitetne projekte sa Zapadnog Balkana za investicioni plan od 9 milijardi evra

30 септембра 2021 - EU se nada da bi ukupan paket ulaganja u projekte iz Evropskog zelenog dogovora, digitalizaciju i jačanje otpornosti na Zapadnom Balkanu mogao da dostigne 30 milijardi evra.