Vesti

Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

Slika: vlada.si

Objavljeno

05.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija planira da ove godine osnuje evropski centar cirkularne ekonomije kao deo globalne Platforme za cirkularnu ekonomiju (Platform for Accelerating the Circular Economy -PACE), najavio je nedavno premijer Slovenije Miro Cerar, prenosi STA agencija.

Slovenija je definisala cirkularnu ekonomiju kao jedan od 12 ciljeva svoje razvojne strategije do 2030, koja bi trebalo da posluži državi kao okvir u realizaciji ciljeva iz Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

PACE platforma pokrenuta je 2017. godine kao javno-privatni model koji bi omogućio veću saradnju organizacija iz oba sektora u nalaženju rešenja za e-otpad, plastični otpad i sve druge izazove održive potrošnje i proizvodnje. Krajnji cilj ove platforme je da pruži pomoć u ostvarivanju 12 postavljenih ciljeva održivog razvoja.

Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF) je domaćin Platforme.

Prilikom obraćanja učesnicima panela o cirkularnoj ekonomiji na Forumu u Davosu, održanom u januaru, Cerar je rekao, kako prenosi vebsajt slovenačke vlade, da brz tempo kojim svet danas koristi svoje prirodne resurse ugrožava budućnost života na Planeti.

Što se tiče Slovenije, dodao je on, njen brz ekonomski rast ohrabruje, „ali istovremeno postavlja pred nas i izazov na koji način da formulišemo politiku da ona omogući dalji ekonomski rast a da ne dovede do daljeg rasta u potrošnji naših prirodnih resursa”. U tom kontekstu, Slovenija aktivno podržava cirkularnu ekonomiju na svim nivoima – od preduzetnika i lokalnih zajednica, do nacionalnog nivoa, naveo je slovenački premijer.

Tranizicija ka cirkularnoj ekonomiji je jedan od strateških prioriteta Slovenije, a proizvodnja, mobilnost i prehrambeni lanci su među ključnim područjima na koja se ta tranzicija odnosi.

Cerar je rekao i da će Slovenija, skupa sa Holandijom, Finskom i Luksemburgom pripremiti inicijativu za podršku tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, u cilju pružanja pomoći u ostvarenju ciljeva Agende za 2030.godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija Zakon o snabdevanju elektricnom energijomdve godine zakasnjenja

Slovenija usvojila Zakon o snabdevanju električnom energijom s dve godine zakašnjenja

22 октобра 2021 - Državni zbor Slovenije je izglasao Zakon o snabdevanju električnom energijom s amandmanima koji dovode sve krajnje potrošače u jednak položaj

Njujorski startap Air Co pravi votku od ugljen dioksida

Njujorški startap Air Co. pravi votku od ugljen-dioksida

22 октобра 2021 - Air Co. iz Njujorka proizvodi alkohol i parfem od ugljen-dioksida i zelenog vodonika, a svoju votku naziva najodrživijim žestokim pićem na svetu

Crnogorska berza električne energije počinje da radi u drugoj polovini 2022.

21 октобра 2021 - Crna Gora je ugovor o osnivanju berze potpisala sa evropskom berzom EPEX SPOT i slovenačkom berzom BSP SouthPool

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

21 октобра 2021 - Grad Zagreb pripremio je program za podršku instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi