x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

05.02.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: vlada.si
Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

Slovenija planira da ove godine osnuje evropski centar cirkularne ekonomije kao deo globalne Platforme za cirkularnu ekonomiju (Platform for Accelerating the Circular Economy -PACE), najavio je nedavno premijer Slovenije Miro Cerar, prenosi STA agencija.

Slovenija je definisala cirkularnu ekonomiju kao jedan od 12 ciljeva svoje razvojne strategije do 2030, koja bi trebalo da posluži državi kao okvir u realizaciji ciljeva iz Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

PACE platforma pokrenuta je 2017. godine kao javno-privatni model koji bi omogućio veću saradnju organizacija iz oba sektora u nalaženju rešenja za e-otpad, plastični otpad i sve druge izazove održive potrošnje i proizvodnje. Krajnji cilj ove platforme je da pruži pomoć u ostvarivanju 12 postavljenih ciljeva održivog razvoja.

Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF) je domaćin Platforme.

Prilikom obraćanja učesnicima panela o cirkularnoj ekonomiji na Forumu u Davosu, održanom u januaru, Cerar je rekao, kako prenosi vebsajt slovenačke vlade, da brz tempo kojim svet danas koristi svoje prirodne resurse ugrožava budućnost života na Planeti.

Što se tiče Slovenije, dodao je on, njen brz ekonomski rast ohrabruje, “ali istovremeno postavlja pred nas i izazov na koji način da formulišemo politiku da ona omogući dalji ekonomski rast a da ne dovede do daljeg rasta u potrošnji naših prirodnih resursa”. U tom kontekstu, Slovenija aktivno podržava cirkularnu ekonomiju na svim nivoima – od preduzetnika i lokalnih zajednica, do nacionalnog nivoa, naveo je slovenački premijer.

Tranizicija ka cirkularnoj ekonomiji je jedan od strateških prioriteta Slovenije, a proizvodnja, mobilnost i prehrambeni lanci su među ključnim područjima na koja se ta tranzicija odnosi.

Cerar je rekao i da će Slovenija, skupa sa Holandijom, Finskom i Luksemburgom pripremiti inicijativu za podršku tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, u cilju pružanja pomoći u ostvarenju ciljeva Agende za 2030.godinu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.