Vesti

Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

Slovenija planira osnivanje evropskog centra cirkularne ekonomije

Slika: vlada.si

Objavljeno

05.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija planira da ove godine osnuje evropski centar cirkularne ekonomije kao deo globalne Platforme za cirkularnu ekonomiju (Platform for Accelerating the Circular Economy -PACE), najavio je nedavno premijer Slovenije Miro Cerar, prenosi STA agencija.

Slovenija je definisala cirkularnu ekonomiju kao jedan od 12 ciljeva svoje razvojne strategije do 2030, koja bi trebalo da posluži državi kao okvir u realizaciji ciljeva iz Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

PACE platforma pokrenuta je 2017. godine kao javno-privatni model koji bi omogućio veću saradnju organizacija iz oba sektora u nalaženju rešenja za e-otpad, plastični otpad i sve druge izazove održive potrošnje i proizvodnje. Krajnji cilj ove platforme je da pruži pomoć u ostvarivanju 12 postavljenih ciljeva održivog razvoja.

Svetski ekonomski forum u Davosu (WEF) je domaćin Platforme.

Prilikom obraćanja učesnicima panela o cirkularnoj ekonomiji na Forumu u Davosu, održanom u januaru, Cerar je rekao, kako prenosi vebsajt slovenačke vlade, da brz tempo kojim svet danas koristi svoje prirodne resurse ugrožava budućnost života na Planeti.

Što se tiče Slovenije, dodao je on, njen brz ekonomski rast ohrabruje, „ali istovremeno postavlja pred nas i izazov na koji način da formulišemo politiku da ona omogući dalji ekonomski rast a da ne dovede do daljeg rasta u potrošnji naših prirodnih resursa”. U tom kontekstu, Slovenija aktivno podržava cirkularnu ekonomiju na svim nivoima – od preduzetnika i lokalnih zajednica, do nacionalnog nivoa, naveo je slovenački premijer.

Tranizicija ka cirkularnoj ekonomiji je jedan od strateških prioriteta Slovenije, a proizvodnja, mobilnost i prehrambeni lanci su među ključnim područjima na koja se ta tranzicija odnosi.

Cerar je rekao i da će Slovenija, skupa sa Holandijom, Finskom i Luksemburgom pripremiti inicijativu za podršku tranziciji ka cirkularnoj ekonomiji, u cilju pružanja pomoći u ostvarenju ciljeva Agende za 2030.godinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

5. februar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. februar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

5. februar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

5. februar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine