Energetska efikasnost

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuća i 91 odsto zgrada do 2050.

Slovenija planira da energetski renovira 74 odsto kuca i 91 odsto zgrada do 2050

Slika: ValentinaLJ from Pixabay

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2021.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Dugoročna strategija energetske obnove zgrada do 2050. godine predviđa smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte za 70% do 2030. godine i emisija CO2 za 75% do 2050. godine, u poređenju sa 2005. godinom.

Slovenačka dugoročna strategija energetske obnove do 2050. godine, koju je usvojila Vlada Slovenije, definiše politike za dekarbonizaciju nacionalnog fonda zgrada i mere koje podržavaju ciljeve za sektor zgradarstva definisane u nacionalnom energetskom i klimatskom planu (NEKP).

Do 2030. zelena energija bi trebalo da predstavlja dve trećine potrošene energije u zgradama

Ključni ciljevi do 2030. godine su smanjenje emisije gasova staklene bašte u zgradama za najmanje 70%, i da obnovljivi izvori energije čine najmanje dve trećine potrošene energije u zgradama, navodi se u strategiji.

Strategija se, kako se navodi, mora sprovesti u skladu sa ključnim ciljem Evropske unije – energetska efikasnost je na prvom mestu, jer su uštede energije najlakši način da potrošači uštede novac i da se smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Do 2050. bi trebalo renovirati 74% kuća i 91% zgrada

Do 2050. trebalo bi energetski obnoviti 74% individualnih kuća i 91% višestambenih zgrada, što bi trebalo da smanji finalnu potrošnju energije za 45%, a emisije CO2 za skoro 75% u odnosu na 2005. godinu, navodi se u strategiji.

Renoviranje zgrada je, kako se ističe, dugoročni zadatak koji će postepeno obuhvatiti čitav fond zgrada, jer se očekuje da će više od 75% zgrada ostati u upotrebi do 2050.

Vizija za 2050. godinu treba da se približi neto nultoj emisiji u građevinskom sektoru upotrebom nisko-ugljeničnih i obnovljivih materijala u obnovi i fokusira se na grejanje tehnologijama obnovljivih izvora, navodi se u strategiji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Holandija dobija gradsku cetvrt ciji ce stanovnici morati da dele automobile

Stanovnici nove gradske četvrti u Holandiji će morati da dele automobile

18. mart 2021. - Utreht, četvrti grad po veličini u Holandiji, dobiće naselje čiji će stanovnici deliti automobile

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

18. mart 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

18. mart 2021. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

Zoran Lajovic Metalfe Group

Zeleni čelik iz Sremske Mitrovice – odgovorna industrija za održivu budućnost

18. mart 2021. - Proizvodnja čelika može biti održiva i odgovorna pokazuje primer srpske kompanije Metalfer Group u čijem proizvodnom portfoliu se nalazi  i tzv. Metalfer ® Zeleni Čelik