OIE

Slovenija, Albanija traže investitore za solarne elektrane u okviru vojnih objekata

Slovenija Albanija investitore solarne elektrane vojnih objekata

Foto: Sreejithk2000 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

03.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.04.2023.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Albanija priprema javni poziv za projekte solarnih elektrana na dva bivša vojna aerodroma, a Slovenija namerava da sklopi javno-privatno partnerstvo za kasarnu u Ljubljani.

Državna investiciona korporacija Albanije AIC saopštila je da namerava da instalira dva fotonaponska parka od 34 megavata maksimalne snage na parcelama u vlasništvu Ministarstva odbrane, prenosi Scan. Po podacima iz inicijalne analize osunčanosti od pre godinu dana, potencijal je na tim mestima visok.

U pripremi je tender za konsultanta za studiju izvodljivosti za neupotrebljavane vojne aerodrome u Skadru i Sarandi, s budžetom od 7,3 miliona leka ili 64.000 evra. Površine lokacija su 31,8 odnosno 8,6 hektara. Izabrana firma će imati zadatak da izračuna troškove i profitabilnost i predloži varijante za finansiranje.

Slovenija će potražiti investitora za zasnivanje javno-privatnog partnerstva za instaliranje fotonaponskog sistema na krovovima u kasarni u Ljubljani

Vlada Slovenije je izdala uredbu o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju fotonaponskih postrojenja u kasarni Edvard Peperko u Ljubljani.

Planirana koncesija treba da omogući energetsku nezavisnost tog vojnog objekta i uštedu energije. Osim toga, vlada namerava da iskoristi javna sredstva za obnovu deset zgrada na lokaciji, kako bi im prepolovila primarnu potrošnju energenata i umanjila njihove emisije gasova s efektom staklene bašte za 648 tona ekvivalenta ugljen-dioksida godišnje.

Fotonaponski sistemi će biti postavljeni na krovove postojećih i planiranih zgrada. Procenjen je na malo više od pet miliona evra, a godišnja proizvodnja na 3,7 gigavat-sati ili dva puta više od potrošnje u kasarni, stoji u uredbi. Predviđeno je da budu instalirane sledeće godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

3. april 2023. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

3. april 2023. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

3. april 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

3. april 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.