OIE

Slovenački Riko gradi solarnu elektranu u Ukrajini

Slovenia-Riko-to-build-EUR-10-million-solar-power-plant-in-Ukraine

Slika: Grad Žitomir

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija Riko izgradiće solarnu elektranu od 10,6 megavata blizu Žitomira, na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji. Riko je posao vredan deset miliona evra dobio na tenderu.

Ugovor o izgradnji potpisali su gradonačelnik Žitomira Serhiy Sukhomlin i direktor Rika Janez Škrabec.

Slovenačka ambasada u Ukrajini obezbedila je grant od tri miliona evra, dodatnih sedam miliona pozajmiće preko kredita ukrajinska državna banka Ukrgasbank, dok će grad dati garancije za finansijski deo posla.

Prvih 6,4 MW biće instalirano do marta, a preostalih 4,3 MW do jula sledeće godine, izjavio je Andrej Podbevšek, direktor predstavništva firme Riko u Ukrajini.

Partner slovenačke kompanije u ovoj investiciji je opštinsko preduzeće Žitomirski investicioni centar. Solarna elektrana će se prostirati na površini od 18 hektara i obezbediti prihode od 1,85 miliona evra za Žitomirski investicioni centar. Gradski zvaničnici su, takođe, kao jednu od prednosti projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) istakli i smanjenje emisija CO2.

Solarna elektrana je drugi projekat firme Riko u ovom ukrajinskom gradu. Slovenačka kompanija pobedila je i na tenderu Svetske banke za gradnju fabrike pijaće vode. Očekuje se da će izgradnja ovog objekta, vrednog 12 miliona evra, biti završena u 2020. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja