x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenački Riko gradi solarnu elektranu u Ukrajini

02.08.2018. | Komentari: 0Autor:

Slika: Grad Žitomir
Slovenački Riko gradi solarnu elektranu u Ukrajini

Slovenačka kompanija Riko izgradiće solarnu elektranu od 10,6 megavata blizu Žitomira, na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji. Riko je posao vredan deset miliona evra dobio na tenderu.

Ugovor o izgradnji potpisali su gradonačelnik Žitomira Serhiy Sukhomlin i direktor Rika Janez Škrabec.

Slovenačka ambasada u Ukrajini obezbedila je grant od tri miliona evra, dodatnih sedam miliona pozajmiće preko kredita ukrajinska državna banka Ukrgasbank, dok će grad dati garancije za finansijski deo posla.

Prvih 6,4 MW biće instalirano do marta, a preostalih 4,3 MW do jula sledeće godine, izjavio je Andrej Podbevšek, direktor predstavništva firme Riko u Ukrajini.

Partner slovenačke kompanije u ovoj investiciji je opštinsko preduzeće Žitomirski investicioni centar. Solarna elektrana će se prostirati na površini od 18 hektara i obezbediti prihode od 1,85 miliona evra za Žitomirski investicioni centar. Gradski zvaničnici su, takođe, kao jednu od prednosti projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) istakli i smanjenje emisija CO2.

Solarna elektrana je drugi projekat firme Riko u ovom ukrajinskom gradu. Slovenačka kompanija pobedila je i na tenderu Svetske banke za gradnju fabrike pijaće vode. Očekuje se da će izgradnja ovog objekta, vrednog 12 miliona evra, biti završena u 2020. godini.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.