OIE

Slovenački Riko gradi solarnu elektranu u Ukrajini

Slovenia-Riko-to-build-EUR-10-million-solar-power-plant-in-Ukraine

Slika: Grad Žitomir

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija Riko izgradiće solarnu elektranu od 10,6 megavata blizu Žitomira, na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji. Riko je posao vredan deset miliona evra dobio na tenderu.

Ugovor o izgradnji potpisali su gradonačelnik Žitomira Serhiy Sukhomlin i direktor Rika Janez Škrabec.

Slovenačka ambasada u Ukrajini obezbedila je grant od tri miliona evra, dodatnih sedam miliona pozajmiće preko kredita ukrajinska državna banka Ukrgasbank, dok će grad dati garancije za finansijski deo posla.

Prvih 6,4 MW biće instalirano do marta, a preostalih 4,3 MW do jula sledeće godine, izjavio je Andrej Podbevšek, direktor predstavništva firme Riko u Ukrajini.

Partner slovenačke kompanije u ovoj investiciji je opštinsko preduzeće Žitomirski investicioni centar. Solarna elektrana će se prostirati na površini od 18 hektara i obezbediti prihode od 1,85 miliona evra za Žitomirski investicioni centar. Gradski zvaničnici su, takođe, kao jednu od prednosti projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) istakli i smanjenje emisija CO2.

Solarna elektrana je drugi projekat firme Riko u ovom ukrajinskom gradu. Slovenačka kompanija pobedila je i na tenderu Svetske banke za gradnju fabrike pijaće vode. Očekuje se da će izgradnja ovog objekta, vrednog 12 miliona evra, biti završena u 2020. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

2. avgust 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

2. avgust 2018. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

2. avgust 2018. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

2. avgust 2018. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače