OIE

Slovenački Riko gradi solarnu elektranu u Ukrajini

Slovenia-Riko-to-build-EUR-10-million-solar-power-plant-in-Ukraine

Slika: Grad Žitomir

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka kompanija Riko izgradiće solarnu elektranu od 10,6 megavata blizu Žitomira, na severu Ukrajine, preneli su ukrajinski mediji. Riko je posao vredan deset miliona evra dobio na tenderu.

Ugovor o izgradnji potpisali su gradonačelnik Žitomira Serhiy Sukhomlin i direktor Rika Janez Škrabec.

Slovenačka ambasada u Ukrajini obezbedila je grant od tri miliona evra, dodatnih sedam miliona pozajmiće preko kredita ukrajinska državna banka Ukrgasbank, dok će grad dati garancije za finansijski deo posla.

Prvih 6,4 MW biće instalirano do marta, a preostalih 4,3 MW do jula sledeće godine, izjavio je Andrej Podbevšek, direktor predstavništva firme Riko u Ukrajini.

Partner slovenačke kompanije u ovoj investiciji je opštinsko preduzeće Žitomirski investicioni centar. Solarna elektrana će se prostirati na površini od 18 hektara i obezbediti prihode od 1,85 miliona evra za Žitomirski investicioni centar. Gradski zvaničnici su, takođe, kao jednu od prednosti projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) istakli i smanjenje emisija CO2.

Solarna elektrana je drugi projekat firme Riko u ovom ukrajinskom gradu. Slovenačka kompanija pobedila je i na tenderu Svetske banke za gradnju fabrike pijaće vode. Očekuje se da će izgradnja ovog objekta, vrednog 12 miliona evra, biti završena u 2020. godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

2. avgust 2018. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

2. avgust 2018. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

2. avgust 2018. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

2. avgust 2018. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey