Klimatske promene

Slovenački proizvođač čelika SIJ uzeo kredit za investicije u dekarbonizaciju

Slovenacki celika SIJ kredit dekarbonizaciju

Foto: SIJ grupa

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum devet banaka uključujući EBRD odobrio je zajam od 230 miliona evra dvema najvećim firmama iz SIJ grupe. Taj slovenački proizvođač čelika namerava da refinansira dugove i investira u energetsku efikasnost u okviru svojih mera za dekarbonizaciju.

Nova Ljubljanska banka (NLB) predvodi grupu devet stranih i domaćih kreditora koji su zajedno potpisali sedmogodišnji ugovor o zajmu od 230 miliona evra s firmama SIJ Acroni and SIJ Metal Ravne, najvećim proizvođačima čelika u okviru slovenačke grupacije SIJ (Slovenska industrija jekla). Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD saopštila je da učestvuje sa 25 miliona evra i da će kompanija ta sredstva upotrebiti za smanjenje svog uticaja na životnu sredinu.

SIJ grupa je otkrila da će kredit iskoristiti za refinansiranje dugova i jačanje likvidnosti kao i za ulaganja u razvoj i unapređenje efikasnosti na polju životne sredine. U svojoj strategiji za period zaključno sa 2025. taj proizvođač čelika je naveo da će povećati efikasnost proizvodnje i raditi na održivom razvoju, pogotovo u projektima za zaštitu okoline, te da će poslovati u skladu s principima cirkularne ekonomije i energetske efikasnosti.

Deo EBRD-ovog kredita ide u unapređivanje izveštavanja kompanije o klimatskim pitanjima

EBRD je dodao da su njegova sredstva namenjena za kapitalne investicije u unapređivanje energetske efikasnosti u SIJ-evim proizvodnim pogonima u Jesenicama i mestu Ravne na Koroškem. To će pomoći ispunjavanju ciljeva za dekarbonizaciju i ispunjavanju kriterijuma za davanje značajnog doprinosa smanjivanju intenziteta klimatskih promena u okviru taksonomije Evropske unije, saopšteno je.

Učešće ove međunarodne finansijske institucije će pomoći kompaniji da dalje unapredi finansijsko izveštavanje u oblasti klime, stoji u objavi.

„Drago nam je što širimo saradnju sa SIJ-em, jednim od najefikasnijih proizvođača čelika na globalnom nivou, i finansiramo njegove tekuće napore da još više smanji otisak svog poslovanja u životnoj sredini i unapredi izveštavanje o pitanjima klime“, izjavio je EBRD-ov globalni rukovodilac za proizvodnju i usluge Frederic Lucenet.

Direktor finansija SIJ grupe Igor Malevanov izrazio je zahvalnost banci za njenu podršku naporima kompanije da unapredi izveštavanje o zaštiti životne sredine, društvenim pitanjima i korporativnom upravljanju (ESG).

U proizvodnji se koristi isključivo otpadni čelik

SIJ grupa već ima jedan od najnižih otisaka u životnoj sredini u svetskoj industriji čelika, a proizvode pravi isključivo od reciklabilnog otpadnog čelika, saopštio je EBRD.

U bankarskom konzorcijumu su još Nova Kreditna banka Maribor, državna izvozna i razvojna banka SID, SKB banka, Erste Group Bank, Banka Sparkasse, Banka Intesa Sanpaolo and UniCredit Banka Slovenija.

NLB je podsetio da je u decembru za kompaniju organizovao plasman obveznica vrednih ukupno 13 miliona evra kao i komercijalnih dužničkih zapisa od 30 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija INEKP 2030 ciljati smanjenje emisija 40 3

Srbija će u INEKP-u za 2030. ciljati smanjenje emisija od 40,3 odsto

27 јула 2022 - Srbija je predstavila preliminarne ciljeve za integrisani nacionalni energetski i klimatski plan pred pokretanje javne rasprave

Mala i srednja preduzeca BiH prijave subvencije energetsku efikasnost zelenu energiju

Mala i srednja preduzeća u BiH mogu da se prijave za subvencije za energetsku efikasnost, zelenu energiju

19 јула 2022 - MSP u Bosni i Hercegovini mogu do 12. avgusta da se prijave za sufinansiranje za energetsku efikasnost, obnovljive izvore i energetske preglede

Fond zeleni razvoj 2021 rekordni rast

Fond za zeleni razvoj 2021. ostvario rekordni rast

13 јула 2022 - GGF je objavio da je 2021. ostvario najveći neto rast svog portfelja do sada, na 1,3 milijarde evra u zelenim zajmovima

Slovenija upozorila potrosace gasnu krizu

Slovenija upozorila potrošače na gasnu krizu

12 јула 2022 - Snabdevanje gasom u Sloveniji je nesmetano, ali Agencija za energiju upozorava na poremećaje ukoliko se smanje isporuke iz Rusije