Klimatske promene

Slovenački proizvođač čelika SIJ uzeo kredit za investicije u dekarbonizaciju

Slovenacki celika SIJ kredit dekarbonizaciju

Foto: SIJ grupa

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Konzorcijum devet banaka uključujući EBRD odobrio je zajam od 230 miliona evra dvema najvećim firmama iz SIJ grupe. Taj slovenački proizvođač čelika namerava da refinansira dugove i investira u energetsku efikasnost u okviru svojih mera za dekarbonizaciju.

Nova Ljubljanska banka (NLB) predvodi grupu devet stranih i domaćih kreditora koji su zajedno potpisali sedmogodišnji ugovor o zajmu od 230 miliona evra s firmama SIJ Acroni and SIJ Metal Ravne, najvećim proizvođačima čelika u okviru slovenačke grupacije SIJ (Slovenska industrija jekla). Evropska banka za obnovu i razvoj – EBRD saopštila je da učestvuje sa 25 miliona evra i da će kompanija ta sredstva upotrebiti za smanjenje svog uticaja na životnu sredinu.

SIJ grupa je otkrila da će kredit iskoristiti za refinansiranje dugova i jačanje likvidnosti kao i za ulaganja u razvoj i unapređenje efikasnosti na polju životne sredine. U svojoj strategiji za period zaključno sa 2025. taj proizvođač čelika je naveo da će povećati efikasnost proizvodnje i raditi na održivom razvoju, pogotovo u projektima za zaštitu okoline, te da će poslovati u skladu s principima cirkularne ekonomije i energetske efikasnosti.

Deo EBRD-ovog kredita ide u unapređivanje izveštavanja kompanije o klimatskim pitanjima

EBRD je dodao da su njegova sredstva namenjena za kapitalne investicije u unapređivanje energetske efikasnosti u SIJ-evim proizvodnim pogonima u Jesenicama i mestu Ravne na Koroškem. To će pomoći ispunjavanju ciljeva za dekarbonizaciju i ispunjavanju kriterijuma za davanje značajnog doprinosa smanjivanju intenziteta klimatskih promena u okviru taksonomije Evropske unije, saopšteno je.

Učešće ove međunarodne finansijske institucije će pomoći kompaniji da dalje unapredi finansijsko izveštavanje u oblasti klime, stoji u objavi.

„Drago nam je što širimo saradnju sa SIJ-em, jednim od najefikasnijih proizvođača čelika na globalnom nivou, i finansiramo njegove tekuće napore da još više smanji otisak svog poslovanja u životnoj sredini i unapredi izveštavanje o pitanjima klime“, izjavio je EBRD-ov globalni rukovodilac za proizvodnju i usluge Frederic Lucenet.

Direktor finansija SIJ grupe Igor Malevanov izrazio je zahvalnost banci za njenu podršku naporima kompanije da unapredi izveštavanje o zaštiti životne sredine, društvenim pitanjima i korporativnom upravljanju (ESG).

U proizvodnji se koristi isključivo otpadni čelik

SIJ grupa već ima jedan od najnižih otisaka u životnoj sredini u svetskoj industriji čelika, a proizvode pravi isključivo od reciklabilnog otpadnog čelika, saopštio je EBRD.

U bankarskom konzorcijumu su još Nova Kreditna banka Maribor, državna izvozna i razvojna banka SID, SKB banka, Erste Group Bank, Banka Sparkasse, Banka Intesa Sanpaolo and UniCredit Banka Slovenija.

NLB je podsetio da je u decembru za kompaniju organizovao plasman obveznica vrednih ukupno 13 miliona evra kao i komercijalnih dužničkih zapisa od 30 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

16. februar 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

16. februar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

16. februar 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

16. februar 2022. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.