Vesti

Slovenačka opština Dobrepolje dobila novi kotao na biomasu

Slovenacka-opstina-Dobrepolje-dobila-novi-kotao-na-biomasu

Slika: GGE

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka opština Dobrepolje dobila je novu kotlarnicu sa bojlerom na biomasu, zahvaljujući saradnji sa Regionalnom kompanijom za energetske usluge GGE. Novi kotao kapaciteta 250 KW koristiće 17 odsto manje primarne energije.

Novi kotao na drvnu sečku koristi najnapredniju tehnologiju koja je trenutno dostupna, i namenjen je grejanju osnovne škole, dva vrtića, sportske dvorane i teretane u opštini. Do sada su se škola i vrtić grejali na fosilno gorivo (lož ulje) iz centralne kotlarnice koja se nalazila u osnovnoj školi.

Kapacitet stare kotlarnice nije bio dovoljan da podmiri potrebe novog vrtića i sportske dvorane koju je opština nameravala da gradi. Osim što je bilo potrebno da obezbede dodatno potrebno grejanje, predstavnici opštine hteli su da to urade, po rečima predsednika opštine Dobrepolje Janeza Pavlina, na energetski efikasan i ekološki prihvatljiv način.

Ugovor o koncesiji za obnavljanje sistema grejanja u opštini Dobrepolje potpisan je krajem aprila ove godine, a GGE je na samom isteku novembra meseca zvanično predao novu kotlarnicu opštini. Ugovor javno privatnog partnerstva potpisan je na 15 godina.

Nova kotlarnica donosi poboljšanja opštini, pre svega niže troškove upravljanja, nižu potrošnju energije i nultu emisiju CO2, navodi se u saopštenju GGE.

U okvivru renoviranja sistema grejanja u opštini, GGE je uspostavio novu nezavisnu kotlarnicu koja osim kotla na biomasu i pripadajuće opreme, ima i skladišni prostor za drvo.

Nova kotlarnica je priključena na staru, a jedan od postojećih kotlova na lož ulje je zadržan kao rezerva za slučaj havarije ili povećane potrošnje.

Zbog prelaska na biomasu, emisije CO2 u životnu sredinu ubuduće će biti smanjene za 116 tona godišnje, naveo je Pavlin. Dodatna prednost je što se drvna biomasa koja se koristi za kotao proizvodoi  u samoj opštini.

Kada su u pitanju korisnici, nova integrisana distributivna stanica sa tehničkim intervencijama doprineće boljem i lakšem regulisanju temperature u prostorijama, što će značajno uticati na poboljšanje udobnosti i kvaliteta života dece i zaposlenih, rekao je Nejc Frumen, direktor tehničkog razvoja u GGE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

toplotne pumpe dekarbonizacija grejanje zagrevanje vode iea izvestaj

IEA: Globalna energetska kriza izazvala snažan rast korišćenja toplotnih pumpi

13. decembar 2017. - Globalna prodaja porasla skoro 15 odsto u 2021, dvostruko više od proseka u protekloj deceniji, predvođena Evropom gde je rast 35 odsto

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

13. decembar 2017. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

13. decembar 2017. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

eu uvoz solarnih panela vetroturbina eurostat

Uvoz zelenih tehnologija u EU duplo veći od izvoza u 2021.

13. decembar 2017. - Evropa je prošle godine potrošila 15,2 milijarde evra na uvoz solarnih panela, vetroturbina i tečnih biogoriva