Vesti

Slovenačka opština Dobrepolje dobila novi kotao na biomasu

Slovenacka-opstina-Dobrepolje-dobila-novi-kotao-na-biomasu

Slika: GGE

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka opština Dobrepolje dobila je novu kotlarnicu sa bojlerom na biomasu, zahvaljujući saradnji sa Regionalnom kompanijom za energetske usluge GGE. Novi kotao kapaciteta 250 KW koristiće 17 odsto manje primarne energije.

Novi kotao na drvnu sečku koristi najnapredniju tehnologiju koja je trenutno dostupna, i namenjen je grejanju osnovne škole, dva vrtića, sportske dvorane i teretane u opštini. Do sada su se škola i vrtić grejali na fosilno gorivo (lož ulje) iz centralne kotlarnice koja se nalazila u osnovnoj školi.

Kapacitet stare kotlarnice nije bio dovoljan da podmiri potrebe novog vrtića i sportske dvorane koju je opština nameravala da gradi. Osim što je bilo potrebno da obezbede dodatno potrebno grejanje, predstavnici opštine hteli su da to urade, po rečima predsednika opštine Dobrepolje Janeza Pavlina, na energetski efikasan i ekološki prihvatljiv način.

Ugovor o koncesiji za obnavljanje sistema grejanja u opštini Dobrepolje potpisan je krajem aprila ove godine, a GGE je na samom isteku novembra meseca zvanično predao novu kotlarnicu opštini. Ugovor javno privatnog partnerstva potpisan je na 15 godina.

Nova kotlarnica donosi poboljšanja opštini, pre svega niže troškove upravljanja, nižu potrošnju energije i nultu emisiju CO2, navodi se u saopštenju GGE.

U okvivru renoviranja sistema grejanja u opštini, GGE je uspostavio novu nezavisnu kotlarnicu koja osim kotla na biomasu i pripadajuće opreme, ima i skladišni prostor za drvo.

Nova kotlarnica je priključena na staru, a jedan od postojećih kotlova na lož ulje je zadržan kao rezerva za slučaj havarije ili povećane potrošnje.

Zbog prelaska na biomasu, emisije CO2 u životnu sredinu ubuduće će biti smanjene za 116 tona godišnje, naveo je Pavlin. Dodatna prednost je što se drvna biomasa koja se koristi za kotao proizvodoi  u samoj opštini.

Kada su u pitanju korisnici, nova integrisana distributivna stanica sa tehničkim intervencijama doprineće boljem i lakšem regulisanju temperature u prostorijama, što će značajno uticati na poboljšanje udobnosti i kvaliteta života dece i zaposlenih, rekao je Nejc Frumen, direktor tehničkog razvoja u GGE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Artur Lorkowski energetska zajednica direktor

Poljski diplomata Artur Lorkovski novi direktor Energetske zajednice

04 децембра 2021 - On je na toj poziciji zamenio Janeza Kopača koji je devet godina bio direktor Sekretarijata Energetske zajednice

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.