Vesti

Slovenačka opština Dobrepolje dobila novi kotao na biomasu

Slovenacka-opstina-Dobrepolje-dobila-novi-kotao-na-biomasu

Slika: GGE

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka opština Dobrepolje dobila je novu kotlarnicu sa bojlerom na biomasu, zahvaljujući saradnji sa Regionalnom kompanijom za energetske usluge GGE. Novi kotao kapaciteta 250 KW koristiće 17 odsto manje primarne energije.

Novi kotao na drvnu sečku koristi najnapredniju tehnologiju koja je trenutno dostupna, i namenjen je grejanju osnovne škole, dva vrtića, sportske dvorane i teretane u opštini. Do sada su se škola i vrtić grejali na fosilno gorivo (lož ulje) iz centralne kotlarnice koja se nalazila u osnovnoj školi.

Kapacitet stare kotlarnice nije bio dovoljan da podmiri potrebe novog vrtića i sportske dvorane koju je opština nameravala da gradi. Osim što je bilo potrebno da obezbede dodatno potrebno grejanje, predstavnici opštine hteli su da to urade, po rečima predsednika opštine Dobrepolje Janeza Pavlina, na energetski efikasan i ekološki prihvatljiv način.

Ugovor o koncesiji za obnavljanje sistema grejanja u opštini Dobrepolje potpisan je krajem aprila ove godine, a GGE je na samom isteku novembra meseca zvanično predao novu kotlarnicu opštini. Ugovor javno privatnog partnerstva potpisan je na 15 godina.

Nova kotlarnica donosi poboljšanja opštini, pre svega niže troškove upravljanja, nižu potrošnju energije i nultu emisiju CO2, navodi se u saopštenju GGE.

U okvivru renoviranja sistema grejanja u opštini, GGE je uspostavio novu nezavisnu kotlarnicu koja osim kotla na biomasu i pripadajuće opreme, ima i skladišni prostor za drvo.

Nova kotlarnica je priključena na staru, a jedan od postojećih kotlova na lož ulje je zadržan kao rezerva za slučaj havarije ili povećane potrošnje.

Zbog prelaska na biomasu, emisije CO2 u životnu sredinu ubuduće će biti smanjene za 116 tona godišnje, naveo je Pavlin. Dodatna prednost je što se drvna biomasa koja se koristi za kotao proizvodoi  u samoj opštini.

Kada su u pitanju korisnici, nova integrisana distributivna stanica sa tehničkim intervencijama doprineće boljem i lakšem regulisanju temperature u prostorijama, što će značajno uticati na poboljšanje udobnosti i kvaliteta života dece i zaposlenih, rekao je Nejc Frumen, direktor tehničkog razvoja u GGE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa granici Srbijom

Rumunski novinari otkrili projekat ogromnog energetskog kompleksa na granici sa Srbijom

13. decembar 2017. - Novinarski izveštaj u Rumuniji je otkrio neaktivan projekat reverzibilne hidroelektrane, solarne i vetroelektrane od 1,9 milijardi evra.

EU obavezan udeo obnovljivih izvora energetskom miksu 2030 42 5

EU podiže obavezan udeo obnovljivih izvora u energetskom miksu za 2030. na 42,5 odsto

13. decembar 2017. - U EU je postignut preliminarni dogovor da se udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije najkasnije 2030. podigne do 42,5 odsto

solarni podkast solarni paneli subvencije balkan green energy news

Druga epizoda solarnog podkasta: domaćinstva i firme predali zahteve za priključenje solarnih panela snage 200 MW

13. decembar 2017. - Solarni podkast Sve što ste želeli da znate o solarnim panelima, a niste imali koga da pitate odgovara na pitanja koja muče buduće i sadašnje prozjumere

EPBIH obezbedio finansiranje vetroelektrane na Vlašiću snage 50 MW

EPBIH obezbedio finansiranje za vetroelektranu Vlašić

13. decembar 2017. - Vijeće ministara BiH je odobrilo zaduživanje kod EIB-a od 36 miliona evra za izgradnju vetroelektrane Vlašić, snage 50 megavata