Vesti

Slovenačka opština Dobrepolje dobila novi kotao na biomasu

Slovenacka-opstina-Dobrepolje-dobila-novi-kotao-na-biomasu

Slika: GGE

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

13.12.2017.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Slovenačka opština Dobrepolje dobila je novu kotlarnicu sa bojlerom na biomasu, zahvaljujući saradnji sa Regionalnom kompanijom za energetske usluge GGE. Novi kotao kapaciteta 250 KW koristiće 17 odsto manje primarne energije.

Novi kotao na drvnu sečku koristi najnapredniju tehnologiju koja je trenutno dostupna, i namenjen je grejanju osnovne škole, dva vrtića, sportske dvorane i teretane u opštini. Do sada su se škola i vrtić grejali na fosilno gorivo (lož ulje) iz centralne kotlarnice koja se nalazila u osnovnoj školi.

Kapacitet stare kotlarnice nije bio dovoljan da podmiri potrebe novog vrtića i sportske dvorane koju je opština nameravala da gradi. Osim što je bilo potrebno da obezbede dodatno potrebno grejanje, predstavnici opštine hteli su da to urade, po rečima predsednika opštine Dobrepolje Janeza Pavlina, na energetski efikasan i ekološki prihvatljiv način.

Ugovor o koncesiji za obnavljanje sistema grejanja u opštini Dobrepolje potpisan je krajem aprila ove godine, a GGE je na samom isteku novembra meseca zvanično predao novu kotlarnicu opštini. Ugovor javno privatnog partnerstva potpisan je na 15 godina.

Nova kotlarnica donosi poboljšanja opštini, pre svega niže troškove upravljanja, nižu potrošnju energije i nultu emisiju CO2, navodi se u saopštenju GGE.

U okvivru renoviranja sistema grejanja u opštini, GGE je uspostavio novu nezavisnu kotlarnicu koja osim kotla na biomasu i pripadajuće opreme, ima i skladišni prostor za drvo.

Nova kotlarnica je priključena na staru, a jedan od postojećih kotlova na lož ulje je zadržan kao rezerva za slučaj havarije ili povećane potrošnje.

Zbog prelaska na biomasu, emisije CO2 u životnu sredinu ubuduće će biti smanjene za 116 tona godišnje, naveo je Pavlin. Dodatna prednost je što se drvna biomasa koja se koristi za kotao proizvodoi  u samoj opštini.

Kada su u pitanju korisnici, nova integrisana distributivna stanica sa tehničkim intervencijama doprineće boljem i lakšem regulisanju temperature u prostorijama, što će značajno uticati na poboljšanje udobnosti i kvaliteta života dece i zaposlenih, rekao je Nejc Frumen, direktor tehničkog razvoja u GGE.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska vodonik studija plana razvoja i primjene hrvatske strategije za vodik

U Hrvatskoj se sprovode 32 projekta za zeleni vodonik

13. decembar 2017. - Hrvatska, kako se navodi u Studiji plana razvoja i primene Hrvatske strategije za vodik do 2050, ima dobre preduslove za uspostavljanje proizvodnje i korišćenja obnovljivog vodonika

Schletter Group siri Jugoistocnoj Evropi pridruzivanjem kompaniji Enstall

Schletter Group se širi u Jugoistočnoj Evropi, osnažen pridruživanjem kompaniji Enstall

13. decembar 2017. - Enstall preuzima provajdera sistema za montažu solarnih panela Schletter Group, sa sedištem u Kirhdorfu u Bavarskoj

ephzhb solar hodovo javna nabavka

EPHZHB traži izvođača za gradnju prve faze solarne elektrane u Hodovu

13. decembar 2017. - Lokacija na kojoj će biti izgrađena solarna elektrana u vlasništvu najmanje od tri državne elektroprivrede u BiH je poslovna zona Hodovo

Liderka odrzive energetike 2024

Izbor za Liderku održive energetike za 2024. godinu – prijave do 10. septembra

13. decembar 2017. - WISE Srbija mreža žena u održivoj energetici pod pokroviteljstvom Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ objavljuje konkurs za izbor Liderke održive energetike za 2024. godinu