OIE

Slovaci grade fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Slovačka kompanija Holc-konsalting će u Makedoniji graditi fabriku za proizvodnju peleta od poljoprivrednog i šumskog otpada.

Prema pisanju makedonskih medija, državna kompanija Makedonski šumi potpisala je memorandum o saradnji sa slovačkom kompanijom Holc-konsalting koja se bavi proizvodnjom peleta i peći na pelet. Slovačka kompanija će u fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji uložiti 10 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Makedonska kompanija će, s druge strane, obezbediti sirovinu i logističku pomoć za izgradnju postrojenja.

Lokacija na kojoj će postrojenje biti građeno još nije poznata, a Holc-konsalting razmatra dve opcije. Odluka će biti doneta u naredne dve nedelje, javili su mediji. Za sada se zna da bi lokacija trebalo da se nalazi u blizini Koridora 10 i pruge.

Holc-konsalting planira izvoz biomase dobijene od šumskog i poljoprivrednog otpada koji do sada nije korišćen uglavnom u Italiju. Pet do sedam odsto proizvodnje biće plasirano na makedonsko tržište. Kompanija ne planira da se oslanja samo na sirovine poreklom iz Makedonije, već i da ih uvozi iz SAD i Ukrajine.

Holc-konsalting, kompanija sa sedištem u Trenčinu u Slovačkoj, osnovana je 2012. godine sa ciljem da obezbedi efikasna rešenja za grejanje po niskoj ceni. Prema najavama, investiciju u pogon za proizvodnju peleta u Makedoniji pratiće izgradnja i postrojenja za proizvodnju peći na pelet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

9. februar 2017. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane u Hrvatskoj na na rubu propasti

9. februar 2017. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

9. februar 2017. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

9. februar 2017. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane