OIE

Slovaci grade fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Slovačka kompanija Holc-konsalting će u Makedoniji graditi fabriku za proizvodnju peleta od poljoprivrednog i šumskog otpada.

Prema pisanju makedonskih medija, državna kompanija Makedonski šumi potpisala je memorandum o saradnji sa slovačkom kompanijom Holc-konsalting koja se bavi proizvodnjom peleta i peći na pelet. Slovačka kompanija će u fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji uložiti 10 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Makedonska kompanija će, s druge strane, obezbediti sirovinu i logističku pomoć za izgradnju postrojenja.

Lokacija na kojoj će postrojenje biti građeno još nije poznata, a Holc-konsalting razmatra dve opcije. Odluka će biti doneta u naredne dve nedelje, javili su mediji. Za sada se zna da bi lokacija trebalo da se nalazi u blizini Koridora 10 i pruge.

Holc-konsalting planira izvoz biomase dobijene od šumskog i poljoprivrednog otpada koji do sada nije korišćen uglavnom u Italiju. Pet do sedam odsto proizvodnje biće plasirano na makedonsko tržište. Kompanija ne planira da se oslanja samo na sirovine poreklom iz Makedonije, već i da ih uvozi iz SAD i Ukrajine.

Holc-konsalting, kompanija sa sedištem u Trenčinu u Slovačkoj, osnovana je 2012. godine sa ciljem da obezbedi efikasna rešenja za grejanje po niskoj ceni. Prema najavama, investiciju u pogon za proizvodnju peleta u Makedoniji pratiće izgradnja i postrojenja za proizvodnju peći na pelet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

9. februar 2017. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. februar 2017. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. februar 2017. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. februar 2017. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage