OIE

Slovaci grade fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Slovačka kompanija Holc-konsalting će u Makedoniji graditi fabriku za proizvodnju peleta od poljoprivrednog i šumskog otpada.

Prema pisanju makedonskih medija, državna kompanija Makedonski šumi potpisala je memorandum o saradnji sa slovačkom kompanijom Holc-konsalting koja se bavi proizvodnjom peleta i peći na pelet. Slovačka kompanija će u fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji uložiti 10 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Makedonska kompanija će, s druge strane, obezbediti sirovinu i logističku pomoć za izgradnju postrojenja.

Lokacija na kojoj će postrojenje biti građeno još nije poznata, a Holc-konsalting razmatra dve opcije. Odluka će biti doneta u naredne dve nedelje, javili su mediji. Za sada se zna da bi lokacija trebalo da se nalazi u blizini Koridora 10 i pruge.

Holc-konsalting planira izvoz biomase dobijene od šumskog i poljoprivrednog otpada koji do sada nije korišćen uglavnom u Italiju. Pet do sedam odsto proizvodnje biće plasirano na makedonsko tržište. Kompanija ne planira da se oslanja samo na sirovine poreklom iz Makedonije, već i da ih uvozi iz SAD i Ukrajine.

Holc-konsalting, kompanija sa sedištem u Trenčinu u Slovačkoj, osnovana je 2012. godine sa ciljem da obezbedi efikasna rešenja za grejanje po niskoj ceni. Prema najavama, investiciju u pogon za proizvodnju peleta u Makedoniji pratiće izgradnja i postrojenja za proizvodnju peći na pelet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

coldplay-turneja-emisije-co2

Coldplay smanjuje emisije CO2 na svetskoj turneji uz pomoć kinetičke energije publike

15 октобра 2021 - Bend će koristiti solarne panele, biogorivo, mobilnu punjivu bateriju, kao i specijalni pod kojim će se kinetička energija koju proizvode pokreti publike pretvarati u struju za nastup.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

solarni-paneli-HEP-elektrane

HEP gradi 168 MW solarnih elektrana u saradnji sa gradovima i opštinama

14 октобра 2021 - Hrvatska elektroprivreda (HEP) je potpisala sporazume o razvoju još sedam solarnih elektrana. ukupne snage 60 MW i procenjene vrednosti 380 miliona kuna.

Ivicom kod Kuceva drugu vetroelektranu Srbiji

Ivicom će kod Kučeva izgraditi svoju drugu vetroelektranu u Srbiji

14 октобра 2021 - Austrijski Ivicom namerava da pored svog vetroparka u izgradnji instalira još jednu celinu, kapaciteta 150 megavata, u opštini Kučevo