OIE

Slovaci grade fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji

Foto: Pixabay

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.02.2017.

Komentari

0

Podeli

Slovačka kompanija Holc-konsalting će u Makedoniji graditi fabriku za proizvodnju peleta od poljoprivrednog i šumskog otpada.

Prema pisanju makedonskih medija, državna kompanija Makedonski šumi potpisala je memorandum o saradnji sa slovačkom kompanijom Holc-konsalting koja se bavi proizvodnjom peleta i peći na pelet. Slovačka kompanija će u fabriku za proizvodnju peleta u Makedoniji uložiti 10 miliona evra i zaposliti 500 radnika.

Makedonska kompanija će, s druge strane, obezbediti sirovinu i logističku pomoć za izgradnju postrojenja.

Lokacija na kojoj će postrojenje biti građeno još nije poznata, a Holc-konsalting razmatra dve opcije. Odluka će biti doneta u naredne dve nedelje, javili su mediji. Za sada se zna da bi lokacija trebalo da se nalazi u blizini Koridora 10 i pruge.

Holc-konsalting planira izvoz biomase dobijene od šumskog i poljoprivrednog otpada koji do sada nije korišćen uglavnom u Italiju. Pet do sedam odsto proizvodnje biće plasirano na makedonsko tržište. Kompanija ne planira da se oslanja samo na sirovine poreklom iz Makedonije, već i da ih uvozi iz SAD i Ukrajine.

Holc-konsalting, kompanija sa sedištem u Trenčinu u Slovačkoj, osnovana je 2012. godine sa ciljem da obezbedi efikasna rešenja za grejanje po niskoj ceni. Prema najavama, investiciju u pogon za proizvodnju peleta u Makedoniji pratiće izgradnja i postrojenja za proizvodnju peći na pelet.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

iberdrola-solarna-elektrana

U Španiji puštena u rad najveća solarna elektrana u Evropi

12 августа 2022 - Elektrana kompanije Iberdrola na zapadu Španije ima 1,5 miliona solarnih panela i kapacitet od 590 MW

Solarni-Paneli

Solarni paneli u američkim školama povećali plate nastavnicima

10 августа 2022 - Solarni paneli postavljeni su u hiljadama škola širom Amerike, a broj obrazovnih institucija koje usvajaju ovaj model je sve veći

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski