Životna sredina

Sledi rad na finalizaciji Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, zvanično dostavljanje EK planira se krajem 2019.

pregovaracka-pozicija-poglavlje-27

Foto: Facebook/Ministarstvo zaštite životne sredine

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.03.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija je dostavila komentare na drugi nacrt Pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 (životna sredina i klimatske promene) i nadležni sada očekuju da Pregovaračka pozicija bude završena tokom godine i dostavljena Vladi Srbije na usvajanje u oktobru 2019. godine.

Ako Pregovaračka pozicija bude zvanično dostavljena Evropskoj komisiji (EK) u decembru 2019. godine, kao što se planira, prvi mogući trenutak za otvaranje Poglavlja 27 biće jun 2020. godine, rečeno je na poslednjem sastanku Pregovaračke grupe 27.

„Ovaj sastanak Pregovaračke grupe 27 je prekretnica, jer se sada Pregovaračka pozicija za Poglavlje 27 mora finalizovati relativno brzo“, rekao je Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i predsednik Pregovaračke grupe 27. Karić je pozvao i druge državne organe, uključujući Ministarstvo finansija, da pomognu u pripremi Pregovaračke pozicije.

pregovaracka-pozicija-poglavlje-27-Tanja-Miscevic-i-Ivan-Karic
Slika: Tanja Miščević i Ivan Karić

 

Više od 8 milijardi evra potrebno za sektor otpada i voda

Prema trenutnim procenama biće potrebno investirati preko 8 milijardi evra u sektor otpada i voda, od čega se procenjuje da će nešto manje od polovine biti potrebno uložiti u sektor otpada, izjavio je nedavno Karić u intervjuu za Balkan Green Energy News.

„Za sada koristimo pretpristupne fondove EU, a kada postanemo članica, imaćemo pristup kohezionim i strukturnim fondovima. Mi u ovom trenutku očekujemo oko 50% sredstava iz EU fondova, i u pretpristupnom periodu i kada postanemo članica EU, a ostatak novca očekujemo da bude obezbeđen iz nacionalnog budžeta (Zeleni fond, Fond za vode…) –  oko 30%, dok bi oko 20% bilo obezbeđeno kroz kredite, javno-privatna partnerstva (JPP), privatne i druge investicije“, rekao je Karić.

Opredeljeno 500 miliona dinara za pomoć lokalnim samoupravama

Ministarstvo zaštite životne sredine u međuvremenu je saopštilo da je opredelilo oko 500 miliona dinara iz budžetskih sredstava kojima raspolaže za pomoć lokalnim samoupravama u rešavanju pitanja sanacije nesanitarnih deponija i prečišćavanja otpadnih voda.

Opredeljenim sredstvima biće obezbeđena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom infrastrukturom, i izrada projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) deponija – smetlišta, namenjena lokalnim samoupravama koje su se odazvale na javni poziv Ministarstva i ispunjavaju neophodne uslove.

Ministarstvo je objavilo i preliminarne liste jedinica lokalne samouprave koje ispunjavaju uslove za izradu projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) deponija – smetlišta i koje ispunjavaju uslove za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom infrastrukturom.

Na listi za projekte sanacije i remedijacije nesanitarnih deponija su Trgovište, Blace, Koceljeva, Plandište, Osečina, Ljig, Pančevo, Vršacc, Vrbas, Užice, Vladičin Han, Vrnjačka Banja, Vranje, Kučevo, Vladimirci, Veliko Gradište, Bor, Irig, Merošina, Ćuprija, Ražanj, Paraćin, Zrenjanin, Bački Petrovac, Gadžin Han, Žabalj, Sombor, Novi Kneževac, Leskovac, Lapovo, Šid i Subotica.

Na listi za projekte za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda su Babušnica, Bela Palanka, Medveđa, Mionica, Nova Varoš, Ražanj, Boljevac, Priboj, Sokobanja, Ljubovija, Vrnjačka Banja, Majdanpek, Aranđelovac, Apatin, Bečej, Sremska Mitrovica, Kikinda, Sremski Karlovci, Ruma, Bačka Palanka, Pećinci, Subotica, Beočin, Irig, Svrljig, Rekovac, Lebane, Vlasotince, Veliko Gradište, Paraćin, Bački Petrovac i Lapovo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

18. mart 2019. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

18. mart 2019. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

18. mart 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

Industrija plastike decenijama obmanjuje potrošače tvrdnjama o reciklaži

18. mart 2019. - Predstavnici industrije plastike promovišu recikliranje kao rešenje pitanja otpada iako znaju da ono nije ni tehnički ni ekonomski održivo