Električna energija

Skupština akcionara EPCG odlučila da se isplati dividenda od 55,3 miliona evra

Skupstina-akcionara-EPCG-odlucila-da-se-isplati-dividenda-od-553-miliona-evra

Slika: EPCG

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučila je da se isplati dividenda u iznosu od 55,3 miliona evra. Dividenda će biti isplaćena iz neraspoređene dobiti, a bruto vrednost po akciji je 0,4214 evra.

Na 16. redovnoj Skupštini akcionara, održanoj u Nikšiću, donete su odluke o usvajanju finansijskih i konsolidovanih izveštaja za 2017. godinu, o usvajanju Izveštaja o poslovanju kompanije, o pokriću gubitaka, kao i o raspodeli akumulirane dobiti i isplati dividende. Skupština je usvojila odluku o izboru revizora, kupovini akcija, kao i o razrešenju i imenovanju članova Odbora direktora.

Nepovoljna hidrološka situacija u 2017. je uticala na smanjenje proizvodnje, pa je proizvedenih 2.190 GWh bilo 26% manje od plana, saopštio je EPCG. Ukupno je potrošeno 2.270 GWh što je rekordna potrošnja ikada zabeležena, i bila je veća od planirane 6,36%.

U toku 2017. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate 2,5 odsto veći u odnosu na ukupno fakturisanu prodaju u 2017. godini. Kapitalna ulaganja iznosila su 5,83 miliona evra, i to većina u sektoru proizvodnje.

Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Oreste Bramanti i Massimo Tiberga.

Da li će isplata 205 miliona evra ugroziti poslovanje

Odluka Skupštine akcionara da se odobri kupovina više od 13 miliona sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A  po ceni od 3,96 evra po akciji izazvala je polemike.

Ova odluka neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede, izjavio je Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG). On je naveo i da ova transakcija neće EPCG ostaviti bez keša.

“EPCG će i dalje nakon toga imati značajna sredstva na svojim računima, dok te akcije u periodu od godinu dana od njihove kupovine mogu biti prodate na berzi ili nekom novom partneru, pa keš može biti vraćen u firmu“, rekao je Noveljić.

Manjinski akcionari, međutim, smatraju da će ta transakcija biti štetna za EPCG.

„Odlukama koje smo doneli iz kompanije se odliva 205 miliona evra. Nije reč o tome da li će ostati nešto keša nego da li će EPCG moći da bude nosilac razvoja energetskog sektora. EPCG će morati da se zadužuje i za običan remont“, rekao je manjinski akcionar Dejan Mijović, prenosi RTCG.

Pre mesec dana EPCG je saopštila da je u prvoj polovini 2018. godine ostvarila neto dobit od 42,8 miliona evra, kao i da je neto dobit EPCG grupe za 12 meseci prošle godine bila 1,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.

neto-gubitak-eps

EPS napravio neto gubitak od 29,8 milijardi dinara u prvom kvartalu

30 јуна 2022 - Loš rezultat EPS objašnjava velikim padom proizvodnje, kupovinom električne energije na tržištu i zamrznutim cenama za krajnje kupce

Preokret klimatske politike G7 lideri ulaganje LNG gas nuklearke

Preokret klimatske politike G7: lideri podržali ulaganje u LNG, gas, nuklearke

29 јуна 2022 - G7 se formalno drži klimatskih ciljeva, a za to vreme promoviše LNG i fosilni gas uopšte kao i nuklearne elektrane

nasa-nuklearka-mesec

NASA planira da postavi nuklearku na Mesecu

28 јуна 2022 - Uspešno postavljanje ovakvih sistema bi stvorilo temelje za dugoročne misije na Mesec i Mars, tvrdi NASA