Električna energija

Skupština akcionara EPCG odlučila da se isplati dividenda od 55,3 miliona evra

Skupstina-akcionara-EPCG-odlucila-da-se-isplati-dividenda-od-553-miliona-evra

Slika: EPCG

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučila je da se isplati dividenda u iznosu od 55,3 miliona evra. Dividenda će biti isplaćena iz neraspoređene dobiti, a bruto vrednost po akciji je 0,4214 evra.

Na 16. redovnoj Skupštini akcionara, održanoj u Nikšiću, donete su odluke o usvajanju finansijskih i konsolidovanih izveštaja za 2017. godinu, o usvajanju Izveštaja o poslovanju kompanije, o pokriću gubitaka, kao i o raspodeli akumulirane dobiti i isplati dividende. Skupština je usvojila odluku o izboru revizora, kupovini akcija, kao i o razrešenju i imenovanju članova Odbora direktora.

Nepovoljna hidrološka situacija u 2017. je uticala na smanjenje proizvodnje, pa je proizvedenih 2.190 GWh bilo 26% manje od plana, saopštio je EPCG. Ukupno je potrošeno 2.270 GWh što je rekordna potrošnja ikada zabeležena, i bila je veća od planirane 6,36%.

U toku 2017. godine smanjena su potraživanja kod distributivnih kupaca i ostvaren stepen naplate 2,5 odsto veći u odnosu na ukupno fakturisanu prodaju u 2017. godini. Kapitalna ulaganja iznosila su 5,83 miliona evra, i to većina u sektoru proizvodnje.

Za članove Odbora direktora izabrani su Đoko Krivokapić, Ranko Milović, Ljubo Knežević, Samir Hodžić, Vladan Radulović, Oreste Bramanti i Massimo Tiberga.

Da li će isplata 205 miliona evra ugroziti poslovanje

Odluka Skupštine akcionara da se odobri kupovina više od 13 miliona sopstvenih akcija od italijanske kompanije A2A  po ceni od 3,96 evra po akciji izazvala je polemike.

Ova odluka neće ugroziti poslovanje Elektroprivrede, izjavio je Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG, prenosi Radio-televizija Crne Gore (RTCG). On je naveo i da ova transakcija neće EPCG ostaviti bez keša.

“EPCG će i dalje nakon toga imati značajna sredstva na svojim računima, dok te akcije u periodu od godinu dana od njihove kupovine mogu biti prodate na berzi ili nekom novom partneru, pa keš može biti vraćen u firmu”, rekao je Noveljić.

Manjinski akcionari, međutim, smatraju da će ta transakcija biti štetna za EPCG.

“Odlukama koje smo doneli iz kompanije se odliva 205 miliona evra. Nije reč o tome da li će ostati nešto keša nego da li će EPCG moći da bude nosilac razvoja energetskog sektora. EPCG će morati da se zadužuje i za običan remont”, rekao je manjinski akcionar Dejan Mijović, prenosi RTCG.

Pre mesec dana EPCG je saopštila da je u prvoj polovini 2018. godine ostvarila neto dobit od 42,8 miliona evra, kao i da je neto dobit EPCG grupe za 12 meseci prošle godine bila 1,5 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

Crna Gora i Republika Srpska formiraju ekspertski tim za ocenu uticaja HE Buk Bijela na Taru

26 July 2021 - Ministarstva ekologije Crne Gore i RS dogovorila su osnivanje ekspertskog tima koji će ispitati mogući uticaj HE Buk Bijela na reku Taru.

EPCG isplacuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

EPCG isplaćuje dividendu u vrednosti od 31 miliona evra

23 July 2021 - Sredstava za isplatu akcionarima obezbeđena su iz neraspoređene dobiti kompanije u vrednosti od 59,5 miliona evra.

coric Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krsko

Ćorić: Hrvatska je zainteresovana za gradnju drugog bloka nuklearke Krško

22 July 2021 - NE Krško je siguran i stabilan izvor energije, takvi izvori su važni za Hrvatsku, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

energetika 2021 zlatibor savez energeticara

Poruka stručnjaka sa konferencije Energetika 2021: napuštanje uglja i prelaz na obnovljive izvore rešenje za razvoj energetike Srbije

22 July 2021 - Optimalno rešenje je hibridni model koji znači napuštanje uglja uz okretanje obnovljivim izvorima energije, i korišćenje gasa i vodonika.