OIE

Skoro svaki građanin u Bosni i Hercegovini želi svoju solarnu elektranu

federacija bih solarni paneli prosumeri operator za oieiek

Foto: Operator za OIEiEK

Objavljeno

22.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.01.2024.

Komentari

0

Podeli

Interesovanje građana Federacije BiH da instaliraju solarne panele i postanu prozjumeri je ogroman, potvrdilo je istraživanje Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK). Kako bi podržao njihove planove, Operator za OIEiEK najavio je subvencije, ali i mere da se otklone nedostaci prilikom instaliranja solarnih elektrana na koje su građani ukazali.

U periodu od početka septembra do 31. decembra 2023. Operator za OIEiEK je sproveo istraživanje o zainteresovanosti građana Federacije BiH za potencijalna ulaganja u izgradnju solarnih elektrana i sticanje statusa prozjumera.

Ukupno je 97,3 odsto anketiranih građana Federacije BiH iskazalo interes za izgradnju solarnih elektrana, navodi se u izveštaju o rezultatima istraživanja.

Po mišljenju anketiranih građana Federacije BiH najveći interes za izgradnju ovih elektroenergetskih postrojenja iskazan je za područje Hercegovačko-neretvanskog kantona (19,8 odsto), a zatim slede Kanton Sarajevo (19,6 odsto) i Zeničko-dobojski kanton (16,1 odsto).

Ako građani dobiju subvencije, procenat je 99 odsto

Procenat je još veći i dostiže 99 odsto, ukoliko bi se građanima obezbedila jednokratna finansijska potpora-subvencija u određenom procentualnom iznosu vrednosti investicije.

Po mišljenju anketiranih građana prosek od 50 odsto iznosa subvencije, od ukupne vrednosti investicije, je dovoljan kako bi se odlučili za izgradnju ovih elektroenergetskih postrojenja, navodi se u izveštaju.

Operator za OIEiEK je naveo da je cilj ankete bio da se prikupe podaci o stavovima građana o jednokratnoj finansijskoj pomoći za izgradnju solarnih elektrana, što je jedna od njegovih novih nadležnosti prema novom Zakonu o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Operator za OIEiEK imaće zadatak da dodeljuje subvencije građanima

Zakon predviđa, kako se dodaje, da Operator preuzme nadležnost za sprovođenje jednokratnog sufinansiranja izgradnje postrojenja prozjumera iz kategorije domaćinstva.

Postupak sufinansiranja definisaće se Programom o sufinansiranju prozjumera iz kategorije domaćinstva koji će doneti Operator za OIEiEK. Program će sadržati način dodele jednokratnog sufinansiranja, socijalni aspekt, visinu, kriterijume, kao i odredbe o ravnomernom regionalnom učešću.

Prepreke: Nedostatak novca, komplikovane procedure i informacije

Kao najveće prepreke za ulaganje u izgradnju solarnih elektrana za prozjumere anketirani građani su istakli nedostatak finansijskih sredstava, kao i nejasne i komplikovane procedure za dobijanje potrebnih dozvola, te dug proces postupanja relevantnih institucija po zahtevima.

Osim toga, anketirani smatraju da je nivo informisanosti o procedurama ulaganja u izgradnju solarnih elektrana nizak, kao i o benefitima ulaganja u izgradnju ovih postrojenja.

Cilj je da procedura za instaliranje solanrih panela za građane bude ista u celoj Federaciji BiH

Operator za OIEiEK je anveo da je svestan odgovornosti svoje uloge za 2024. planirao i edukativne radionice i zajedničke sastanke sa predstavnicima kantonalnih ministarstava, lokalnih zajednica, medija, kao i javnu kampanju informisanja javnosti o koristima ulaganja u izgradnju solarnih elektrana za prozjumere.

Kampanja će, kako je navela ova institucija, posebno biti usmerena na kantone Federacije BiH u kojima je, prema rezultatima ankete, interes za sticanje statusa prozjumera bio nnajmanji.

S ciljem pojednostavljenja procedura dobijanja dozvola Operator za OIEiEK će na zajedničkim sastancima sa predstavnicima nadležnih institucija tražiti da na nivou cele Federacije BiH procedure za građane budu jednake i pojednostavljene za instaliranje solarnih panela na sopstvenom stambenom objektu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

22. januar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

22. januar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

22. januar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

22. januar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji