Energetska efikasnost

Skoplje domaćin MVP treninga

Skoplje MVP trening

Slika: GIZ ORF-EE

Objavljeno

18.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.11.2016.

Komentari

0

Podeli

Centar za energetsku efikasnost Makedonije (MACEF), sa sjedištem u Skoplju, je 9. novembra bio domaćin 4. Sastanka partnera konzorcija projekta Facilitating multi-level governance in Energy Efficiency (multEE).

Sastanak je okupio važne partnere iz zemalja EU kao i drugih. Drugi dan okupljanja je obilježio trening namijenjen upoznavanju sa sistemom za praćenje i verifikaciju (MVP) mjera energetske efikasnosti. Trening je implementiran od strane GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnosta, u bliskoj saradnji sa MACEF-om. Ovaj događaj okupio je predstavnike ministarstava, istraživačkih institucija, energetskih agencija kao i drugih.

Fokus okupljanja bilo je upoznavanje sa prototipom MVP sistema u engleskoj jezičkoj varijanti. Cilj treninga je bio prenos znanja o sistemu za praćenje i verifikaciju partnerskim zemljama, članicama EU i šire. Obuka je obuhvatala učešće do dva nacionalna sistemska administratora iz institucija partnerskih zemalja Makedonije (BJR), Hrvatske, Litvanije, Letonije, Danske, Grčke, i Slovačke.

Dr. Christos Tourkolias, jedan od učesnika na obuci ispred Centra za obnovljive izvore energije i ušteda iz Grčke, izjavio je da je „zanimljiv aspekt treninga bio holistički pristup prezentacije o MVP-u.“ On je dalje objasnio „da će se na osnovu uvođenja MVP sistema u državne sisteme, procesi donošenja odluka u energetskom sektoru unaprijediti, te će praćenje mjera energetske efikasnosti postati efikasnije ne ostavljajući prostor za potencijalna dupliranja broja sprovedenih mjera. Sve to će omogućiti neposredno djelovanje u svakoj od zemalja u slučaju suočavanja sa potencijalnim odstupanjima od inicijalno utvrđenih energetskih ciljeva. “

Osnovna ideja uvođenja sistema na nacionalnom nivou i samog treninga je adekvatna procjena uticaja i rezultata mjera energetske efikasnosti, koji se mogu upotrijebiti u korist oblikovanja i donošenja budućih politika u partnerskim zemljama.

Trening je održan kao aktivnost u sklopu multEE projekta, koji se provodi kroz GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost. Projekt je sufinanciralo njemačkog Saveznog ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, i EU u okviru programa Horizon 2020 namijenjenog istraživanju i inovacijama.

Tagovi: ,
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

18. novembar 2016. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. novembar 2016. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

18. novembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

18. novembar 2016. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.