x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Skoplje domaćin MVP treninga

18.11.2016. | Komentari: 0Autor:

Slika: GIZ ORF-EE
Skoplje domaćin MVP treninga

Centar za energetsku efikasnost Makedonije (MACEF), sa sjedištem u Skoplju, je 9. novembra bio domaćin 4. Sastanka partnera konzorcija projekta Facilitating multi-level governance in Energy Efficiency (multEE).

Sastanak je okupio važne partnere iz zemalja EU kao i drugih. Drugi dan okupljanja je obilježio trening namijenjen upoznavanju sa sistemom za praćenje i verifikaciju (MVP) mjera energetske efikasnosti. Trening je implementiran od strane GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnosta, u bliskoj saradnji sa MACEF-om. Ovaj događaj okupio je predstavnike ministarstava, istraživačkih institucija, energetskih agencija kao i drugih.

Fokus okupljanja bilo je upoznavanje sa prototipom MVP sistema u engleskoj jezičkoj varijanti. Cilj treninga je bio prenos znanja o sistemu za praćenje i verifikaciju partnerskim zemljama, članicama EU i šire. Obuka je obuhvatala učešće do dva nacionalna sistemska administratora iz institucija partnerskih zemalja Makedonije (BJR), Hrvatske, Litvanije, Letonije, Danske, Grčke, i Slovačke.

Dr. Christos Tourkolias, jedan od učesnika na obuci ispred Centra za obnovljive izvore energije i ušteda iz Grčke, izjavio je da je “zanimljiv aspekt treninga bio holistički pristup prezentacije o MVP-u.” On je dalje objasnio „da će se na osnovu uvođenja MVP sistema u državne sisteme, procesi donošenja odluka u energetskom sektoru unaprijediti, te će praćenje mjera energetske efikasnosti postati efikasnije ne ostavljajući prostor za potencijalna dupliranja broja sprovedenih mjera. Sve to će omogućiti neposredno djelovanje u svakoj od zemalja u slučaju suočavanja sa potencijalnim odstupanjima od inicijalno utvrđenih energetskih ciljeva. ”

Osnovna ideja uvođenja sistema na nacionalnom nivou i samog treninga je adekvatna procjena uticaja i rezultata mjera energetske efikasnosti, koji se mogu upotrijebiti u korist oblikovanja i donošenja budućih politika u partnerskim zemljama.

Trening je održan kao aktivnost u sklopu multEE projekta, koji se provodi kroz GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost. Projekt je sufinanciralo njemačkog Saveznog ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, i EU u okviru programa Horizon 2020 namijenjenog istraživanju i inovacijama.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.