OIE

Skladištenje energije: novi život starih baterija iz električnih automobila

Skladištenje energije: novi život starih baterija

Foto: B2U

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Hibridno postrojenje SEPV Sierra kompanije B2U Storage Solutions demonstriralo je tehnologiju EV pack storage (EPS). To rešenje omogućava skladištenje velike količine energije ponovnim korišćenjem rashodovanih baterija za električne automobile.

SEPV Sierra je hibridni solarni i baterijski pogon u Lankasteru u Kaliforniji. Kapacitet skladištenja iznosi 25 megavat-sati, što ga čini najvećim sistemom od upotrebljenih baterija na svetu po bezbednosnom standardu UL 9540, saopšteno je. U postrojenju ima 1.300 paketa baterija.

EPS može da se konfiguriše tako da radi sa baterijama iz svih modela električnih automobila

EPS tehnologija omogućava ponovno korišćenje baterija iz Hondinih i Nissanovih automobila u originalnom obliku, bez troškova prenamene. B2U je uspešno testirao i GM Bolt i Tesla Model 3, čime je dokazana sposobnost EPS sistema da se konfiguriše za rad sa baterijama iz bilo kog električnog automobila.

Sistem može da postigne optimalnu količinu energije uprkos varijacijama u kapacitetu baterija

Paketi baterija električnih automobila se postavljaju u kućišta. Kontrolni ormar EPS sistema po potrebi uključuje i isključuje baterije redno i paralelno povezane nizove tokom ciklusa punjenja i pražnjenja. Na taj način baterije nižeg kapaciteta ne ograničavaju rad jačih baterija. Ovaj pristup omogućava sistemu da postigne optimalan učinak uprkos varijacijama u kapacitetu baterija, kažu u startapu B2U Storage Solutions.

EPS sistem kontinuirano prati i kontroliše svaku bateriju kako bi se osiguralo održavanje radnih specifikacija. Da bi se umanjile potencijalna opasnost, baterijski paketi se automatski isključuju ako bilo koja komponenta odstupi od svojih radnih specifikacija i projektovanih ograničenja.

Hibridna elektrana isporučuje električnu energiju u mrežu, a baterije se pored toga koriste za pružanje mrežnih usluga

Sierra je počela sa komercijalnim radom 2020. godine, a B2U ju je postepeno širio do postizanja ciljanog kapaciteta. Hibridna elektrana isporučuje električnu energiju u mrežu za plasiranje na veleprodajnom tržištu u Kaliforniji, a baterije se pored toga koriste za pružanje mrežnih usluga.

Postrojenje je kompaniji B2U prošle godine donelo preko milion dolara prihoda. Ona razvija i druge slične projekte.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

17. februar 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

17. februar 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

17. februar 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

17. februar 2023. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori