x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Sistemski pristup ključan za razvoj energetske efikasnosti u regionu

05.10.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: CETEOR
Sistemski pristup ključan za razvoj energetske efikasnosti u regionu

Sistemski pristup je ključan za razvoj energetske efikasnosti, dok u zemljama regiona izazov predstavlja veliki broj strategija i akcionih planova na različitim nivoima, rečeno je na skupu o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije održanom u Neumu, u Bosni i Hercegovini. Na skupu je istaknut značaj informisanja javnosti o koristima energetske efikasnosti i ocenjeno da je zakonska regulativa dobra, ali da izazov predstavlja primena zakona.

U Neumu je 28. i 29 septembra održano VI Savetovanje o energetici u BiH, pod nazivom “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi – put ka energetskom zaokretu”, u organizaciji  Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR). Ovogodišnje savetovanje bilo je posvećeno energetskom zaokretu od fosilnih goriva ka energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, uz predstavljanje praktičnih iskustava.

Na skupu su učestvovali predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za oblast energetike, međunarodnih i domaćih organizacija koje realizuju projekte u toj oblasti, lokalnih zajednica, kao i energetski menadžeri i investitori.

Na sesiji posvećenoj strateškom planiranju u energetici, Dubravka Bošnjak, projektna menadžerka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), rekla je da je jedan od najvećih problema u BiH to kako da se sublimira veliki broj energetskih strategija koje postoje na različitim nivoima, odnosno na nivo entiteta, kantona i opština.

Ona je rekla da promene treba da idu od lokalnog nivoa ka gore i dodala da je potreban sistemski pristup razvoju energetske efikasnosti, ali i svih ostalih sektora koji su vezani za to.

Slična situacija je i u Hrvatskoj gde takođe postoji veliki broj strategija. U toj zemlji je 12 do 13 gradova pripremilo svoje akcione planove za energetski odživ razvoj (SEAP) i počelo je da sprovodi mere predviđene tim planovima, ali sada moraju ponovno da urade trogodišnju strategiju energetske efikasnosti, rečeno je na skupu.

Grad Mostar u BiH je, takođe, pripremio akcioni plan za period 2016.-2020. i počeo da ga sprovodi. Dva projekta u oblasti energetske efikasnosti koje je grad podneo u saradnji sa partnerima, finansiraće se sredstvima IPA u iznosu od više od million evra. Reč je o projektima izolacije i obnove zgrada i uvođenja energetski efikasne javne rasvete. Gradske vlasti se nadaju da će u budućnosti moći da formiraju i Fond za energetsku efikasnost.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.