Energetska efikasnost

Sistemski pristup ključan za razvoj energetske efikasnosti u regionu

Sistemski pristup kljucan za razvoj energetske efikasnosti u regionu

Slika: CETEOR

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.10.2017.

Komentari

0

Podeli

Sistemski pristup je ključan za razvoj energetske efikasnosti, dok u zemljama regiona izazov predstavlja veliki broj strategija i akcionih planova na različitim nivoima, rečeno je na skupu o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije održanom u Neumu, u Bosni i Hercegovini. Na skupu je istaknut značaj informisanja javnosti o koristima energetske efikasnosti i ocenjeno da je zakonska regulativa dobra, ali da izazov predstavlja primena zakona.

U Neumu je 28. i 29 septembra održano VI Savetovanje o energetici u BiH, pod nazivom „Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije u praksi – put ka energetskom zaokretu“, u organizaciji  Centra za ekonomski, tehnološki i okolinski razvoj (CETEOR). Ovogodišnje savetovanje bilo je posvećeno energetskom zaokretu od fosilnih goriva ka energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, uz predstavljanje praktičnih iskustava.

Na skupu su učestvovali predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za oblast energetike, međunarodnih i domaćih organizacija koje realizuju projekte u toj oblasti, lokalnih zajednica, kao i energetski menadžeri i investitori.

Na sesiji posvećenoj strateškom planiranju u energetici, Dubravka Bošnjak, projektna menadžerka GIZ Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE), rekla je da je jedan od najvećih problema u BiH to kako da se sublimira veliki broj energetskih strategija koje postoje na različitim nivoima, odnosno na nivo entiteta, kantona i opština.

Ona je rekla da promene treba da idu od lokalnog nivoa ka gore i dodala da je potreban sistemski pristup razvoju energetske efikasnosti, ali i svih ostalih sektora koji su vezani za to.

Slična situacija je i u Hrvatskoj gde takođe postoji veliki broj strategija. U toj zemlji je 12 do 13 gradova pripremilo svoje akcione planove za energetski odživ razvoj (SEAP) i počelo je da sprovodi mere predviđene tim planovima, ali sada moraju ponovno da urade trogodišnju strategiju energetske efikasnosti, rečeno je na skupu.

Grad Mostar u BiH je, takođe, pripremio akcioni plan za period 2016.-2020. i počeo da ga sprovodi. Dva projekta u oblasti energetske efikasnosti koje je grad podneo u saradnji sa partnerima, finansiraće se sredstvima IPA u iznosu od više od million evra. Reč je o projektima izolacije i obnove zgrada i uvođenja energetski efikasne javne rasvete. Gradske vlasti se nadaju da će u budućnosti moći da formiraju i Fond za energetsku efikasnost.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

5. oktobar 2017. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

5. oktobar 2017. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

5. oktobar 2017. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

5. oktobar 2017. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.