Energetska efikasnost

Sijalice iz EU od 1. septembra imaju nove nalepnice za energetske razrede

Sijalice iz EU od 1. septembra imaju nove nalepnice za energetske razrede

Slika: Evropska komisija

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Posle frižidera, mašina za pranje veša i sudova, kao i televizora, od danas, 1. septembra, i sijalice u Evropskoj uniji imaju nove energetske oznake (nalepnice) za energetske razrede. Nove nalepnice, koje se primenjuju i u regionu, pokazuju koji je uređaj energetski efikasniji odnosno koliko električne energije troši.

Kako bi kupci saznali šta se promenilo u označavanju energetskih razreda, ali i dodatno bili informisani o karakteristikama proizvoda, koji moraju da imaju energetske nalepnice, EU je napravila bazu podataka za energetsko označavanje. Novi razredi su uvedeni za frižidere, mašine za pranje veša i sudova, i televizore od 1. marta, a trgovci su imali rok od 14 dana da promene nalepnice. Isti rok imaju i za sijalice – do 15. septembra.

Razlika u potrošnji električne energije između najniže G i najviše A energetske klase ide od 30 do 80 odsto.

Da podsetimo, glavna izmena u energetskom označavanju uređaja je ukidanje nekih razreda i dodavanje novih, ali i promene metodologije za određivanje razreda jednog proizvoda. Stara skala razreda od A do D, koja označava da uređaj sa razredom A ima najmanju, a onaj sa razredom D najveću potrošnju, zamenjena je novom od A do G. Ujedno su ukinuti razredi A+, A++ i A+++.

Kako to izgleda u praksi

U suštini, proizvodi iz navedenih pet grupa primenom nove metodolodije, koju je usvojila EU, moraju dobiti nove energetske razrede. To ne znači da će svi proizvodi koji su bili u razredu A+++ sada biti u razredu C.

Iako, kako je navela Evropska komisija, ovo može biti zbunjujuće, važno je shvatiti da je to jednostavno zbog nove metodologije, i ne menja kvalitet ili performanse proizvoda.

Nova skala primjenjuje drugačije – strože ili realnije – metode izračunavanja razreda

U nekim slučajevima, nova skala primjenjuje drugačije – strože ili realnije – metode izračunavanja razreda. Na primer, prema staroj skali, potrošnja energije za veš-mašine bila je zasnovana na godišnjoj upotrebi, dok se prema novoj proračun zasniva na 100 ciklusa pranja. Za televizore, formula potrošnje energije se promenila, kako bi se uzela u obzir potrošnja unutrašnjih komponenti, a ne samo ekrana.

Osnovni savet za kupce je da proizvode upoređuju na osnovu iste skale, inače poređenje nema smisla. Takođe, ako je razred na nalepnici nekog uređaja mnogo lošiji od starog, to ne znači da je stari bio pogrešan, već da je skala postala mnogo zahtevnija ili da su se kriterijumi propračuna možda promenili, saopštila je Evropska komisija.

energetska-nalepnica-nova-razredi-eu

Baza podataka kao pomoć za kupce

Novina na nalepnicama za energetske razrede je QR kod, čijim korišćenjem potrošači mogu pristupiti EU bazi podataka za energetsko označavanje (EPREL). Od 1. januara 2019. prodavci (proizvođači, uvoznici ili ovlašćeni predstavnici) moraju da unesu podatke o svojim proizvodima u ovu bazu pre nego što ih isporuče na evropsko tržište.

Mogu se naći i podaci o minimanoj garanciji koju nude trgovci

Osim performansi energetske efikasnosti, baza kupcima nudi specifične informacije o modelima. Za frižider, na primer, te informacije mogu obuhvatiti dimenzije modela, detalje o sijalici koju koristi, vrsti pregrada i njihovoj pojedinačnoj zapremini, ili minimalnoj garanciji koju nudi trgovac. Za rasvetu mogu se pročitati informacije o boji (topla bela, neutralna bela, hladno bela), sposobnosti prigušenja, prosečnom veku trajanja, kao i druge karakteristike kvaliteta osvetljenja, uključujući reprodukciju boja i treperenje.

Za frižidere, mašine za veš i pranje sudova, i televizora baza podataka dostupna je od 1. marta, a za rasvetu od 1. septembra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

1. septembar 2021. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

CAN Europe Zapadni Balkan nacionalni energetski i klimatski planovi

CAN Europe: Zapadni Balkan uradio malo ili ništa u pripremi nacionalnih energetskih i klimatskih planova

1. septembar 2021. - Članice Energetske zajednice imaju manje od mesec dana do isteka roka da dostave nacrte NEKP-ova Sekretarijatu Energetske zajednice

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

1. septembar 2021. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

1. septembar 2021. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.