Mobilnost

Siemens uvodi adaptibilno upravljanje saobraćajnom signalizacijom u Beogradu

Siemens-uvodi-adaptibilni-sistem-upravljanja-saobracajem-u-Beogradu

Foto: Siobhan Dolezal/Pixabay

Objavljeno

30.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka tehnološka kompanija Siemens i Grad Beograd potpisali su Ugovor o nabavci opreme, projektovanju i uspostavljanju sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom u Beogradu (faza 1), vrednosti preko 2,8 milijardi dinara.

Ugovor o uspostavljanju sistema za adaptibilno upravljanje svetlosnom saobraćajnom signalizacijom su potpisali sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, generalni direktor kompanije Siemens u Srbiji Udo Eichlinger i predstavnik Siemens Mobility Bogdan Kravić, saopštio je Grad Beograd.

Ugovor je vredan preko 2,8 milijardi dinara

„Ubuduće će se dužina zelenog ili crvenog svetla, propusna moć i zaustavljanje automobila određivati softverski na osnovu merenja gustine saobraćaja. Na taj način će se omogućiti bolja propusnost saobraćaja u Beogradu i više zelenih talasa“, izjavio je nakon potpisivanja zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Reč je o trogodišnjem projektu, što znači da će 2021. godine Beograd imati zaokružen adaptibilni zonski sistem upravljanja saobraćajem na 322 raskrsnica sa semaforom, rekao je Vesić. Beograd trenutno ima 650 raskrsnica sa semaforima.

Prema njegovim rečima, svi tramvaji će imati prednost, tako da će onog časa kada se pojave na raskrsnicama dobijati prednost u odnosu na sve ostale vidove saobraćaja, što će omogućiti da javni prevoz ide brže.

Siemens-adaptibilni-sistem-upravljanja-saobracajem-Beograd
Primenom ovog sistema, gužve u saobraćaju će biti manje za 10% do 15%

Primenom ovog sistema, gužve u saobraćaju će biti manje za 10% do 15%, za toliko se ubrzava vreme prolaska automobila kroz grad, a smanjuje se i količina izduvnih gasova i zagađenje u gradu, rekao je Vesić.

„Važno je i to da ovi semafori koriste snagu od jednog vata za razliku od dosadašnjih koji koriste 80 vati, čime ćemo ostvariti i znatnu uštedu električne energije“, rekao je Vesić.

On je dodao da je ovo rešenje deo projekta „pametni grad“ koji Grad Beograd ubrzano priprema sa kineskom kompanijom Huawei o čemu će ugovor biti potpisan tokom jeseni ove godine, a koji će omogućiti da se upotrebom savremenih tehnologija unapredi kvalitet života građana i reše brojni izazovi, poput saobraćajnih gužvi ili komunalnih problema.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

30. septembar 2019. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike

U Bjelom Polju i Pljevljima pokrenuti posebni programi energetske efikasnosti

Građani Bijelog Polja i Pljevalja dobiće subvencije za energetsku efikasnost

30. septembar 2019. - Ministar energetike i rudarstva Crne Gore Saša Mujović inicirao je posebne programe za energetsku efikasnost u opštinama Pljevlja i Bjelo Polje

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeca

Subvencije za energetsku efikasnost za mala i srednja preduzeća

30. septembar 2019. - Mala i srednja preduzeća iz zemalja koje učestvuju u Programu jedinstvenog tržišta EU mogu da se prijave za savetodavnu i finansijsku podršku

solarni paneli reciklaza startap Solar Materials

Revolucionarna tehnologija za recikliranje 98 odsto materijala iz solarnih panela

30. septembar 2019. - Solar Materials osvojio je nagradu Solar Startup Award 2024 za svoje pionirsko rešenje za reciklažu solarnih panela