Električna energija

Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

Photo: YouTube/NewsBeat Social

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nepriznata Turska republika Severni Kipar ratifikovala je sporazum sa Turskom o izgradnji podvodnog kabla za snabdevanje električnom energijom.

Protokol, koji podrazumeva saradnju u oblastima električne energije, nafte, prirodnog gasa i obnovljive energije, odobren je od strane pedesetočlane Skupštine Severnog Kipra. Za je glasalo 39 poslanika, četvorica su bila protiv a sedam nije glasalo.

Turska i Republika Severni Kipar potpisali su protokol na marginama 23. Svetskog energetskog kongresa 11. oktobra prošle godine. Sporazum podrazumeva obnovu energetske infrastrkture, razvoj stabilnog sistema snabdevanja, izgradnju povezanog energetskog sistema, uzajamnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora, primenu propisa u oblasti energetike i istraživanje novih izvora nafte i prirodnog gasa.

Nakon glasanja u Skupštini, ministar privrede i energetike Severnog Kipra Sunat Atun izjavio je da je cilj protokola održiva, jeftina i čista energija. Kako bi to bilo postignuto, zemlja će biti integrisana u turski sistem prenosa energije, dodao je on.

Ministar je pojasnio da će obnovljivi izvori države uskoro biti ponuđeni na tenderu, dok će za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije biti date subvencije.

Predsednik Republikanske turske stranke u Severnom Kipru Tufan Erhurman ocenio je da će sporazum sa Turskom obezbediti lakši pristup jeftinoj i kvalitetnoj električnoj energiji na ostrvu.

Sporazum su odmah nakon potpisivanja kritikovali zvaničnici Kipra, koji tvrde da on nije u skladu sa međunarodnim pravom i da se radi o provokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

20. januar 2017. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

Crna Gora preliminarno odobrila projekte velikih solarnih elektrana

20. januar 2017. - Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za tri planirana fotonaponska postrojenja zbirne snage 265 megavata

Prilep izadavanjem opštinskih obveznica planira da ulaže u obnovljive izvore energije

Prilep planira da proda opštinske obveznice i investira u zelenu energiju

20. januar 2017. - Prilep planira da izda opštinske obveznice u vrednosti od pet miliona evra kako bi obezbedio sredstva za četiri projekta

Fintel vetropark Maestrale Ring Srbiji turbine Windey

Fintel za vetropark Maestrale Ring u Srbiji odabrao turbine kompanije Windey

20. januar 2017. - Italijanski Fintel hoće da za svoj projekat Maestrale Ring od 854 megavata kod Subotice poruči vetroturbine koje proizvodi Zhejiang Windey