x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

20.01.2017. | Komentari: 0Autor:

Photo: YouTube/NewsBeat Social
Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

Nepriznata Turska republika Severni Kipar ratifikovala je sporazum sa Turskom o izgradnji podvodnog kabla za snabdevanje električnom energijom.

Protokol, koji podrazumeva saradnju u oblastima električne energije, nafte, prirodnog gasa i obnovljive energije, odobren je od strane pedesetočlane Skupštine Severnog Kipra. Za je glasalo 39 poslanika, četvorica su bila protiv a sedam nije glasalo.

Turska i Republika Severni Kipar potpisali su protokol na marginama 23. Svetskog energetskog kongresa 11. oktobra prošle godine. Sporazum podrazumeva obnovu energetske infrastrkture, razvoj stabilnog sistema snabdevanja, izgradnju povezanog energetskog sistema, uzajamnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora, primenu propisa u oblasti energetike i istraživanje novih izvora nafte i prirodnog gasa.

Nakon glasanja u Skupštini, ministar privrede i energetike Severnog Kipra Sunat Atun izjavio je da je cilj protokola održiva, jeftina i čista energija. Kako bi to bilo postignuto, zemlja će biti integrisana u turski sistem prenosa energije, dodao je on.

Ministar je pojasnio da će obnovljivi izvori države uskoro biti ponuđeni na tenderu, dok će za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije biti date subvencije.

Predsednik Republikanske turske stranke u Severnom Kipru Tufan Erhurman ocenio je da će sporazum sa Turskom obezbediti lakši pristup jeftinoj i kvalitetnoj električnoj energiji na ostrvu.

Sporazum su odmah nakon potpisivanja kritikovali zvaničnici Kipra, koji tvrde da on nije u skladu sa međunarodnim pravom i da se radi o provokaciji.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.