Električna energija

Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

Photo: YouTube/NewsBeat Social

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nepriznata Turska republika Severni Kipar ratifikovala je sporazum sa Turskom o izgradnji podvodnog kabla za snabdevanje električnom energijom.

Protokol, koji podrazumeva saradnju u oblastima električne energije, nafte, prirodnog gasa i obnovljive energije, odobren je od strane pedesetočlane Skupštine Severnog Kipra. Za je glasalo 39 poslanika, četvorica su bila protiv a sedam nije glasalo.

Turska i Republika Severni Kipar potpisali su protokol na marginama 23. Svetskog energetskog kongresa 11. oktobra prošle godine. Sporazum podrazumeva obnovu energetske infrastrkture, razvoj stabilnog sistema snabdevanja, izgradnju povezanog energetskog sistema, uzajamnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora, primenu propisa u oblasti energetike i istraživanje novih izvora nafte i prirodnog gasa.

Nakon glasanja u Skupštini, ministar privrede i energetike Severnog Kipra Sunat Atun izjavio je da je cilj protokola održiva, jeftina i čista energija. Kako bi to bilo postignuto, zemlja će biti integrisana u turski sistem prenosa energije, dodao je on.

Ministar je pojasnio da će obnovljivi izvori države uskoro biti ponuđeni na tenderu, dok će za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije biti date subvencije.

Predsednik Republikanske turske stranke u Severnom Kipru Tufan Erhurman ocenio je da će sporazum sa Turskom obezbediti lakši pristup jeftinoj i kvalitetnoj električnoj energiji na ostrvu.

Sporazum su odmah nakon potpisivanja kritikovali zvaničnici Kipra, koji tvrde da on nije u skladu sa međunarodnim pravom i da se radi o provokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Brnabic Srbija nece ogranicavati cene elektricne energije

Brnabić: Srbija neće ograničiti cene električne energije

18 октобра 2021 - Elektroprivreda Srbije očekuje odluku Vlade Srbije kako bi na zakonit način mogla firmama da ponudi adekvatnije cene.

EPS najavio investicije u zelenu energiju

EPS najavio investicije u zelenu energiju

15 октобра 2021 - EPS namerava da do kraja decenije instalira solarne elektrane ukupne snage 240 megavata i još 100 megavata u vetroparkovima

Deset drzava EU proglasi nuklearke niskougljenicnom tehnologijom

Deset država traži da EU proglasi nuklearke niskougljeničnom tehnologijom

13 октобра 2021 - Deset država uključujući Sloveniju, Hrvatsku, Rumuniju i Bugarsku traži da EU proglasi nuklearne elektrane niskougljeničnom tehnologijom

Bugarska mogucnosti 2040 prekine upotrebu uglja

Bugarska razmatra mogućnosti da najkasnije 2040. prekine upotrebu uglja

12 октобра 2021 - Nakon predstojećih izbora, Narodno sobranje Bugarske će odlučivati između tri roka za obustavljanje korišćenja uglja: 2035, 2038. i 2040. godine