Električna energija

Severni Kipar ratifikovao energetski sporazum sa Turskom

Photo: YouTube/NewsBeat Social

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Nepriznata Turska republika Severni Kipar ratifikovala je sporazum sa Turskom o izgradnji podvodnog kabla za snabdevanje električnom energijom.

Protokol, koji podrazumeva saradnju u oblastima električne energije, nafte, prirodnog gasa i obnovljive energije, odobren je od strane pedesetočlane Skupštine Severnog Kipra. Za je glasalo 39 poslanika, četvorica su bila protiv a sedam nije glasalo.

Turska i Republika Severni Kipar potpisali su protokol na marginama 23. Svetskog energetskog kongresa 11. oktobra prošle godine. Sporazum podrazumeva obnovu energetske infrastrkture, razvoj stabilnog sistema snabdevanja, izgradnju povezanog energetskog sistema, uzajamnu saradnju u oblasti obnovljivih izvora, primenu propisa u oblasti energetike i istraživanje novih izvora nafte i prirodnog gasa.

Nakon glasanja u Skupštini, ministar privrede i energetike Severnog Kipra Sunat Atun izjavio je da je cilj protokola održiva, jeftina i čista energija. Kako bi to bilo postignuto, zemlja će biti integrisana u turski sistem prenosa energije, dodao je on.

Ministar je pojasnio da će obnovljivi izvori države uskoro biti ponuđeni na tenderu, dok će za izgradnju postrojenja za proizvodnju energije biti date subvencije.

Predsednik Republikanske turske stranke u Severnom Kipru Tufan Erhurman ocenio je da će sporazum sa Turskom obezbediti lakši pristup jeftinoj i kvalitetnoj električnoj energiji na ostrvu.

Sporazum su odmah nakon potpisivanja kritikovali zvaničnici Kipra, koji tvrde da on nije u skladu sa međunarodnim pravom i da se radi o provokaciji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

20. januar 2017. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

20. januar 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

krivaca vetropark dunav srbija

Otvoren vetropark Krivača – prvi južno od Save i Dunava u Srbiji

20. januar 2017. - Kompanije MK grupa i Alfi Renewables svečano su otvorile vetropark Krivača u Golupcu, u istočnoj Srbiji

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu Beogradski energetski forum

Pred bankarima velik broj zahteva za garancije za priključenje na mrežu

20. januar 2017. - Banke dobijaju velik broj zahteva za izdavanje garancija za priključenje na mrežu, a većina investitora nudi čvrste instrumente obezbeđenja, rečeno je na Beogradskom energetskom forumu.