Energetska efikasnost

Severna Makedonija obezbedila subvencije za stolariju, solarne panele i grejanje na gas

severna makedonija subvencije energetika

Foto: Manfred Antranias Zimmer from Pixabay

Objavljeno

24.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije pripremila je subvencije za domaćinstva za povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i za prelazak na grejanje na prirodni gas.

Novina u programu subvencionisanja domaćinstava u sektoru energetike su podsticaji da se mazut, ugalj i drvo zamene prirodnim gasom. Ministarstvo ekonomije je ovu meru obrazložilo namerom da se diverzifikuju izvori snabdevanja energijom.

Ministarstvo je objavilo četiri javna konkursa na kojima će građani moći da se prijavljuju za dobijanje podsticaja za zamenu stolarije, ugradnju solarnih panela i kolektora, kao i priključenje na prirodni gas.

Ukupno je obezbeđeno 80 miliona denara (oko 1,3 miliona evra), a očekuje se da subvencije za stolariju, solarne panele i kolektore dobije oko 2.570 domaćinstava.

Ministarstvo ekonomije tvrdi da je prirodni gas čistiji od mazuta, uglja i drveta

Broj domaćinstava koja će preći na na prirodni gas nije procenjen, ali je navedeno da je obezbeđeno 10 miliona denara nadoknadu najviše 70 odsto troškova, ali ne više od 25.000 denara (406 evra) za izradu projektne dokumentacije za priključenje na distributivni sistem i izgradnju priključka.

Osnovni cilj ove mere je, kako je navelo Ministarsvo, obezbeđivanje kvalitetnih uslova života u pogledu kvalitetnog grejanja dobijanjem toplotne energije iz sistema koji koristi energiju koja je ekonomičnija, ekološki čistija u odnosu na mazut, ugalj i drvo.

Takođe, kako se dodaje, prirodni gas smanjuje troškove u odnosu na postojeći način grejanja na struju i predstavlja sistem koji je dugoročno održiv, i predstavlja podizanje ekoloških standarda i ekološke svestii, kao i smanjenje emisije PM10 čestica i CO2.

Najviše novca za solarne panele

Krešnik Bekteši (foto: Vlada Severne Makedonije)

Kada je reč o ugradnji PVC ili aluminijumske stolarije na raspolaganju je 25 miliona denara (406.000 evra), što i će obuhvatiti oko 1.200 domaćinstava. Građani mogu da dobiju povraćaj sredstava u iznosu do 50 odsto, ali ne više od 20.000 denara (325 evra).

Oko 1.000 domaćinstava bi trebalo da dobije podsticaje za solarne kolektore. Suma od 15 miliona denara će se koristiti za refundaciju do 30 odsto ulaganja, ali ne više od 15.000 denara (244 evra).

Za solarne panele ima najviše novca – 30 miliona denara (487.000 evra), ali i dobiće ih najmanji broj građana u odnosu na ostale mere. Subvencije mogu da se dobiju solarne elektrane snage do 6 kW za sopstvenu potrošnju i to do 30 odsto, ali ne više od 80.000 denara (1.300 evra).

Predstavljajući program podsticaja ministar privrede Krešnik Bekteši izjavio je da je Vladi najvažnije da zaštiti standard građana i likvidnosti preduzeća i da niko neće ostati sam da se nosi sa krizom.

Fokus Ministarstva u 2023. je suočavanje sa energetskom krizom, dodao je Bekteši.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

24. april 2023. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

24. april 2023. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

24. april 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

24. april 2023. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK