Energetska efikasnost

Severna Makedonija obezbedila subvencije za stolariju, solarne panele i grejanje na gas

severna makedonija subvencije energetika

Foto: Manfred Antranias Zimmer from Pixabay

Objavljeno

24.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.04.2023.

Komentari

0

Podeli

Vlada Severne Makedonije pripremila je subvencije za domaćinstva za povećanje energetske efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije, kao i za prelazak na grejanje na prirodni gas.

Novina u programu subvencionisanja domaćinstava u sektoru energetike su podsticaji da se mazut, ugalj i drvo zamene prirodnim gasom. Ministarstvo ekonomije je ovu meru obrazložilo namerom da se diverzifikuju izvori snabdevanja energijom.

Ministarstvo je objavilo četiri javna konkursa na kojima će građani moći da se prijavljuju za dobijanje podsticaja za zamenu stolarije, ugradnju solarnih panela i kolektora, kao i priključenje na prirodni gas.

Ukupno je obezbeđeno 80 miliona denara (oko 1,3 miliona evra), a očekuje se da subvencije za stolariju, solarne panele i kolektore dobije oko 2.570 domaćinstava.

Ministarstvo ekonomije tvrdi da je prirodni gas čistiji od mazuta, uglja i drveta

Broj domaćinstava koja će preći na na prirodni gas nije procenjen, ali je navedeno da je obezbeđeno 10 miliona denara nadoknadu najviše 70 odsto troškova, ali ne više od 25.000 denara (406 evra) za izradu projektne dokumentacije za priključenje na distributivni sistem i izgradnju priključka.

Osnovni cilj ove mere je, kako je navelo Ministarsvo, obezbeđivanje kvalitetnih uslova života u pogledu kvalitetnog grejanja dobijanjem toplotne energije iz sistema koji koristi energiju koja je ekonomičnija, ekološki čistija u odnosu na mazut, ugalj i drvo.

Takođe, kako se dodaje, prirodni gas smanjuje troškove u odnosu na postojeći način grejanja na struju i predstavlja sistem koji je dugoročno održiv, i predstavlja podizanje ekoloških standarda i ekološke svestii, kao i smanjenje emisije PM10 čestica i CO2.

Najviše novca za solarne panele

Krešnik Bekteši (foto: Vlada Severne Makedonije)

Kada je reč o ugradnji PVC ili aluminijumske stolarije na raspolaganju je 25 miliona denara (406.000 evra), što i će obuhvatiti oko 1.200 domaćinstava. Građani mogu da dobiju povraćaj sredstava u iznosu do 50 odsto, ali ne više od 20.000 denara (325 evra).

Oko 1.000 domaćinstava bi trebalo da dobije podsticaje za solarne kolektore. Suma od 15 miliona denara će se koristiti za refundaciju do 30 odsto ulaganja, ali ne više od 15.000 denara (244 evra).

Za solarne panele ima najviše novca – 30 miliona denara (487.000 evra), ali i dobiće ih najmanji broj građana u odnosu na ostale mere. Subvencije mogu da se dobiju solarne elektrane snage do 6 kW za sopstvenu potrošnju i to do 30 odsto, ali ne više od 80.000 denara (1.300 evra).

Predstavljajući program podsticaja ministar privrede Krešnik Bekteši izjavio je da je Vladi najvažnije da zaštiti standard građana i likvidnosti preduzeća i da niko neće ostati sam da se nosi sa krizom.

Fokus Ministarstva u 2023. je suočavanje sa energetskom krizom, dodao je Bekteši.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

24. april 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

24. april 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

24. april 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

24. april 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona