OIE

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Razvojna banka Severne Makedonije (DBNM) i lokalne komercijalne banke dobiće 100 miliona evra od banke EIB Global, ogranka Evropske investicione banke za aktivnosti van Evropske unije.

Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe malih i srednjih preduzeća (MSP) i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije, saopštile su banke.

Investicije će, kako se dodaje, podržati niskougljenični i klimatski otporan rast u Severnoj Makedoniji, u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom Evropske unije i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Ministar finansija Fatmir Besimi rekao je da će ovaj kreditni aranžman obezbediti privredi podsticaje usred energetske krize i promovisati plan za energetsku tranziciju zemlje.

Besimi: Obezbeđena je podrška za likvidnost kompanija, ulaganja u obnovljive izvore energije

Sveži kapital od 100 miliona evra biće ubrizgan u nacionalnu privredu, čime će se proširiti podrška kompanijama za potrebe likvidnosti i ulaganja u obnovljive izvore energije i na taj način obezbediti stabilnost poslovanja i snabdevanja električnom energijom iz sopstvenih izvora, naglasio je on.

Prema rečima ambasadora EU u Severnoj Makedoniji Dejvida Gira, kreditna linija će podržati ulaganja privatnog sektora u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i cirkularnu ekonomiju.

To će pružiti mogućnosti za ekonomski razvoj Severne Makedonije, a istovremeno će doprineti održivoj budućnosti bez ugljenika, dodao je on.

Sredstva su predviđena merama koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije

Sredstva će podržati mere koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije za podršku domaćinstvima i preduzećima u uslovima usporavanja privrede i energetske krize. Ugovor o dodatnoj tehničkoj pomoći biće potpisan u narednim mesecima kao podrška Razvojnoj banci Severne Makedonije, lokalnim komercijalnim bankama i makedonskim kompanijama u postizanju njihovih zelenih finansijskih ambicija, saopštile su banke.

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova, zadužena za aktivnosti banke u Severnoj Makedoniji, rekla je da su bolji pristup finansijama za MSP i stabilan bankarski sektor prioriteti za postizanje ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mesta i veću konkurentnost.

Prema rečima generalnog direktora DBNM-a Kire Naumova, sedmi sporazum o saradnji sa EIB omogućio je domaćem razvojnom kreditoru da nastavi da podržava MSP i zeleno finansiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

17. jul 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

17. jul 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

17. jul 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

17. jul 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta