OIE

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za zeleno finansiranje i likvidnost MSP

Severna Makedonija obezbedila 100 miliona evra za likvidnost i investicije MSP u u obnovljivu energiju

Foto: Dimitris Vetsikas from Pixabay

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.07.2023.

Komentari

0

Podeli

Razvojna banka Severne Makedonije (DBNM) i lokalne komercijalne banke dobiće 100 miliona evra od banke EIB Global, ogranka Evropske investicione banke za aktivnosti van Evropske unije.

Finansijski paket je namenjen za likvidnost i investicione potrebe malih i srednjih preduzeća (MSP) i finansiranje projekata u oblasti energetike i zelene tranzicije, saopštile su banke.

Investicije će, kako se dodaje, podržati niskougljenični i klimatski otporan rast u Severnoj Makedoniji, u skladu sa Ekonomskim i investicionim planom Evropske unije i Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Ministar finansija Fatmir Besimi rekao je da će ovaj kreditni aranžman obezbediti privredi podsticaje usred energetske krize i promovisati plan za energetsku tranziciju zemlje.

Besimi: Obezbeđena je podrška za likvidnost kompanija, ulaganja u obnovljive izvore energije

Sveži kapital od 100 miliona evra biće ubrizgan u nacionalnu privredu, čime će se proširiti podrška kompanijama za potrebe likvidnosti i ulaganja u obnovljive izvore energije i na taj način obezbediti stabilnost poslovanja i snabdevanja električnom energijom iz sopstvenih izvora, naglasio je on.

Prema rečima ambasadora EU u Severnoj Makedoniji Dejvida Gira, kreditna linija će podržati ulaganja privatnog sektora u energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i cirkularnu ekonomiju.

To će pružiti mogućnosti za ekonomski razvoj Severne Makedonije, a istovremeno će doprineti održivoj budućnosti bez ugljenika, dodao je on.

Sredstva su predviđena merama koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije

Sredstva će podržati mere koje je 2022. usvojila Vlada Severne Makedonije za podršku domaćinstvima i preduzećima u uslovima usporavanja privrede i energetske krize. Ugovor o dodatnoj tehničkoj pomoći biće potpisan u narednim mesecima kao podrška Razvojnoj banci Severne Makedonije, lokalnim komercijalnim bankama i makedonskim kompanijama u postizanju njihovih zelenih finansijskih ambicija, saopštile su banke.

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova, zadužena za aktivnosti banke u Severnoj Makedoniji, rekla je da su bolji pristup finansijama za MSP i stabilan bankarski sektor prioriteti za postizanje ekonomskog rasta, otvaranje novih radnih mesta i veću konkurentnost.

Prema rečima generalnog direktora DBNM-a Kire Naumova, sedmi sporazum o saradnji sa EIB omogućio je domaćem razvojnom kreditoru da nastavi da podržava MSP i zeleno finansiranje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

17. jul 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

17. jul 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

17. jul 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

17. jul 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom