Otpad

Sedam super ekoloških saveta za praznike bez plastike

Objavljeno

25.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.12.2018.

Država

Komentari

1

Podeli

Sigurno vam je poznata ova scena: ležimo na kauču, stomak nam je prepun, muka nam je, i proklinjemo slatkiše. Ali, ujedno se i tešimo da smo naporno radili cele godine i da zaslužujemo da za praznike malo preteramo, zar ne? Za koji dan vratićemo se u teretanu, opet početi dijetu, i doteraćemo liniju. Nema štete.

Za razliku od nekog kilograma viška koji se da rešiti, ako je posle vašeg prazničnog mamurluka ostalo dosta plastičnog otpada, biće potrebno više od džogiranja posle Nove godine da se otkloni šteta (mada, jedno od rešenja može biti i trčanje uz skupljanje smeća – na engleskom postoji i reč za ovu aktivnost – plogging), navodi se u tekstu koji je na svom portalu objavio Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Dobra vest je da izbegavanje plastike za jednokratnu upotrebu tokom praznika može bit lako i zabavno. Evo sedam super ideja

  1. Nemojte koristiti sjajni ili svetlucavi papir za pakovanje, koji se često ne može reciklirati, i umesto toga napravite sopstveni papir za pakovanje tako što ćete ukrasiti običan smeđi papir, koji se može reciklirati, sa granom ili iglicama nekog četinara, ili trakama od tkanine. Ili iskoristite maštu i umotajte poklone u neki strava tekstil. Upamtite: ako koristite selotejp i sjajne podsetnice za poklone, papir za pakovanje neće moći da se reciklira, pa nađite druga rešenja. Ako želite da umotani poklon bude blještav možete uzeti biorazgradive materijale.
  2. Ne koristite plastične čaše i pribor za jelo. Umesto toga, obratite se prijateljima i porodici (u tome je suština praznika) i pozajmite ono što vam je potrebno,
  3. Izbegavajte nepotrebnu plastičnu ambalažu kada idete u kupovinu. Kupujte voće i povrće bez stavljanja u kese, i donesite sopstvenu posudu kada kupujete na delikatesu. I, ne zaboravite da ponesete svoje torbe kada kupujete poklone.
  4. Ne morate uvek da kupujete nove ukrase i dekoracije. Ponovo iskoristite stare ili se zabavite pravljenjem venčića i ukrasnih traka od šišarki, kokica, brusnica ili drugih prirodnih plodova. Ukoliko budete dovoljno kreativni, slika vašeg enterijera može završiti i u nekom časopisu! Ili se odlučite za pravljenje tradicionalne dekoracije od papira.
  5. Darujte poklone koji su odraz održivog životnog stila: šolje ili flaše za vodu za višekratnu upotrebu mogu biti veoma otmene i u trendu, posebno jer posledice zagađenja plastikom postaju sve očiglednije.
  6. Reciklirajte sve što možete. Proverite oznake na pakovanjima pre nego što ih bacite u kantu.
  7. A, kada posle prazničnog ručka krenete u porodičnu šetnju, zajedno sa tinejdžerima koji prevrću očima, zašto ne biste otišli ​​u lokalni park i pokupili smeće? To se može pretvoriti u neku vrstu takmičenja sa nagradama za onog ko prikupi najviše đubreta.

Ako imate sopstvene ideje o tome kako da izbegnete korišćenje plastike tokom praznika možete ih podeliti na društvenim mrežama kako biste dali primer drugima.

Borba protiv jednokratne plastike nije preterivanje, već odgovorno ponašanje

Možda mislite da je sve ovo preterivanje i pitate se kakvu štetu može da napravi nekoliko dana preterivanja u korišćenju plastike? Pogotovo ako se vratite dobrim navikama već za nekoliko dana, posle praznika.

Brojevi, međutim, govore sami za sebe: procena je da će samo u Velikoj Britaniji za Božić biti potrošeno oko 177 miliona slamčica i 122 miliona plastičnih čaša, kao i oko 200 miliona tabaka papira za pakovanje – i sve to će završiti u smeću.

Kompanija za upravljanje otpadom Biffa navela je podatak da Velika Britanija stvori 30% više otpada tokom praznika u odnosu na ostale dane u godini, i da na deponije otpremi više od 100 miliona vreća sa đubretom.

To su šokantne cifre, i jasno je da će se na ovaj način povećati količina od 8 miliona tona plastičnog otpada koja svake godine završi u okeanima – što je isto kao da u njih svakog minuta istovarimo jedan kamion smeća.

Ako želimo da zaustavimo ovaj toksični cunami i sačuvamo okeane i divlje životinje za buduće generacije, ne možemo se opustiti ni za tren. Čak ni tokom praznika. Ove godine, dajmo planeti  praznični podstrek, odbacujući nepotrebnu plastiku.

To je poklon od koga ćemo svi imati koristi i u budućnosti.

Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) je predvodio akciju protiv morskog otpada u svojoj kampanji Čisto more, koja traži od vlada da donesu mere za smanjenje upotrebe plastike, podstiče firme da minimiziraju plastičnu ambalažu i redizajniraju proizvode i poziva potrošače da paze šta bacaju. Više od 60 zemalja, koje predstavljaju više od 60% svetske obale, pridružile su se kampanji otkako je započeta 2017. godine.

Komentara: (1)
Zoran Jankovic / 30.12.2018.

Poruka u vezi ocuvanja zivotne sredine moze imati uticaja u zemljama koje imaju visok standard i koje primenjuju zakone o zastiti zivotne sredine.U Srbiji nedostaje volja gradjana jer pretezno svi ocekuju da to neko drugi uradi umesto njih.Tempo zivota je mnogo brz zbog ekonomske krize,tako da gradjani nemaju vremena da razmisljaju o zivotnoj sredini.Ovo nije opravdanje vec realnost.Svi pokusaji edukativnog karaktera ostaju mrtvo slovo na papiru zato moramo svu paznju usmeriti na edukaciju dece da bi smo stvorili ekoloski svesne generacije.Trenutno u prosveti ispunjavaju samo radi forme fond casova posvecen ekologiji.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

25. decembar 2018. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

25. decembar 2018. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

25. decembar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

25. decembar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.