Životna sredina

Savet zelene gradnje u subotu obeležava Svetsku nedelju zelene gradnje u TC Ušće

Obelezavanje-Svetske-nedelje-zelene-gradnje-u-TC-Uscu-nagrade-za-najbolja-zelena-obecanja

Slika: Savet zelene gradnje

Objavljeno

27.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Savet zelene gradnje Srbije u subotu u Tržnom centru Ušće od 11 do 15 sati organizuje događaj kojim obeležava Svetsku nedelju zelene gradnje (World Green Building Week) kako bi se podigla svest o održivosti i javnost upoznala sa zelenom gradnjom i njenim benefitima, saopštio je Savet. Događaj podržavaju ministarstva rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, a Savet je najavio i dolazak ministra Gorana Trivana.

Subotnji događaj biće završni deo kampanje #HomeGreenHome, u okviru ovogodišnje Svetske nedelje zelene gradnje, sa porukom da svako može učiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji.

Kako bi Savet podstakao interesovanje o vrednostima održivog pristupa u subotu će biti organizovano sakupljanje inicijativa građana za 2019. godinu. Reč je o zelenim obećanjima gde građani treba da navedu koje zelene korake su spremni da preduzmu u narednoj godini.

Motivisanost i odlučnost da postanu akteri održivosti biće podeljena na Facebook stranici Saveta zelene gradnje Srbije, dok će sa nizom svojih zelenih proizvoda članovi Saveta nagraditi kreativna obećanja, koja budu imala najveću podršku u vidu lajkova, navode u Savetu.

Posetioci događaja koji organizuje Savet moći će da pogledaju i izložbu studenata specijalističkih studija – Energetska efikasnost i zelena arhitektura Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prisutni će, takođe, biti u prilici da saznaju šta zgradu TC Ušće čini zelenom i koje su njene prednosti.

Svetsku nedelju zelene gradnje podržao i komesar EU

Svetska nedelja zelene gradnje je godišnji tematski događaj koji se održava širom sveta u organizaciji Svetskog saveta zelene gradnje (WorldGBC). Ovogodišnja tema je #HomeGreenHome sa porukom da svako može učiniti mali pomak kako bi njegov dom bio zeleniji.

Koliko je delovanje svih bitno govori i podatak Svetskog saveta zelene gradnje da bi se smanjenjem potrošnje električne energije u domaćinstvu za 20% smanjile emisije CO2 za pola tone u svakom domaćinstvu što je količina koja nastane kada se autom pređe oko 2.000 kilometara.

Od ove godine podršku manifestaciji pruža i Evropska komisija.

“Radimo sa Svetskim savetom zelene gradnje kako bi održivo stanovanje postalo realnost za Evropljane. Pridružite nam se u obeležavanju Svetske nedelja zelene gradnje tako što ćete stanove koje gradite, zakupljujete ili u kojima živite učiniti delom održive Evrope“, izjavio je Karmenu Vella, komesar EU za životnu sredinu.

Ove godine Svetska nedelja zelene gradnje obeležava se od 24. do 30. septembra.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan ekološkog duga 2024

Dan ekološkog duga 2024: Slovenija od 25. maja živi na kredit

27. septembar 2018. - Dan ekološkog duga je godišnji pokazatelj početka našeg života preko količine resursa koje imamo u datoj godini

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

27. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

bih sumski pozari interaktivna mapa sa sume bez pozara

BiH dobila prvu interaktivnu mapu lokacija podložnih požarima

27. septembar 2018. - Korišćenje mape trebalo bi da ima značajan uticaj na povećanje otpornosti na požare i smanjenje šteta koje oni prave, rekla je Lejla Hukić

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

27. septembar 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine