Električna energija

Savet za državnu pomoć: Garancije za novi blok u TE Tuzla u skladu sa propisima BiH i EU

Photo: Pixabay

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

18.10.2018.

Komentari

comments icon

0

Podeli

Savet za državnu pomoć Bosne i Hercegovine saopštio je da je odluka ove institucije u vezi sa državnim garancijama za gradnju novog bloka u Termoelektrani (TE) Tuzla u skladu sa propisima BiH iz oblasti državne pomoći i onim što predviđa acquis Evropske unije.

Saopštenje Saveta je reagovanje na pismo Sekretarijata Energetske zajednice (EnZ) u kojem je izrazio sumnju u ispravnost odluke Saveta i preporučio Parlamentu Federacije BiH da ne odobri garancije za kredit.

Savet je u julu doneo zaključak da odluka vlasti BiH da odobre državne garancije za kredit kineske Eksport-Import banke od 614 miliona evra za Elektroprivredu BiH (EPBiH) za gradnju bloka 7 u TE Tuzla ne krši propise BiH i EU o državnoj pomoći.

Savet u saopštenju navodi da je u postupku pokrenutom na osnovu zahteva Federalnog ministarstva finansija za odobrenje državne pomoći u obliku garancije EPBiH utvrdio da to nije državna pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH.

Ova institucija je utvrdila da su ispunjeni uslovi propisani Zakonom da garancija koju Federacija BiH daje EPBiH ne predstavlja državnu pomoć.

Savet ističe da je u svrhu poređenja, a u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), uzeo u obzir i Obaveštenje Evropske komisije o primeni članova 87. i 88. Ugovora o Evropskoj zajednici u oblasti državne pomoći u obliku garancija, i utvrdio da garancija ne predstavlja državnu pomoć.

“U vezi sa navodima iz pisma Sekretarijata EnZ, ističemo da se kršenje Ugovora o uspostavljanju EnZ može utvrditi samo u postupku pred EnZ”, poručuje Savet za državnu pomoć BiH.

Inače, Sekretarijat EnZ je u pismu Parlamentu BiH naveo i da su im se obratili Arhus centar Sarajevo i CEE Bankwatch Network u vezi sa neusklađenošću odluke Saveta sa propisima EnZ. Primedbe dve nevladine organizacije su registrovane kao žalba i biće razmatrane u skladu sa procedurama EnZ za kršenje propisa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Petrol finansiranje mrezu punjaca elektricna vozila Sloveniji Hrvatskoj

Petrol obezbedio finansiranje za mrežu punjača za električna vozila u Sloveniji, Hrvatskoj

18. oktobar 2018. - Slovenački Petrol planira da instalira sisteme za punjenje baterija električnih vozila na 35 lokacija na domaćem tržištu i u Hrvatskoj

koncar siemens energy hrvatska nemacka

Končar formirao zajedničku firmu sa kompanijom Siemens Energy

18. oktobar 2018. - Hrvatski Končar i nemačka kompanija Siemens Energy potpisali su ugovor o osnivanju zajedničke firme Končar - Transformatorski kotlovi

federacija bih pravilnik energetske dozvole

U Federaciji BiH nije potrebna energetska dozvola za elektrane snage manje od 1 MW

18. oktobar 2018. - Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH donelo je Pravilnik o izdavanju energetske dozvole

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

18. oktobar 2018. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta