Energetska efikasnost

Sastanak Mreže energetski efikasnih glavnih gradova u JIE na Sedmom Energetskom tjednu u Zagrebu

mreza-energetski-efikasnih-gradova-u-jie

Slika: Grad Zagreb

Objavljeno

13.05.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.05.2016.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Na zagrebačkom Sedmom energetskom tjednu okupili su se, kao članovi Mreže energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Evrope (NEEC SEE), predstavnici gradova Zagreba, Sarajeva, Skoplja, Podgorice, Tirane i Freiburga (model grad).

Manifestacija je održana u obliku radnog sastanka za partnere, a na njoj je, pored ostalih tema, obrađeno i spajanje dvije inicijative Evropske unije, tačnije Sporazuma gradonačelnika i Mayors Adapt, koji su povezani u novi integrirani Sporazum gradonačelnika za inicijativu za klimu i energiju. Na sastanku je posebna pažnja posvećena novom zaokretu u globalnom razvojnom planu, a cilj je bio naglasiti važnost bavljenja pitanjem klimatskih promjena u kontekstu energetske efikasnosti.

U sklopu sastanka najavljeno je da nova inicijativa, koja pokriva i klimatske promjene, usvaja postavljene EU 2030. ciljeve i integrirani pristup ublažavanja i prilagođavanja klimatskim promjenama. Ovaj novi pristup postavlja nove izazove za članove novonastale zajedničke inicijative i poziva na određena prilagođavanja, između ostalog, po pitanju razvoja novih akcionih planova koji treba da obuhvataju i klimatski aspekt.

Na sastanku NEEC-a je predstavljen i video pregled rezultata ostvarenih u Jugoistočnoj Evropi, a održana je i diskusija o izazovima kao što su jačanje kapaciteta općina za planiranje i sprovođenje novouvedenih Održivih akcionih planova za klimu i energiju (eng. SECAPs), diskusija o izazovima stvaranja povoljnijeg okvira za djelovanje u domenu energije i zaštite klime u zemljama Jugoistočne Evrope, osiguravanja finansijske potpore (EU fondovi, javno-privatno partnerstva, ESCO-vi) i provođenja aktivnosti podizanja svijesti na lokalnom, državnom i regionalnom nivou. Dubravka Bošnjak, predstavnica Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) njemačke organizacije Deutsche Gesellschaft für Internationalle Zusammenarbeit (GIZ), ponovila je da Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju okuplja domaće i regionalne vlasti koje su se dobrovoljno obavezale da će provoditi EU ciljeve na polju klime i energije na svojim teritorijama. „One su se obavezale da će razvijati SECAP-e u skladu sa EU 2030. ciljevima i provoditi lokalne aktivnosti od značaja za temu ublažavanja klimatskih promjena i njihovog prilagođavanja,“ naglasila je gđa Bošnjak i iskoristila priliku da pozove sve potpisnice koje su se ranije obavezale da će provoditi evropske 2020. ciljeve i Mayors Adapt, da se prijave i za ostvarivanje ciljeva postavljenih do 2030. godine.

Grad Zagreb je bio domaćin ovog sastanka, a organiziran je uz podršku GIZ ORF-EE.

 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Prva evropska fabrika LFP baterija Subotici ElevenEs

Prva evropska fabrika LFP baterija biće izgrađena u Subotici

21 октобра 2021 - ElevenEs će proizvoditi LFP baterije za vozila i skladištenje energije u Subotici, a fabriku gradi uz pomoć sredstava EU

Tuzla dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

Tuzla će dekarbonizovati sistem daljinskog grejanja

20 октобра 2021 - Tuzla namerava da do 2040. spusti emisije iz grejanja na četiri odsto sadašnjeg obima putem desumporizacije, uvođenja obnovljivih izvora i širenja mreže

Zlatiborac visokoefikasna oprema za slajsovanje i narezivanje

Nabavkom visokoefikasne mašine Zlatiborac smanjio potrošnju električne energije, emisije CO2

14 октобра 2021 - Zlatiborac je nedavno preko GEFF finansijske linije za lizing nabavio visokoefikasnu opremu za narezivanje i slajsovanje suvomesnatih proizvoda, po kojima je poznat u Srbiji i regionu.

Akcioni plan Zelenu agendu Zapadni Balkan rok EU ETS 2024

Usvojeni Akcioni plan za Zelenu agendu za Zapadni Balkan donosi devet milijardi evra grantova, rok za usklađivanje s EU ETS-om 2024. godine

06 октобра 2021 - EU je pripremila investicioni paket od 30 milijardi evra, a vlade Zapadnog Balkana moraju da sprovedu klimatske reforme iz Akcionog plana za Zelenu agendu